vaga Dobra karma

Kronična potreba rojenih v znaku Tehtnice: da bi ...

damjan-murko, tiar, maja-murko Svet24.si

FOTO: Murku je pomembno, da živi normalno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

dež, naliv, padavine, veter, neurje, sneg Svet24.si

Turbolenten vikend: za uvod nalivi in močan ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

MasterChef Njena.si

Žan in Žiga ženskam pokazala, kako se speče ...

Magazin

Božička udarila kriza, utajil je tudi davke

Deli na:
Božička udarila kriza, utajil je tudi davke

Foto: Reuters

Kriza je prizadela tudi Božička. Kraj Rovaniemi v središču Laponske, kjer je Božiček zaščiteno ime in ga lokalni podjetniki vsestransko izkoriščajo že več kot 20 let, se zaradi finančne in gospodarske krize sooča s padcem obiska in velikimi finančnimi težavami. Dodatni udarec je kraju zadal še davčni urad, ki je odkril zvrhan koš neplačanih davkov.

Zaradi finančne krize je število obiskovalcev finskega kraja občutno upadlo, poleg tega pa je davčni urad pri tamkajšnjih družbah, ki se večinoma preživljajo na račun Božička, ugotovil za 200.000 evrov neplačanih davkov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Pred krizo je kraj letno obiskalo okrog 300.000 turistov, njihovo število pa od leta 2008 upada. Število ruskih turistov se je prepolovilo, manj je tudi Italijanov, Špancev in Grkov, izpostavlja dpa.

Božičkova vas je odprta vse leto, v njej pa je okoli 20 brunaric, v katerih so restavracije, bari, trgovinice s spominki, predvsem pa "Božičkova pisarna" in njegova "pošta", ki letno prejme okoli 500.000 pisem z željami z vsega sveta. V okoli 25 družinskih podjetjih je stalno zaposlenih okrog 60 ljudi, pozimi se njihovo število podvoji.

Loading...