Alya in mama Cvetka Dobra karma

Osupljivo, kaj vse doživljata Alya in njena ...

hiša, gradnja, nadzor Svet24.si

Vsak tretji objekt v gradnji nima ustreznega ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

policijski avto, slovenska policija, splošna Svet24.si

Grozljivka v okolici Grosupljega: na dvorišču ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

hana Njena.si

Težave v raju? Goran razburil oboževalce ...

Magazin

Božičkova pisarna za las ubežala finančnemu zlomu

Deli na:
Božičkova pisarna za las ubežala finančnemu zlomu

Foto: Reuters (slika je simbolična)

Božičkova pisarna v finskem Rovaniemiju, ki jo je upad obiska zaradi krize pahnil na rob finančnega zloma, se je vendarle uspela izogniti najhujšemu. Družba Lapland Safaris je namreč kupila upravljavca pisarne in poravnala tudi njegov davčni dolg v višini 200.000 evrov.

"S tem poslom želimo zagotoviti, da se bo Božičkova zgodba nadaljevala," je za agencijo Reuters povedal prvi mož Lapland Safaris Jyrki Niva. Božičkov rešitelj sicer v Rovaniemiju na Laponskem ponuja safarije s severnimi jeleni in motornimi sanmi po pokrajini na polarnem krogu.

Finski davčni inšpektorji so pri družbi Dianordia Oy, ki upravlja z Božičkovo pisarno v omenjenem znanem turističnem kraju na Laponskem, ugotovili za 200.000 evrov davčnega dolga. Finančni položaj podjetja se je tako zaostril, da je uradu grozilo zaprtje, in to ravno nekaj mesecev pred delovno najbolj intenzivnim delom leta za Božička in njegove pomagače. Potekala je celo že spletna akcija zbiranja sredstev za rešitev Božičkovega delovnega mesta.

Božičkova pisarna, ki obiskovalcem omogoča ogled dobrega moža na delu in slikanje z njim, je sicer ena od številnih turističnih atrakcij mesta na severu Finske, ki denar služijo z zgodbo o Božičku. Je del Božičkove vasi, ki je odprta vse leto, v njej pa je okoli 20 brunaric, v katerih so restavracije, bari, trgovinice s spominki, pa tudi Božičkova pošta, ki letno prejme okoli 500.000 pisem z željami z vsega sveta. V okoli 25 družinskih podjetjih je stalno zaposlenih okoli 60 ljudi, pozimi se njihovo število podvoji.

Lani je samo Božičkovo pisarno obiskalo okoli 300.000 ljudi, ki so tam porabili dva milijona evrov. A število obiskovalcev od leta 2008 upada. Število ruskih turistov se je namreč prepolovilo, manj je tudi Italijanov, Špancev in Grkov, torej obiskovalcev iz ranljivih članic območja evra.

Loading...