predvidene količine padavin, 2.10. Svet24.si

V treh urah lahko pade velika količina dežja. ...

911569_dojenje2 Svet24.si

Naravna pot do zdravja in bližine z ...

zd slovenska bistrica, zdravnica, vrsta Necenzurirano

Zakaj je na tisoče ljudi v Slovenski Bistrici ...

1712649779-172a2220-1712649713104 (1) Reporter.si

Tina Gaber kadruje v kabinetu predsednika vlade ...

luka doncic Ekipa

Hahah, Luka je dobil šopek vrtnic, nikoli ne ...

Igor Misdaris Njena.si

Igor Misdaris ne bo pokopan v Sloveniji

luka doncic Ekipa

Dončića so pozvali, naj z eno besedo povzame ...

Magazin

Če bi imel Milan Kučan čisto vest, zakaj bi uničevali arhive UDBE? Podkast z Jožetom Možino na Aktual TV in TV Veseljak Golica

Deli na:
Če bi imel Milan Kučan čisto vest, zakaj bi uničevali arhive UDBE? Podkast z Jožetom Možino na Aktual TV in TV Veseljak Golica

Dr. Jože Možina se bo pogovarjal s Klemnom o domobranstvu, komunizmu, povojnih pobojih, Udbi ... - Foto: Klemen Selaković

Dr. Jože Možina v #155 epizodi AIDEA podkasta odkrito spregovori o delovanju UDBE, nekdanje tajne policije, ki je v povojni Sloveniji delovala kot "država v državi". Pojasni, kako je UDBA upravljala z gospodarskimi družbami, se ukvarjala s preprodajo cigaret, alkohola in drog ter imela velik vpliv na politične odločitve v državi.

"To je bilo kriminalno delovanje na najvišjih ravneh, ki ga je tajna policija skrbno prikrivala," pravi Možina in dodaja, da je uničevanje arhivov o delovanju UDBE močno oviralo preiskovanje njihovega resničnega obsega. V dokumentarnih filmih, ki jih je ustvarjal, se je pogosto srečal z dokazi, da so bili arhivi sistematično uničeni.

Možina izpostavi primer uničenja arhivov v času političnih sprememb, ko je bil Milan Kučan ena ključnih figur v Sloveniji. "Če bi imeli čisto vest, zakaj bi uničevali te arhive?" se sprašuje Možina. Njegova raziskovanja kažejo, da so bila nekatera gradiva celo zažgana, kar predstavlja nepopravljivo izgubo zgodovinske dediščine.

Podkast AIDEA z dr. Jožetom Možino si lahko na Aktual TV ogledate v sredo ob 21.00, ponovitev pa v soboto ob 21.00. Na TV Veseljak Golica pa v četrtek, takoj po oddaji Potep z Leo (ob cca 20.30), ponovitev pa v nedeljo ob 21.00.

Na Aktual TV in TV Veseljak Golica si lahko ogledate pogovore Klemna Selakoviča z gosti. Tokratni gost bo dr. Jože Možina, zgodovinar, novinar in avtor dokumentarnih filmov na Televiziji Slovenija. Možina se v pogovoru dotakne ključnih tem slovenskega naroda, zgodovine in povojnih dogodkov, ki še danes burijo duhove.

Epizoda prinaša izjemen vpogled v zgodovinsko ozadje, ki pogosto ostaja neraziskano, in Možinino osebno mnenje o vlogi zgodovine v slovenski družbi.

V epizodi #155 dr. Jože Možina brez zadržkov odpira občutljive teme povojnih pobojev in komunistične represije, ki so močno zaznamovali slovensko družbo. Zgodovinar poudarja, da se zločini povojnih pobojev ne smejo izenačevati z domobransko prisego, kar je pogosto napačno predstavljeno v javnem diskurzu.

“To je mantra predsednika Kučana, ko pravi, da so povojni poboji zločin, a tudi prisega domobrancev je zločin. Ni isto," poudarja Možina. Po njegovem mnenju je težko razumeti dogodke, če ne upoštevamo celotnega konteksta in obeh strani. Po Možinovih besedah sta zločina neprimerljiva, čeprav je nujno obsoditi oba.

Možina tudi razlaga, da njegovo raziskovalno delo in odkrivanje resnic, ki so bile dolgo potisnjene ob stran, pogosto sprožijo ideološke nasprotovanja. Vendar ostaja prepričan, da "zaveza resnici na koncu prevlada". Povojni poboji so v Sloveniji še vedno travmatična tema, o kateri se moramo pogovarjati odkrito in z zgodovinskimi dejstvi.