Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Boksar Mayweather letos zaslužil neverjetnih 300 milijonov dolarjev

Deli na:
Boksar Mayweather letos zaslužil neverjetnih 300 milijonov dolarjev

Foto: Reuters

Revija Forbes je objavila seznam najbolje plačanih športnikov na svetu. Na seznamu so zajeli njihove skupne zaslužke v zadnjih dvanajstih mesecih. Na vrhu je že drugo leto zapored končal ameriški boksar Floyd Mayweather, ki je kar za trikrat povečal svoje prihodke v primerjavi s prejšnjim merjenjem in zdaj znašajo 300 milijonov ameriških dolarjev.

Boksarski zvezdnik, ki se ga je, ne brez razloga, prijel vzdevek gospod Denar, saj se denar nanj kar lepi, je večino svojega letošnjega premoženja zaslužil z le enim dvobojem, ko se je maja v ringu v boksarskem dvoboju stoletja udaril s Filipincem Mannyjem Pacquiaom.

Američan je slavil in z zmago v dvoboju, ki je menda samo v Združenih državah ustvaril kar 400 milijonov dolarjev zaslužka, ohranil mesto vodilnega na lestvici največjih zaslužkarjev v športu.

Čeprav ga je Mayweather premagal, pa ima tudi Filipinec več kot dovolj razlogov za srečo, če drži, da denar prinaša srečo. Filipinski boksar, ki v svoji otoški domovini uživa status nacionalnega junaka, je prav po zaslugi tega mega dvoboja skočil na drugo mesto Forbsove lestvice največjih športnih zaslužkarjev s skupnim zneskom 160 milijonov dolarjev.

Le trije športniki so v zgodovini Forbsovih merjenj in preračunavanj debelin denarnic v eni sezoni oziroma dvanajstih mesecih zaslužili devet-številčni znesek, računano v zelenih dolarskih bankovcih. Ob boksarskih večkratnih milijonarjih še ameriški golfist Tiger Woods, ki je bil na prvem mestu med leti 2001 do 2011, med junijem 2007 in junijem 2008 pa je njegov zaslužek znašal 115 milijonov dolarjev.

Čeprav je Woods v golfu že zdavnaj izgubil primat ter je njegova slava že precej zbledela, z golfskih višav je strmoglavil na 181. mesto golfske lestvice, od zadnjega merjenja pa ga je tudi doletela nesreča v ljubezni, saj se je razšel s smučarsko šampionko Lindsey Vonn, ima še vedno dovolj razlogov za zadovoljstvo. Woods je kljub vsem tegobam iz družinskega življenja še vedno velika blagovna znamka, kajti z zaslužkom 50,6 milijona dolarjev ostaja v prvi deseterici na devetem mestu.

Mayweatherju in Pacquiau sledita nogometna superzvezdnika, prav tako velika rivala. Portugalec Cristiano Ronaldo, ki je v dresu madridskega Reala minulo sezono končal na vrhu strelcev la lige, je v zadnjem letu zaslužil 79 milijonov dolarjev, njegov tekmec iz Barcelone Argentinec Lionel Messi, ki se bo v Španiji v naslednjih mesecih na sodišču moral zagovarjati zaradi obtožb za utajo davkov, pa je prijavil 73,8 milijona dolarjev zaslužka.

Na petem mestu je še en zvezdnik, katerega čas se že počasi izteka, ki pa ima tako kot Woods še vedno ogromen marketinški potencial, švicarski teniški as Roger Federer z zaslužkom 67 milijonov dolarjev.

V prvi deseterici so še trije veliki košarkarji, ki igrajo v donosni profesionalni severnoameriški košarkarski ligi NBA, LeBron James na šestem (64,5 mio. USD), Kevin Durant na sedmem (54,1 mio. USD) in Kobe Bryant na desetem mestu (49,5 mio. USD). Osmi na lestvici je golfist Phil Mickelson (50,8 milijona USD).

Čeprav smo že dodobra zakorakali v tretje tisočletje, pa so astronomski zaslužki tudi ali predvsem vprašanje spola. V prvi stoterici sta le dve ženski, obe teniški zvezdnici. Rusinja Marija Šarapova, čeprav v svetovnem tenisu četrta violina, je glede denarnih zadev prva športnica na svetu, s skupnim zaslužkom 29,7 milijona dolarjev, številka ena Američanka Serena Williams je uvrščena na 47. mesto (26,4 milijona dolarjev).

Na prejšnji lestvici so bile na seznamu tri ženske, nanj je bila uvrščena še najboljša kitajska tenisačica Li Na, ki pa se je umaknila iz karavane in se posvetila materinstvu.

Biti uvrščen med prvih sto največjih zaslužkarjev pa ni le vprašanje spola, ampak tudi geografije, saj večina športnikov z najboljšimi pogodbami prihaja iz (severno)ameriških profesionalnih lig. V prvi stoterici tudi ni nobenega slovenskega športnika, čeprav bi se našla vsaj dva kandidata, Anže Kopitar, ki igra hokej za Los Angeles Kings, in košarkar Goran Dragić, ki se mu v ligi NBA obeta nova sijajna pogodba.

Po podatkih revije je stoterica največjih športnih zaslužkarjev na svetu v zadnjih dvanajstih mesecih zaslužila skupno 3,2 milijarde dolarjev (2,8 milijarde evrov), v ta seštevek so zajeti vsi prihodki, honorarji, posebne nagrade, izplačila iz naslova nagradnih skladov ter sponzorske pogodbe. Za primerjavo prihodki slovenskega državnega proračuna za leto 2015 znašajo 8,56 milijarde evrov.