kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Urška Klakočar Zupančič, gospa za 250 evrov (globe): samozaverovana, maščevalna in nezrela oseba

Deli na:
Urška Klakočar Zupančič, gospa za 250 evrov (globe): samozaverovana, maščevalna in nezrela oseba

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Policija je bila na pobudo predsednice državnega zbora zlorabljena za njeno maščevanje psihoanalitiku Romanu Vodebu, ki je v svojem robatem stilu ocenjeval njeno vedenje na funkciji v povezavi s seksualnostjo. Za besede izrečene o Klakočarjevi v oddaji Faktor na TV3 je policija Vodeba oglobila z 250 evri. Se vrača zloglasni verbalni delikt?

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič predstavlja opomin, v kaj se lahko izrodi »svoboda«. Tudi z veliko začetnico. Zaradi besed psihoanalitika Romana Vodeba v oddaji Faktor na TV3 je nadenj poslala policijo, ki je »svobodno« opravila svoje delo in Vodeba kaznovala z 250 evri globe za prekršek za »nasilno in drzno vedenje«. Ker je s psihoanalitičnega vidika v svojem sicer večkrat robatem stilu komentiral vedenje Urške Klakočar Zupančič, ki je na drugi po rangu politični funkciji v državi.

Foto: Primož Lavre - Urška Klakočar Zupančič, predsednica DZ

Psihoanalitik se osredotoča na delovanje nezavednega v povezavi s seksualnostjo. Za velik del javnosti (tudi tiste, ki je volila Svobodo) Klakočarjeva večkrat preseže meje dostojnosti pri opravljanju svoje funkcije. Od poplesavanja in mahanja množici pred častno četo Slovenske vojske ob dnevu državnosti, do njenega »boksanju v državnem zboru«, globokih dekoltejev na uradnih obiskih v tujini (recimo na Japonskem), besnih maščevalnih izpadov v državnem zboru in na televiziji, sprenevedanja po poletu s falconom na Dunaj…

Vodeb do nje v Faktorju ni prizanesljiv. 20. oktobra lani je tako ob opisovanju njenega profila med drugim izjavil, da je »kot podivjana kobila, ki je ne moreš osedlati, ker tolk rita, da je noben jezdec ne ukroti«. Izrečeno je bilo v kontekstu, da je niti nihče iz Svobode ne opozori na njeno neprimerno obnašanje. Dodal je, da izraža hiper seksualnost, napada moška srca z dekolteji.

Foto: Primož Lavre - Mag. mag. Roman Vodeb, teoretski psihoanalitik

»Sporoča predvsem to, da je nezrela, nezavedno sporoča, da je na voljo, ne zna obvladat seksualnega impulza, nezavedno sporoča podatke, ki dajo moškim misliti, da je ženska na voljo, nepreskrbljena, v smislu organa, ki na njenem telesu manjka«. Glede njene maščevalnosti (predvsem do SDS) pa po oceni Vodeba »ta njen sadizem in revanšizem izkazuje, da ima do lastnega očeta neko zamero«. Po njegovem je »kronično razštelana«.

Pametni policisti, ki sodijo seveda v sklop izvršilne veje oblasti, torej so podrejeni vladi, so po prijavi Klakočarjeve v opisanem ugotovili prekršek zoper javni red in mir in sicer »nasilno in drzno vedenje« ter Vodebu izrekli globo v višini 250 evrov. Natančneje Andraž Suhadolec, policijski inšpektor s policijske postaje Ljubljana Šiška. Zanimivo bo spremljati, kako se bo razvijala njegova nadaljnja policijska kariera v času Svobode. Ima zasluge, mar ne? Kot v odločbi o prekršku pravi Suhadolec, se je Vodeb »vedel na nesramen in žaljiv način ter pri oškodovanki povzročil občutek ponižanosti in prizadetosti«.

Predsednica DZ je žal tudi z akcijo zoper Vodeba še enkrat potrdila, da imamo na čelu parlamenta samozaverovano, maščevalno in nezrelo osebo, ki se povrh tega ne zna niti spodobno obnašati po poslovnem bontonu.

Gre za napad na svobodo izražanja, ki je ustavna kategorija. Psihoanalitik ima seveda na voljo sodno varstvo, pri čemer srčno upamo, da bo sodišče zmoglo dovolj razumnosti, da skomine po časih verbalnega delikta ustavi. Če bi bila Klakočarjeva »Micka iz sosednje ulice«, o kateri bi nekdo na televiziji tako govoril, bi bila zadeva povsem drugačna. Tu pa gre za po hierarhiji drugo političarko v državi. Zaradi tega je prag dovoljene kritike pri njej kot absolutno javni osebi praktično najvišji v slovenskem in evropskem pravnem redu. Ona predstavlja (zakonodajno) oblast, je podpredsednica Gibanja Svoboda, ki je na oblasti, je daleč najmočnejša stranka v državnem zboru. Gospa je kot sodnica vedela, da bi v primeru, če bi zoper Vodeba vložila zasebno kazensko tožbo, recimo, da bi mu  očitala razžalitev, zelo verjetno na sodišču pogorela. Tudi po sodni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice morajo politični funkcionarji trpeti intenzivnejše posege v svojo čast in dobro ime kot »navadni državljani«.

Tako si je predsednica DZ omislila enostavnejši način za »discipliniranje« Vodeba, pri čemer ni nosila niti nobenih stroškov, pač pa jih imamo davkoplačevalci. Vpregla je policijo, organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve, kjer predsednik vlade Robert Golob tako rad ukazuje in kadruje. In policija je voljno izpolnila njene želje.

Policija je bila v podobnem kontekstu zlorabljena že v času prejšnje vlade, ko so na policijski postaji Dolenjske Toplice izrekli globo nekdanjemu predsedniku DZ Pavlu Gantarju za kritiko ravnanja policije med protesti. Gantar je sarkastično tvitnil, da »po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo«.

Tedanji generalni direktor policije Anton Olaj se je počutil užaljenega in je Gantarja prijavil. Tudi njemu je policija izrekla 250 evrov globe, k sreči pa je sodišče po njegovi zahtevi za sodno varstvo prekrškovni postopek ustavilo. To je dosegel s pomočjo odvetniške pisarne Nataše Pirc Musar, sedanje predsednice republike, sicer velike prijateljice Klakočarjeve.

Predsednica DZ je žal tudi z akcijo zoper Vodeba še enkrat potrdila, da imamo na čelu parlamenta samozaverovano, maščevalno in nezrelo osebo, ki se povrh tega ne zna niti spodobno obnašati po poslovnem bontonu.