ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ameriške mamice jedo svojo placento: v pijači, v tabletkah, celo v lasagni

Deli na:
Ameriške mamice jedo svojo placento: v pijači, v tabletkah, celo v lasagni

Foto: Arhiv Reporterja

Zdravstveni trendi se tako kot modni spreminjajo iz dneva v dan, eden izmed zadnjih, ki je vzniknil v ZDA, pa stavi na koristi placente za zdravje novopečenih mamic. Pri t. i. placentofagiji gre za to, da mati po porodu zaužije lastno posteljico - v tekoči ali trdni obliki, lahko pa tudi kot tabletke.

Prekrvavljeni, gobasti organ plodu prek popkovine zagotavlja hranila, kisik in hormone, nekatere ameriške babice pa ga zaradi njegove hranilne vrednosti priporočajo tudi mamicam.

Zagovorniki uživanja placente so prepričani, da ta pomaga pomaga okrepiti novopečene matere, da prispeva k tvorbi zdravega mleka in da preganja poporodno depresijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stvar postaja vedno bolj priljubljena med materami, ki namesto na moderno prisegajo na tradicionalno medicino, pa tudi med hollywoodskimi zvezdnicami, ki so znane po tem, da rade sledijo novodobnim trendom.

Na uživanje placente na primer prisegata zvezdnica danes že kultne najstniške komedije iz leta 1995 Nimaš pojma Alicia Silverstone in January Jones, ki je znana predvsem po vlogi primestne žene Betty Draper v televizijski nadaljevanki Oglaševalci. Originalni naslov te nadaljevanke je Mad Man, torej Nori možje, Jonesova pa si je zaradi navdušenja nad posteljico v nekaterih medijih prislužila vzdevek Nora mati.

Kot je izpostavila babica Claudia Booker, placenta telesu pomagata obnoviti vitamine, minerale in hormone. "Ne pomladi vas tako, da bi lahko odšli na zabavo (...) le postavi vas v prejšnje stanje, ko se počutite kot izrabljen stroj," je povedala za AFP.

Bookerjeva za 270 dolarjev za stranke pripravlja kapsule iz placente, ki se jih nato uživa več tednov. Proces pretvorbe posteljice v tablete pa bi bil bolj znan kuharjem kot znanstvenikom.

Bookerjeva placento očisti, iz nje iztisne kri, jo opari, nato pa jo čez noč postavi v dehidrator. Posušeno placento nato razreže na trakove, jo zmelje v mlinčku za kavo, da dobi iz nje prah, ki ga vloži v kapsule. Kot je povedala, se je tega naučila pri kitajskih mojstrih akupunkture.

Placentofagija pa gre še dlje. Na voljo je že več kuharic, na blogih pa se množijo recepti, od na primer lazanje s placento do čokoladnih pralinejev.