Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avstralija razmišlja o ukinitvi davka na tampone in vložke

Deli na:
Avstralija razmišlja o ukinitvi davka na tampone in vložke

Foto: undefined

Avstralski finančni minister Joe Hockey je v ponedeljek javnosti sporočil, da bodo oblasti razmislile o ukinitvi potrošniškega davka na tampone in vložke, ki je že ob uvedbi pred 25 leti razjezil državljanke. Vprašanje je vnovič obudila peticija študentke z naslovom Ne obdavčujte več moje menstruacije, ki jo je podpisalo več kot 90.000 ljudi.

Avstralija je leta 2000 niz zveznih in državnih zakonov zamenjala z davkom na dobrine in storitve, iz katerega so poleg večine prehrambenih izdelkov izvzeti proizvodi, kot so kondomi ali kreme za zaščito pred soncem. A na drugi strani je takratna konservativna vlada premiera Johna Howarda z 10-odstotnim davkom kljub nezadovoljstvu prebivalstva udarila pripomočke za osebno higieno žensk.

Nezadovoljstvo zaradi tega se očitno še ni poleglo, študentka Subeta Vimalarajah pa je izkoristila trenutek pred julijskim nacionalnim davčnim pregledom in sprožila spletno peticijo, v kateri je pozvala k ukinitvi davka na, kot je zapisala, telesne funkcije.

Peticija pod vprašaj postavlja upravičenost obdavčitve stvari, v nakup katerih je večina žensk vsakih nekaj tednov prisiljena. "Obdavčitev Avstralk za to, ker imajo menstruacijo, ni le seksistična, temveč v temeljih nepravična," je zapisala študentka.

Po njenih ocenah vlada z obdavčitvijo tamponov in vložkov vsako leto zbere 25 milijonov avstralskih dolarjev (slabih 18 milijonov evrov), navaja britanski BBC. Njena peticija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doslej zbrala 93.500 podpisov.

Med ponedeljkovo televizijsko razpravo je Vimalarajah finančnega ministra povprašala, ali se mu higienski proizvodi ne zdijo nujen zdravstveni proizvod za polovico prebivalstva, na kar ji je odgovoril pritrdilno. Napovedal je tudi, da bo vprašanje davka nanje julija postavil na srečanju s finančniki zveznih držav. Za odločitve v zvezi z davkom na dobrine in storitve potrebuje Canberra podporo zveznih držav oz. teritorijev.

Optimizem spričo morebitne odprave davkov je medtem nekoliko zatrl premier Tony Abbott. Kot je dejal po poročanju BBC, razume, da si veliko ljudi želi odprave tega davka, a to "zagotovo ni nekaj, kar ta vlada načrtuje".

Je pa novinarjem v Canberri hkrati povedal, da se bodo morale zvezne države in teritoriji odločiti, ali si želijo sprememb dotičnega davka in če je tako, "so pri nas dobrodošle". Opozicijski laburisti so že napovedali podporo vsakršnemu koraku k odpravi obdavčitve tamponov in vložkov.

Debata o obdavčitvi tovrstnih proizvodov je v teku tudi na stari celini. V Veliki Britaniji je od lani odprta peticija, ki poziva k odpravi petodstotnega prodajnega davka na tampone. Doslej je zbrala 230.000 podpisov, a glede na pravila EU naj bi bil tovrsten ukrep le malo verjeten. Podobne peticije so trenutno odprte tudi v Franciji in Italiji, drugod po svetu pa v Maleziji in Kanadi, navaja AFP.