Zvezdana Mlakar 1 Odkrito.si

Zvezdana Mlakar o partnerju: Verjetno sva tudi ...

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Magazin

60 let žive legende Emme Thompson

Deli na:
60 let žive legende Emme Thompson

Foto: Revija Vklop - Emma Thompson

Britanska igralka in scenaristka Emma Thompson danes slavi 60 let. V bogati filmski karieri je bila večkrat nagrajena, med drugim z dvema oskarjema. Igralka s prefinjenim stilom igranja je tudi pisateljica, komedijantka in aktivistka, znana po neposrednosti, samoironiji ter nenavadnih nastopih v javnosti.

Emma Thompson se je rodila leta 1959 v četrti Paddington v zahodnem Londonu staršema igralcema. Z mamo, škotsko igralko, je celo zaigrala v nekaj filmih. Igralka je tudi njena mlajša sestra - Sophie.

Z igranjem se je srečala na študiju angleške književnosti na Cambridgeu, kjer se je priključila univerzitetni gledališki skupini. Po diplomi je najprej nastopala kot komedijantka, pozneje pa je začela igrati v gledališču, nato še na televiziji.

Na velikem platnu se je prvič pojavila leta 1989 z vlogo v romantični komediji The Tall Guy, takoj zatem pa je zaigrala v biografski drami Henry V., ki jo je režiral njen tedanji soprog Kenneth Branagh. Ta je leta 1991 režiral triler Ponovno mrtva, v katerem je Emma Thompson znova zablestela.

Leto pozneje je za vlogo v romantični drami Howardov kot Jamesa Ivoryja osvojila oskarja za glavno vlogo. Za to vlogo je prejela tudi zlati globus in bafto. Drugega oskarja je prejela za prirejen scenarij filma za Razsodnost in rahločutnost (1995). V spominu igralcev je ostala tudi v filmu Ostanki dneva, kjer je tako kot v Howardovem kotu nastopila ob Anthonyju Hopkinsu.Nastopila je tudi v filmih o Harryju Potterju, komediji Pravzaprav ljubezen, biografski drami o avtorici Mary Poppins - P. L. Travers, filmu Reševanje gospoda Banksa ter številnih drugih produkcijah.

Udejstvuje se na družbeno-političnih področjih. Zavzema se za manjšo spolno diskriminacijo igralk, je tudi med podpisnicami pisma proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam, ki so ga lani podpisale igralke.

Igralka je znana po svojih duhovitih izjavah in nekonvencionalnosti. Njen drugi soprog Greg Wise je nekoč obnovil kmetijo na Škotskem, kjer je najraje ustvarjala v kopalnici, kjer je hranila tudi svoja oskarja. "Kjerkoli drugje delujeta prenapihnjeno. Kipca sta zelo velika, pozlačena in se svetita. Jemljeta sijaj vsemu ostalemu, kar posedujem, vključno z mojim telesom," je dejala pred 13 leti.

Presenetiti zna tudi na javnih nastopih. Na premiero filma Nanny McPhee je prišla s hišnim ljubljenčkom - prašičem.

Loading...