vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za petek, 25. septembra

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

20200915-01024654 Necenzurirano

To je poslanec, ki dobiva denar za nič dela

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Carmela Mosquera Njena.si

Ljubezen po domače: Se je Carmeli zgodila ...

Magazin

Bravo zlata Renata, tako se strelja za Slovenijo! Renata Oražem, svetovna prvakinja s samostrelom na 30 metrov

Deli na:
Bravo zlata Renata, tako se strelja za Slovenijo! Renata Oražem, svetovna prvakinja s samostrelom na 30 metrov

Foto: Strelska zveza Slovenije

Na 18. svetovnem prvenstvu z match samostrelom na 30 metrov, ki poteka od sobote ob Bajkalskem jezeru v sibirskem mestu Ulan-Ude, je izkušena portoroška strelka z grosupeljsko tekmovalno licenco Renata Oražem poskrbela za uspeh kariere in si v klečečem položaju na 30m z odličnim dosežkom 287 krogov (po serijah 97,98 in 92) priborila prestižni naslov svetovne prvakinje! Velik uspeh majhne slovenske odprave v osrčje Azije je dopolnil še turniški strelec Robert Markoja in Sloveniji priboril 6. mesto v isti disciplini.

Oražmova je zablestela v težkih vremenskih pogojih, kjer je zadnjih nekaj dni na pripravah in prvih pripravljalnih tekmovanjih kraljeval močan veter. Od prve serije naprej je Oražmova streljala z odliko in si že po dveh serijah s 97 in 98 krogi priborila zajetnejšo prednost pred zasledovalci, vodila je namreč s prednostjo petih krogov pred Švicarjem Hansenom. Z zadnjo serijo 92 krogov so se ji zasledovalci sicer močno približali, vendar izkušena Oražmova ni dovolila presenečenja in zmagala s prednostjo dveh krogov. Srebrnega odličja se je veselil Rus Stanislav Kuznetsov, tretji je bil Švicar Jonad Hansen. Dobro streljanje v zahtevnih pogojh je pokazal tudi Markoja in se s skupnimi 283 krogi veselil visokega 6. mesta. S prvima serijama s 95 in 94 krogi je Markoja držal stik z najboljšimi in se enakovredno boril za odličje, za popoln slovenski dan in drugo odličje na SP pa sta na koncu zmanjkala dva kroga.

Z imenitnim dosežkom svetovne prvakinje se je Oražmova postavila ob bok Rajmondu Debevcu in Robertu Markoji. Debevec je naslov svetovnega prvaka osvojil kar štirikrat, v letih 1991 2x na 30m stoje (prvo zlato odličje za Slovenijo na SP v vseh športih od samostojnosti!) in v kombinaciji ter leta 1993 in 1997 na 10m razdalji. Markoja je posamični naslov svetovnega prvaka v klečečem položaju osvojil leta 2003. Ekipni naslov svetovnih prvakinj na 10m pa so si priborila tudi dekleta v postavi Zdenka Stern (Stolnik), Natalija Burič (Prednik) in Tina Grabnar leta 2001.

V stoječem položaju na 30m, z močnim vetrom v prsa, sta zmagala nemška predstavnika Gebhard Furst in Norbert Ettner z 272 krogi, enak rezultat pa je dosegla tudi tretjeuvrščena Sonja Strillinger. Slovenska predstavnika sta se v zahtevnih razmerah slabše odrezala kot sta običajno vajena, Robert Markoja je z 260 krogi osvojil 15. mesto, Renata Oražem pa je z dvema krogoma slabšim rezultatom osvojila 18. mesto.

Kljub slabšemu streljanju v stoječem položaju pa je Oražmova za las ujela najboljšo osmerico finalistov v kombinacijski tekmi in na koncu po dodatnih 10 strelih finala s serijo 90 krogov pridobila še dve mesti in na koncu osvojila 6. mesto. Markoja je bil prekratek za finale za dva kroga in osvojil končno 11. mesto.

Uspešna slovenska strelca se v domovino vračata v četrtek 27. avgusta ob 21.45 uri na Brnik.

Loading...