stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zdaj je jasno: Anže Logar ne bo storil nič velikega brez Janeza Janše

Deli na:
Zdaj je jasno: Anže Logar ne bo storil nič velikega brez Janeza Janše

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Odprte so vse opcije. Odločitev, za katero pot se bom odločil, pa bo odvisna tudi od politične dinamike,« je izjavil Anže Logar v intervjuju za portal N1. Minilo je več kot mesec od drugega kroga predsedniških volitev, na katerih je dobil več kot 46 odstotkov glasov oziroma dobrih 414 tisoč.

Takrat je pompozno izjavil, da »ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo«, ter da »smo na začetku nečesa velikega.« Dober mesec je molčal na to vprašanje, a tudi z včerajšnjim intervjujem za N1 nismo dobili odgovora.

Je pa jasno nekaj: ničesar velikega ne bo storil brez soglasja prvaka SDS Janeza Janše. Tako je moral novinar kar nekajkrat ponoviti vprašanje, ali bi moral Janez Janša odstopiti, preden je odgovoril, da je to pač njegova (Janševa) odločitev.

Sam ga ne namerava izzvati na (iz)rednem kongresu, saj »v gospodarstvu sovražni prevzemi dostikrat ne prinesejo želenih rezultatov, še manj pa v politiki, ker ta deluje po načelu dialoga.« Z Janšo se sicer pogovarjata tudi o prihodnosti stranke, torej tudi o možnosti, da bi jo prevzel Logar.

Za evropskega poslanca ne namerava kandidirati, ker lahko k razvoju Slovenije več doprinese v Sloveniji: »V tem pogledu menim tudi, da bodo naslednja tri leta in pol izkristalizirala tudi vse možnosti, ki so pred nami.«

Seveda pa je vprašanje, če Logar do takrat ne bo »pokuril« večino svojega političnega kapitala, ki ga je dobil na predsedniških volitvah. Tri leta in pol so vendarle dolga doba.

Pričakovati je, da bo kmalu po novem letu organiziral neke vrste civilno družbeno platformo oziroma, kot pravi, okrogle mize o prihodnosti Slovenije, kar zelo spominja na javne tribune Resetirajmo Slovenijo iz leta 2011, po katerih se je rodila Državljanska lista Gregorja Viranta.

Logar ne izključuje možnosti, da bi iz tega nastala stranka, saj na ugotovitev novinarja, da bi bila brez Janševe privolitve preveliko tveganje, odgovarja: »Tudi med predsedniško kampanjo so nekateri vlekli vzporednice s predsedniško kampanjo gospoda Peterleta, češ da je moja kandidatura isti primer. Sicer nisem zmagal, ampak rezultat je bistveno drugačen in prav nobenih vzporednic ni bilo mogoče potegniti. Vsaka politična pot je posebna, odvisna je od okoliščin in navsezadnje tudi od sreče ter od tega, kakšen je tvoj pristop.«

Toda v nadaljevanju prizna, da se o vsem posvetuje z Janšo: »Delam lahko samo stvari, za katerimi stojim, ker jih moram tudi ponotranjiti. Jih pa zagotovo koordiniram, jih sporočim in jih tudi predebatiram s predsednikom.« Tako kot se je tudi pred predsedniškimi volitvami z njim dogovoril, da bo nastopil kot samostojni kandidat s podpisi volivcev.

Foto: Primož Lavre - Janez Janša in Anže Logar

Tako imenovani poljski scenarij, po katerem bi Janša ostal na čelu stranke, vendar bi za mandatarja predlagal Logarja, pa zanj ne pride v poštev: »Ker mislim, da je to nemogoče, pa tudi z mojo naravo je skregano, da bi bil predsednik vlade, vsi, ki bi bili nosilci politične moči, pa bi bili zunaj tega kroga. V tem primeru bi bil predsednik vlade pravzaprav zelo šibka figura.«

Odmevne izjave Logarja iz intervjuja za N1: Golob morda ne bo zdržal (VIDEO)

Skratka, do volitev je še tri leta in pol, do takrat pa bosta z Janšo stuhtala, kakšen bo njegov nadaljnji politični angažma. Če se mu bo Janša umaknil z vrha stranke, jo je Logar pripravljen prevzeti. Če pa mu bo dal blagoslov za novo stranko, jo bo ustanovil in z njo lovil tiste volivce, ki jih Janša ne more uloviti. Na koncu pa bi »ribe« šle v isto »mrežo«, da bi Janša še enkrat lahko sestavil vlado.

Seveda pa je vprašanje, če Logar do takrat ne bo »pokuril« večino svojega političnega kapitala, ki ga je dobil na predsedniških volitvah. Tri leta in pol so vendarle dolga doba.