bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Časnik trdi, da naj bi Jakov Fak za slovensko državljanstvo plačal 100.000 evrov

Deli na:
Časnik trdi, da naj bi Jakov Fak za slovensko državljanstvo plačal 100.000 evrov

Foto: Reuters

Športni časnik Ekipa SN poroča, da je Jakov Fak za pridobitev slovenskega državljanstva in nastopanje za Slovenijo moral plačati 100.000 evrov. Časnik se sklicuje na zapise v knjigi švedskega biatlonca Björna Ferryja, ki je to zapisal v avtobiografiji Ferry Tales, ki je izšla pred letom dni.

Ekipa se pri tem sklicuje na novico, objavljeno na spletni strani Mednarodne biatlonske zveze (http://www.biathlonews.com/bjorn-ferry-fak-forced-to-pay-100-000e-when-during-his-transfer-to-slovenian-team/), ti pa so jo povzeli po ruskem športnem portalu sports.ru (http://www.sports.ru/biathlon/1034497029.html).

"Povedal mi je, kako je prišel do slovenskega državljanstva. Je Hrvat, ki zdaj tekmuje za Slovenijo. Da bi ujel še pravi čas, da tekmuje za Slovenijo, je bil prisiljen plačati 100.000 evrov in to pod mizo. Toliko denarja ni imel, spraskal je vse prihranke, si denar sposodil od staršev in plačal. Ostal je brez ficka v žepu. Vse za šport, ki ga ima rad. Tvegana odločitev za uresničitev svojih sanj in uspel je. Kolajna na olimpijskih igrah in nato na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu. Jakob je zelo v redu človek, odprt, radoveden in inteligenten. Imam občutek, kot da sem ga spoznal pred desetimi leti. V biatlonskem kotlu se je kuhal mnogo let, toda prej nisem nikoli govoril z njim. Ne vem zakaj. Morda zato, ker se mi je zdel kot zlobni Novak Đoković," so Ferryjev zapis prevedli pri slovenskem športnem časniku.

Fak je po sezoni 2009/10 in osvojeni medalji na olimpijskih igrah v Vancouvru res zamenjal hrvaški potni list za slovenskega in Hrvati so takrat, zaradi domnevne izgube sponzorjev, saj je bil Fak njihov edini paradni športnik v biatlonu, res zahtevali 100.000 evrov odškodnine. Fak si je po drugi strani želel nadaljevati delo s slovensko stroko in trenerjem Urošem Velepcem, ki je bil že pred tem tisti, ki ga je pripeljal do medalje na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah.

Še 7. novembra 2010 je Fak prosil, naj mu Hrvati dovolijo prestopiti, saj je bil to takrat edini način, da ostane biatlonec. Tudi slovenski tabor je napovedoval, da bo z njim prekinil sodelovanje, saj je bil že pred olimpijskimi igrami v Kanadi sprejet dogovor, da se Fak seli v Slovenijo.

"Sodelovanje s slovensko reprezentanco se je v zadnjih letih poglobilo. To ekipo res potrebujem, saj z njo tekmujem na vsakem treningu in nudi mi vse pogoje. Zdaj matično zvezo prosim le za soglasje, da lahko tekmujem za drugo reprezentanco. Pri 23 letih si želim nadgraditi svoje delo in uspehe. Dovolite mi, da ostanem športnik," je pred petimi leti na novinarski konferenci za izpisnico skorajda prosil Fak in dejal, da ne želi izvajati pritiska na kogarkoli, le breme, ki ga trenutno nosi, je zanj preveliko. "Ena od črnih misli, ki mi roji po glavi, je tudi ta, da končam športno pot. Dve leti premora sta zame nesprejemljivi, posebej v športu, kot je biatlon," je še dejal.

Nato je 19. novembra 2010 prišlo potrdilo, da Fak lahko tekmuje za Slovenijo. "Ne bi želel govoriti o denarju. Rad bi poudaril, da smo naredili dober posel. Dogovorili smo se o sodelovanju s Slovenci, od katerega bodo imeli največ naši mladi biatlonci, kar je bil tudi naš cilj. Izgubili smo Jakova, ampak to bomo nadomestili z delom s Slovenci, ki bi se moralo odražati tudi v bolj kakovostnemu razvoju biatlona na Hrvaškem," pa je takrat ob prestopu povedal direktor marketinga na hrvaški zvezi Hrvoje Grubišić.

Takratni tiskovni predstavnik Biatlonske zveze Slovenije Tomaž Šušteršič je v pogovoru za STA še enkrat ponovil, da se spomni trdih pogajanj, ko so Hrvati po olimpijski medalji želeli obdržati Faka, dejal, da mu je zadeva neznana, ponovil pa ceno, ki jo je Slovenija plačala za Faka: "Takrat smo se s hrvaško zvezo dogovorili za cenovne ugodnosti na Pokljuki, strokovno pomoč njihovim tekmovalcem in skupno organizacijo tekem, kjer so imeli spet nekaj finančnih ugodnosti."