900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Z obiskom v Moskvi se je Šarec ustrelil v koleno, saj se je znašel v družbi močno obremenjenega Jankovića

Deli na:
Z obiskom v Moskvi se je Šarec ustrelil v koleno, saj se je znašel v družbi močno obremenjenega Jankovića

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Če Šarec ne bo jasno in glasno obsodil spornega početja ljubljanskega župana, se bo tako kot njegovi predhodniki tudi sam kmalu znašel na smetišču zgodovine.

Ob prvi obletnici vlade Marjana Šarca se lahko vprašamo, v čem se ta novi obraz sploh razlikuje od prejšnjih. Predvsem zaradi njegovega odnosa do ljubljanskega župana Zorana Jankovića, katerega početje ni nikoli javno obsodil. Znano je, da je obtožnica v zadevi Stožice zoper Jankovića in osem njegovih sodelavcev pravnomočna, v njej mu specializirano tožilstvo med drugim očita zlorabo položaja in oškodovanje javnega premoženja.

Poleg tega je pravnomočno postalo tudi poročilo protikorupcijske komisije, ki je pri Jankoviću ugotovila nepojasnjeno premoženje in velika korupcijska tveganja. Sodu pa je izbila dno odločitev sodišča o odpisu okoli 29 milijonov evrov dolga družbi Electa v lasti Jankovićeve družine. Pri tem je odločilno vlogo imelo podjetje, povezano z Jankovićevimi, ki naj bi namerno odkupovalo terjatve in tako preglasovalo druge upnike. Premier Šarec je zadevo opravičeval z odločitvijo sodišča in zakonom, ki ga je leta 2013 sprejela večina poslancev, ter spotoma obračunal še z opozicijo.

Nato pa je odpotoval na obisk v Moskvo, kjer se je skupaj z njim pojavil še Janković, ki je z moskovskim županom Sergejem Sobjaninom podpisal sporazum o sodelovanju. Čeprav je Šarec zatrjeval, da Janković ni del državne delegacije, je ob podpisu sporazuma stal za njim, za moskovskim županom pa ruski premier Dimitrij Medvedjev, ki je Šarca tudi sprejel na uradnem obisku.

Ta ga je pozval k reševanju Agrokorja in s tem tudi Mercatorja. Pri vsem tem je ključno, da Šarec sploh ni prišel do ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je glavni odločevalec v tej državi. Zato se postavlja vprašanje, kakšen je bil potemtakem sploh smisel njegovega obiska.

Čeprav je Šarec zatrjeval, da Janković ni del državne delegacije, je ob podpisu sporazuma stal za njim, za moskovskim županom pa ruski premier Dimitrij Medvedjev, ki je Šarca tudi sprejel na uradnem obisku.

Z obiskom v Moskvi se je Šarec zagotovo ustrelil v koleno, saj se je znašel v družbi močno obremenjenega Jankovića, ki mu Slovenci (razen Ljubljančanov) zagotovo ne bodo oprostili odpisa 29 milijonov evrov dolga, s katerimi je oškodoval tudi državni proračun. Zanimivo je, da se je slovenska politika spet odzvala prepozno in napovedala spremembo zakona šele potem, potem ko ga je lahko zlorabila družina Janković.

Prvič se je to zgodilo s prisluhi korupcijskega izsiljevanja v zadevi KPL, kamor se je ujela tudi spolno izkoriščana farmacevtka. Ker je tožilka Blanka Žgajner zamudila rok, je sodišče odredilo uničenje dokazov, politika pa je šele nato napovedala spremembo zakonodaje. Kar je dovoljeno Jankoviću, ne sme biti več nikomur drugemu!

Če Šarec ne bo jasno in glasno obsodil spornega početja ljubljanskega župana, se bo tako kot njegovi predhodniki tudi sam kmalu znašel na smetišču zgodovine.

Foto: mos.ru - Čeprav je Šarec zatrjeval, da Janković ni del državne delegacije, je ob podpisu sporazuma stal za njim, za moskovskim županom pa ruski premier Dimitrij Medvedjev