Revija Reporter
Magazin

Anamarija Lampič o tekmi v snegu v Oberstdorfu: Čisti kaos

STA

2. jan. 2019 14:35 Osveženo: 14:39 / 02. 1. 2019

Deli na:

Norveška smučarska tekačica Ingvild Flugstad Östberg je zmagovalka današnje preizkušnje na 10 km s skupinskim startom v klasični tehniki za točke svetovnega pokala v nemškem Oberstdorfu. Drugouvrščeno Rusinjo Natalijo Neprijajevo je prehitela za 0,1 sekunde, tretjeuvrščena Rusinja Anastazija Sedova pa je zaostala 5,3 sekunde.

Na današnji tekmi Tour de Skija sta nastopili tudi dve Slovenki: Anamarija Lampič je zasedla 32. (+2:10,1), Alenka Čebašek pa 37. mesto (+2:28,9).

Z današnjo zmago je Östbergova prevzela tudi vodstvo v seštevku Toura, 24 sekund zaostaja Neprijajeva, tretejeuvrščena Rusinja Julija Belorukova pa za vodilno zaostaja že minuto in 10 sekund. Lampičeva je na skupnem 17. mestu z zaostankom 4:36 minut, Čebaškova pa na 21. (+4:50).

"Danes je bil čisti kaos. Zjutraj so naredili progo in imeli smo čisti led, nato je začelo snežiti in so se razmere čisto obrnile. Vse je šlo zelo na tesno s pripravo smuči. Ko smo startali, je maža delala preveč, na smuči se je nabralo toliko snega, da sem se na vrhu vsakega vzpona morala ustaviti in ga čistiti. To je bila res napeta tekma. Veliko težav sem imela v prvih dveh krogih, ko je snežilo, nato mi je v tretjem steklo, v četrtem pa je zopet začelo snežiti, maža je bila spet prehuda. Sredi zadnjega vzpona sem bila med trideset, na vrhu pa sem znova morala čistiti smuči in točke so se poslovile," je po današnji preizkušnji dejala Lampičeva.

Že pred etapo je bilo jasno, da bo današnja klasika boj za preživetje bila Čebaškova: "Danes so bili pogoji zelo težki. Snežilo je, spreminjalo se je iz ure v uro in servis je imel zelo težko delo. To se je na tekmi pokazalo. Praktično na vsakem vzponu je bilo potrebno čistiti smuči, a tako pač je. Na koncu nisem niti toliko izgubila, kot sem pričakovala. Težka tekma, to je potrebno pozabiti in gledati naprej," je dodala Čebaškova.

"Nismo bili edini, ki smo danes imeli težave, tudi ostale ekipe so jih imele, nekatere še bolj kot mi. A ne želim iskati izgovorov. Dejstvo je, da nismo uspeli najti prave maže. Zmagovalka je imela smuči za hudo sneženje, kjer se maža ne uporablja, mi smo šli na bolj varno stran. Bilo je preveč in na koncu s tem ne smemo biti zadovoljni. A vsaj punci, če ne po zaostanku, pa po mestih, dobri uvrstitvi. Dan je za nami, dekleti se morata regenerirati. Mislim, da sami nista zelo potrti po sami tekmi. Jutri je nov dan in bo potrebno pokazati, da je bil danes res samo slab dan," je dodal še glavni trener Nejc Brodar, ki bo po pogovoru po jutrišnji etapi ocenil, ali bosta proti Italiji odšli obe tekmovalki ali ne.