UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Magazin

Avstrija želi zaseči Hitlerjevo rojstno hišo

Deli na:
Avstrija želi zaseči Hitlerjevo rojstno hišo

Foto: Wikimedia

Avstrijsko notranje ministrstvo je včeraj sporočilo, da preučujejo zakonske možnosti, da bi lastniku rojstne hiše nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja odvzeli lastniške pravice in nepremičnino prenesli v državno last. Tako bi preprečili, da bi hiša postala zbirališče Hitlerjevih privržencev ali neonacističnih skupin.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck, so v zadnjih letih prišli do zaključka, da je razlastitev edina možnost za preprečitev uporabe zgradbe v namene različnih neonacističnih skupin.

Načrt o razlastitvi vključuje tudi plačilo odškodnine lastniku hiše, s katerim je država od leta 2011 sicer v pravnem sporu. Ta je tudi eden od razlogov, zakaj želijo zadevo čim prej rešiti.

Notranje ministrstvo ima veliko hišo z bledo rumeno fasado v najemu od leta 1972, med drugim pa jo je oddajalo tehničnemu inštitutu in humanitarni organizaciji. Od leta 2011 je hiša, ki ima 800 kvadratnih metrov, prazna in najemnina v višini 4600 evrov je za ministrstvo postala breme.

V Avstriji sicer že vrsto let poteka razprava o usodi hiše, saj se mnogi bojijo, da bi postala zbirališče različnih skrajnih skupin. Da bi to preprečili, so v najemno pogodbo vnesli določilo, da mora biti hiša namenjena socialnim ali izobraževalnim dejavnostim, ne sme pa postati muzej.

Lastnik ima še vedno zadnjo besedo, kdo lahko najame hišo, in je pred dvema letoma zavrnil predlog, da bi jo oddali izobraževalnemu centru za odrasle ali kakšni drugi nevladni organizaciji.

Vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler se je na naslovu Vorstadt 15 v kraju Braunau am Inn na meji z Nemčijo rodil 20. aprila 1889, v hiši pa je živel le nekaj let, nato se je njegova družina preselila.