Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avstrijci znova solirajo z lipicanci

Deli na:
Avstrijci znova solirajo z lipicanci

Foto: Reuters

Čeprav se je šest evropskih kobilarn lipicancev že nekaj časa dogovarjalo o skupni kandidaturi za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, je prijavo, kot so pred kratkim izvedeli v Kobilarni Lipica, že oddala Avstrija, ki želi na seznam vpisati špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju.

Kot je za STA povedal v.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak, je Avstrija šla v prijavo dunajske jahalne šole ter klasične konjereje in konjeništva, pri čemer je v prijavi navedeno, da je avstrijska kobilarna v Pibru izvorna kobilarna lipicanca ter da vodijo izvorne knjige in centralni register lipicancev. Dodal je, da prijava obsega tudi zaščito vseh dejavnosti v zvezi z lipicanci ter izvajanjem konjereje in konjeništva, ki je povezano z lipicanci.

"To pa Sloveniji in vsem ostalim kobilarnam onemogoča kasnejšo prijavo na seznam nesnovne dediščine," je poudaril.

Španska dvorna šola jahanja na Dunaju je že vpisana na poskusni seznam, dokončna odločitev o vpisu pa bo sprejeta konec leta v Južni Afriki.

Avstrijsko potezo je Kobilarna Lipica odkrila v povezavi s Slovenskim etnografskim muzejem, ki je nacionalni koordinator za nesnovno dediščino. V sodelovanju z drugimi evropskimi kobilarnami bodo zdaj poskušali narediti vse, da do dokončnega vpisa na seznam ne bi prišlo.

"Takoj ko smo to ugotovili, smo pozvali ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za kmetijstvo ter Unescov urad v Sloveniji, tako da sedaj v Parizu potekajo aktivnosti, da bi prepričali Avstrijo, da umakne vsaj stavek, dikcijo v prijavi o izvoru lipicancev. Prav tako bomo poskušali protestirati pri Unescu, da se v tem delu spremeni avstrijska vloga," je o slovenskih ukrepih povedal Bizjak.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je za STA povedal, da projektna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva za kulturo, ministrstva, ki ga vodi, in kobilarne, nadaljuje z dejavnostmi. Na potezo Avstrije se bodo odzvali na bilateralni in mednarodni ravni, po običajnih kanalih, "ne bi si želeli pretirano javno pogovarjati, nam je pomembno, da se stvari rešijo".

Generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za Unesco Marjutka Hafner je za STA povedala le, da so vključeni v pogovore o vprašanju avstrijske nominacije za nesnovno dediščino. Na to temo so se prvič sestali 18. junija.

Z ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da so seznanjeni z avstrijsko nominacijo, ki je bila vložena že 24. marca 2014. Nominacija bo obravnavana na desetem zasedanju Medvladnega odbora Unesco za zaščito nesnovne kulturne dediščine, ki bo potekalo med 30. novembrom in 4. decembrom v Windhoeku v Namibiji. Slovenija ni članica tega odbora.

Vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine je bil sicer od leta 2013 skupen projekt vseh evropskih kobilarn lipicancev.