nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

pacient, smrt Svet24.si

Razglasili so jo za mrtvo, devet dni po pogrebu se...

zoran jankovic pl Reporter.si

Kako je Zoran Janković »izdal« rdečo zvezdo: Z...

FOTO2 regres, plača, denar Svet24.si

Šok za samostojne podjetnike. 240 evrov več za ...

fd1fa205f0af268e6fdc-2 Necenzurirano

Janša povozil stroko in rešil dobavitelje hitrih...

aca lukas Odkrito.si

Aretirali Aco Lukasa

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Magazin

Avstrija želi zaseči Hitlerjevo rojstno hišo

Deli na:
Avstrija želi zaseči Hitlerjevo rojstno hišo

Foto: Wikimedia

Avstrijsko notranje ministrstvo je včeraj sporočilo, da preučujejo zakonske možnosti, da bi lastniku rojstne hiše nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja odvzeli lastniške pravice in nepremičnino prenesli v državno last. Tako bi preprečili, da bi hiša postala zbirališče Hitlerjevih privržencev ali neonacističnih skupin.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck, so v zadnjih letih prišli do zaključka, da je razlastitev edina možnost za preprečitev uporabe zgradbe v namene različnih neonacističnih skupin.

Načrt o razlastitvi vključuje tudi plačilo odškodnine lastniku hiše, s katerim je država od leta 2011 sicer v pravnem sporu. Ta je tudi eden od razlogov, zakaj želijo zadevo čim prej rešiti.

Notranje ministrstvo ima veliko hišo z bledo rumeno fasado v najemu od leta 1972, med drugim pa jo je oddajalo tehničnemu inštitutu in humanitarni organizaciji. Od leta 2011 je hiša, ki ima 800 kvadratnih metrov, prazna in najemnina v višini 4600 evrov je za ministrstvo postala breme.

V Avstriji sicer že vrsto let poteka razprava o usodi hiše, saj se mnogi bojijo, da bi postala zbirališče različnih skrajnih skupin. Da bi to preprečili, so v najemno pogodbo vnesli določilo, da mora biti hiša namenjena socialnim ali izobraževalnim dejavnostim, ne sme pa postati muzej.

Lastnik ima še vedno zadnjo besedo, kdo lahko najame hišo, in je pred dvema letoma zavrnil predlog, da bi jo oddali izobraževalnemu centru za odrasle ali kakšni drugi nevladni organizaciji.

Vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler se je na naslovu Vorstadt 15 v kraju Braunau am Inn na meji z Nemčijo rodil 20. aprila 1889, v hiši pa je živel le nekaj let, nato se je njegova družina preselila.

Loading...