mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Barbara Horvat: Intervju z youtuberko in igralko

Deli na:
Barbara Horvat: Intervju z youtuberko in igralko

Barbara Horvat - Foto: Primož Lavre

Barbara Horvat je ena od naših najbolj znanih youtuberk in igralka, ki poizkuša srečo v ZDA. Leta 2015 se je preselila v Los Angeles, pred dnevi pa se je vrnila v Slovenijo.

Zasledil sem, da ste želeli biti igralka že od malih nog. Pred leti ste v Sloveniji igrali v televizijski nanizanki Razred zase.

Ja, sem bila v seriji, naredila sem tudi par kratkih filmov. Na začetku Youtube kariere sem delala v bistvu samo skeče. Sem pa prvič stala na odru pri sedmih letih. Nekako so me prisilili v to, ker sem bila zelo asocialna in so me zato vpisali v dramski krožek.

Starši?

Ne, učiteljica, ker je rekla, da se ne družim dovolj z ljudmi. Sem se na začetku zelo pritoževala, zakaj moram to početi. Ko pa sem bil prvič na odru, mi je nekaj preklopilo in v trenutku sem se odločila, da bi to počela do konca življenja (smeh). In dvajset let pozneje sem tukaj, juhu.

Kakšen žanr vam je kot igralki najbolj pisan na kožo?

Ugotovila sem, da lahko igram dva tipa značajev. Ali popolnoma norčevsko, odštekano osebo ali pa popolnoma temačno osebo, malce na meji psihe.

Kdaj ste prvič objavili posnetek na Youtubu?

Pri 15 letih. Sem delala že prej videoposnetke, a le za domačo rabo in veselje.


Kako je nastalo ime vašega Youtube kanala Barbara4u2c.

Moj prvi kanal je bil Barbara4u2. Ta račun sem ustvarila zato, da sem objavila videoposnetek. Ko sem imela 15 let, sem se prijavila na neko avdicijo in prijava na to avdicijo je bila takšna, da sem morala na Youtube naložiti posnetek. Ko sem prebrala komentarje pod tem posnetkom, pa sem se odločila, da bom še naprej objavljala. Kljub temu, da nisem dobila vloge v oglasu, sem dobila veliko pohval, kako sem zabavna, ter vprašanj, ali še lahko kaj narediš. Bilo je ravno poleti in sem si rekla, zakaj pa ne, saj imam čas. Tako je Barbara4u2 ostala, ko pa sem naredila drug kanal, sem samo dodala c, da vsaj nekaj pomeni (Barbara4u2c: Barbara for you to see, sl. Barbara za vas da pogledate, op. p.).

Koliko časa vam vzame videoposnetek, ki ga objavite na Youtubu.

Različno. Od desetih minut do treh dni. Če delam obsežno raziskavo, moram preveriti vire. Sama vsaj šestkrat preverim vire. Najdlje sem pisala scenarij za en video kar 17 ur v kosu brez premora. Ko najdem temo, približno štiri ure na dan berem članke in knjige, da izvem čim več o temi. Nato izpisujem ideje na A4 format. Potem ko je to zapisano, še kaj vržem ven. Nato sledi snemanje. Posnetek je dolg kakšnih 35 minut. Nato iz posnetka vržem ven, kar se mi zdi čudno in nepomembno. Na koncu tako ostane približno deset minut.

Kje dobite ideje? Nekoč sem prebral, da tudi pod tušem, v vrsti na banki …

Po navadi na avtobusih in na vlakih. Ko se sprehajam s psom. V najbolj neprimernih okoliščinah torej. Nekoč sem pisala ideje na račun in prtiček. Pa sem zato prosila natakarja še za en prtiček. Pa so rekli, da lahko dajo papir. Ne, ne, prtiček hočem, sem rekla (smeh).

Ste spremljali volilno kampanjo pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji?

Sem.

Kako komentirate izide? Spremljate povolilno dogajanje?



To glede koalicije spremljam. A je taka zmeda. Vsak dan je drugače, sploh ne vem, kaj se dogaja (intervju je bil v ponedeljek, 6. avgusta, op. p.). Sem pa vedela, da bo SDS zmagal na volitvah.

Zaradi migrantske krize?

Da, zaradi tega. Glede na odzive Slovencev, ki so gledali moje videoposnetke in jih zanima me politika, sem videla, da je večina Slovencev podobnega mnenja, kot sem jaz. To je bilo še pred zadnjo okrepitvijo migrantskega vala. Zdaj, ko se migrantski val spet krepi, pa sem vedela, da bodo potegnili z Janšo.


Jeseni bodo kongresne volitve v ZDA? Kakšni bodo po vašem izidi?

Težko napovem.

Kalifornija ravno ne bo volila za republikance.

Seveda ne. Čeprav ima pri volitvah za novega guvernerja konservativec Travis Allen kar precej podpore. Če bo zmagal, bo veliko spremenil. Lahko, da se bo Kalifornija obrnila na rdečo, to je na republikansko stran. Spet bo veliko joka in pa šokov. Ne moreš verjeti, kako so ljudje lahko tako dramatični.

Kakšno je vaše mnenje o nekdanjem Trumpovem svetovalcu Stevu Bannonu, ki skuša oblikovati gibanje, s katerim bi pomagal evroskeptičnim in protimigrantskim strankam na evropskih volitvah maja 2019?

Evropa naj to reši sama. Sem proti temu, da se vmešavajo druge države, še zlasti z druge celine. Vsi, ki so okoli Trumpa, so preveč samozavestni, njihov ego je napumpan.

Pred časom ste objavili posnetek z naslovom Pomanjkanje patriotizma v Sloveniji. O oglasu za Laško pivo, v katerem nastopajo Hrvat Neno Belan, Srb Željko Joksimović in Bosanec Halid Bešlić.

Najbolj me je razjezilo to, da je Laško slovenski simbol.

Zdaj je v lasti Heinekena.

Ja, zdaj je konec. Sestavine naj bi bile iste. Laško se je sicer že pred leti združil z Unionom. Po okusu se je tudi spremenil. Na začetku sem pila Laško, pa je imel čez nekaj let popolnoma drugačen okus. Laško je bil slovenski simbol. Zlatorog na primer. Potem pa naredijo oglas za tuje trge. Težave je v tem, da so povabili samo srbskega, hrvaškega in bosanskega glasbenika. Da bi vključili še slovenskega glasbenika, ker imamo dobre glasbene izvajalce, ali pa odkrili kakšnega novega slovenskega glasbenika, to pa ne. Najbolj me je razjezil njihov argument, češ Laško se širi na tuje trge in zaradi tega smo oglas naredili v tujem jeziku. To je najslabši odgovor. Zakaj potem niso dali Slovenca, ki bi bil nato znan v Bosni, na Hrvaškem ali drugje? Ampak ne. Ne gre to v Sloveniji tako.

Zakaj ne?

Premalo cenimo svojo kulturo.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Barbara Horvat razkrije, zakaj se je vrnila v Slovenijo; spregovori o tem, koliko denarja dobi od Youtuba za svoje videoposnetke; razloži, zakaj se je pred leti odločila za snemanje videov s politično vsebino; se spominja, zakaj jo je bilo strah v času migrantske krize v Sloveniji v letih 2015 in 2016; pove, kakšno je bilo življenje v getu v Los Angelesu.

X