ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Aleš Gabrič novi predsednik Slovenske matice

Deli na:
Aleš Gabrič novi predsednik Slovenske matice

Foto: Bobo

Novi predsednik Slovenske matice (SM) je Aleš Gabrič, znanstveni svetnik ljubljanskega Inštituta za novejšo zgodovino. Na mesto predsednika tega najstarejšega slovenskega kulturno-znanstvenega združenja in založbe je bil izbran v sredo na rednem volilnem zboru članov SM. Volitve so sicer prinesle več sprememb in nekaj pomladitve.

Gabrič je po desetih letih na mestu predsednika SM nasledil akademika Milčka Komelja, za novega podpredsednika je bil izvoljen akademik Andrej Kranjc, medtem ko je bil Janez Stergar znova izvoljen za podpredsednika. Poleg enajstih večinoma dosedanjih članov upravnega odbora SM so izvolili še več novih rednih matičinih članov. Zaradi njegovih zaslug za sprejem zakona o SM so pisatelja in ministra za kulturo Toneta Peršaka imenovali za častnega člana SM, Katjo Kleindienst in Stergarja pa za zaslužna člana.

Gabrič je bil sicer že doslej član upravnega odbora in gospodarskega odseka SM. Na Inštitutu za novejšo zgodovino proučuje novejšo slovensko kulturno in politično zgodovino. Je tudi predavatelj kulturne zgodovine na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Napisal je več znanstvenih monografij, je soavtor pri več zgodovinskih učbenikih, med njegovimi prispevki pa je tudi obsežnejša razprava o Slovenski matici v 20. stoletju, ki je bila objavljena v zborniku ob 150-letnici njene ustanovitve, je še mogoče prebrati na spletni stani Slovenske matice.

Člani SM so na prvem rednem zboru po decembrskem sprejemu zakona o SM po sprejemu poročil o razmeroma uspešnem delu v preteklem letu ter razrešnice dosedanjemu vodstvu sprejeli tudi prenovljeni, z zakonom usklajeni statut, ki med drugim združenju vrača zgodovinsko ime Slovenska matica ter določa manj zapleten in predvidoma učinkovitejši sistem njenega upravljanja, piše na spletni strani SM.