EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Magazin

Bazilika Matere božje v Mariazellu že stoletja priljubljena tudi med slovenskimi romarji

Deli na:

Mariazell je osrednje Marijino svetišče v Avstriji. Leži na severu Gornje Štajerske, obdano s kar nekaj dva tisoč in več metrov visokimi vršaci. Letno ga obišče več kot milijon romarjev iz Avstrije in sosednjih držav. Slovenski romarji za Mariazell uporabljajo tudi drugo ime, in sicer Marijino Celje, za baziliko Matere Božje pa Slovanska mati božja.

Prvi pisni viri o Mariazellu kot romarskem kraju segajo  v leto 1157, okoli leta 1200 je bila postavljena prva romanska kapela, leta 1330 pa je bila zgrajena prva cerkev,  posvečena Materi božji. V 15. stoletju je Mariazell privabljal romarske množice iz sosednjih dežel  Bavarske, Češke, Madžarske, Poljske, pa tudi romarje iz slovenskega in hrvaškega prostora. Razcvet je doživel v času protireformacije, ko je postal nacionalno svetišče, že dograjeno gotsko cerkev so v čast zmage nad Turki v času baroka razširili v baziliko, prepoznavno baročno podobo pa nosi še danes. Ima kar dvanajst stranskih kapel, osrednji prostor v njej pa je namenjen posrebrenem baročnem oltarju, na katerem je še iz časov romanske kapele iz lipovega lesa izdelan kip Matere Božje. Po padcu berlinskega zidu in železne zavese  je Mariazell z baziliko Matere Božje postal nadvse priljubljen med romarji držav nekdanjega vzhodnega bloka, tudi slovenskih. Obstaja Marijina romarska pešpot, ki se začne na Hrvaškem pri Mariji Bistrici, pelje čez slovenska Marijina romarska središča, do Mariazella in od tam naprej proti Poljski. V Mariazell sta romala papeža Janez Pavel II in Benedikt XVI.

Mariazell živi za in od milijonske armade romarjev, v zimskih mesecih pa tudi od zimskega turizma, saj je v bližini nekaj najbolj znanih avstrijskih zimskošportnih centrov. Vso mestece je poleti v  samem cvetju, v središču kraja kopica hotelov, povsod diši po pečenih medenjakih družine Pirker. Ta je iz majhne medičarske delavnice prerasla v veliko tovarno, ki letno porabi za medene dobrote več kot 100 ton medu. Prav gotovo e bo tudi letos ob velikem šmarnu v Mariazell podalo veliko slovenskih romarjev.

Loading...