pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Tanja Žagar Njena.si

Miki o Tanji: Zame je ona najlepše bitje na svetu

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Kolumnisti

Vojna Bobnarjeve proti Golobu: v ozadju spopada tudi Pirc Musarjeva in Kučan?

Deli na:
Vojna Bobnarjeve proti Golobu: v ozadju spopada tudi Pirc Musarjeva in Kučan?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Po več kot letu dni smo dobili novega generalnega direktorja policije. Po pričakovanjih je vlada na prejšnji teden na ta položaj imenovala Senada Jušića, izbranca notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Pred tem je Jušić dobil odobritev natečajne komisije uradniškega sveta, toda njegov protikandidat Boštjan Lindav, ki ga je za šefa policije neuspešno predlagala prejšnja notranja ministrica Tatjana Bobnar, je napovedal pritožbo na upravno sodišče, saj vztraja, da izbrani kandidat ne izpolnjuje kriterijev za imenovanje na vrh policije.

Foto: Bobo - Robert Golob in Tatjana Bobnar

Jušić je bil pet let pomočnik komandirja PP Koper, nato pa pet let pomočnik vodje sektorja PU Koper, kar je uradniški svet v skladu s policijskimi predpisi štel za vodstveno funkcijo. Navsezadnje je bila tudi Bobnarjeva, preden je postala generalna direktorica policije, namestnica generalnega direktorja, pred tem pa direktorja kriminalistične policije, res pa je še prej vodila skupino za mladoletniško kriminaliteto in službo za operativno podporo na PU Ljubljana.

V ozadju nasprotovanja Jušićevega imenovanja poteka nadaljevanje spopada med nekdanjo ministrico Bobnarjevo in premierjem Golobom, pri čemer Bobnarjeva uživa podporo dolgoletne vodstvene strukture policije, ki je dobro povezana tako z SDS kot SD.

Tudi med glasovanjem v vladi ministri niso bili enotni, saj so se v SD in Levici zaradi pomislekov vzdržali glasovanja. Prvega človeka policije so vselej izbrali notranji ministri, še nikoli doslej pa se ni zgodilo, da bi njegova izbira povzročila takšen kraval. V času postopka pred uradniškim svetom se je v medijih pojavilo več negativnih člankov o kandidatu, za katere je bilo očitno, da so jih v javnost lansirali iz kroga nekdanje ministrice Bobnarjeve in njenega kandidata Lindava.

Spomnimo, da je Bobnarjeva decembra lani odstopila s položaja notranje ministrice, ker premier Robert Golob ni hotel podpreti Lindava za generalnega direktorja policije, ob tem pa ga je obtožila pritiskov na policijo, ki pa jih ni verodostojno pojasnila. Zasebni nasveti glede varovanja, ki naj bi jih premierju dal Miloš Njegoslav Milović, nekdanji šef varovanja predsednika Janeza Drnovška, najbrž ne morejo biti pritiski na policijo. Prav tako tudi premierjeva zahteva za vrnitev Darka Muženiča na vrh NPU, potem ko je dobil sodni spor zaradi nezakonite razrešitve.

Zato v ozadju nasprotovanja Jušićevega imenovanja poteka nadaljevanje spopada med nekdanjo ministrico Bobnarjevo in premierjem Golobom, pri čemer Bobnarjeva uživa podporo dolgoletne vodstvene strukture policije, ki je dobro povezana tako z SDS kot SD oziroma prejšnjimi odločevalci v državi. Jušićevo imenovanje je močno omejilo vpliv tega omrežja. Ker je Bobnarjeva zdaj svetovalka predsednice države Nataše Pirc Musar, ostaja odprto vprašanje, koliko je v ta spopad vpletena tudi predsednica in navsezadnje tudi njen glavni podpornik prvi predsednik Milan Kučan.