princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Magazin

Božičkova pisarna za las ubežala finančnemu zlomu

Deli na:
Božičkova pisarna za las ubežala finančnemu zlomu

Foto: Reuters (slika je simbolična)

Božičkova pisarna v finskem Rovaniemiju, ki jo je upad obiska zaradi krize pahnil na rob finančnega zloma, se je vendarle uspela izogniti najhujšemu. Družba Lapland Safaris je namreč kupila upravljavca pisarne in poravnala tudi njegov davčni dolg v višini 200.000 evrov.

"S tem poslom želimo zagotoviti, da se bo Božičkova zgodba nadaljevala," je za agencijo Reuters povedal prvi mož Lapland Safaris Jyrki Niva. Božičkov rešitelj sicer v Rovaniemiju na Laponskem ponuja safarije s severnimi jeleni in motornimi sanmi po pokrajini na polarnem krogu.

Finski davčni inšpektorji so pri družbi Dianordia Oy, ki upravlja z Božičkovo pisarno v omenjenem znanem turističnem kraju na Laponskem, ugotovili za 200.000 evrov davčnega dolga. Finančni položaj podjetja se je tako zaostril, da je uradu grozilo zaprtje, in to ravno nekaj mesecev pred delovno najbolj intenzivnim delom leta za Božička in njegove pomagače. Potekala je celo že spletna akcija zbiranja sredstev za rešitev Božičkovega delovnega mesta.

Božičkova pisarna, ki obiskovalcem omogoča ogled dobrega moža na delu in slikanje z njim, je sicer ena od številnih turističnih atrakcij mesta na severu Finske, ki denar služijo z zgodbo o Božičku. Je del Božičkove vasi, ki je odprta vse leto, v njej pa je okoli 20 brunaric, v katerih so restavracije, bari, trgovinice s spominki, pa tudi Božičkova pošta, ki letno prejme okoli 500.000 pisem z željami z vsega sveta. V okoli 25 družinskih podjetjih je stalno zaposlenih okoli 60 ljudi, pozimi se njihovo število podvoji.

Lani je samo Božičkovo pisarno obiskalo okoli 300.000 ljudi, ki so tam porabili dva milijona evrov. A število obiskovalcev od leta 2008 upada. Število ruskih turistov se je namreč prepolovilo, manj je tudi Italijanov, Špancev in Grkov, torej obiskovalcev iz ranljivih članic območja evra.

loading...
Loading...