profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Si Anže Logar upa zabiti nož v hrbet svojemu političnemu botru Janezu Janši?

Deli na:
Si Anže Logar upa zabiti nož v hrbet svojemu političnemu botru Janezu Janši?

Silvester Šurla - Foto: Primož Predalič

Anžetu Logarju se očitno ne mudi. Minili so že štirje meseci, odkar je po porazu v drugem krogu volitev za predsednika republike javnosti sporočil, da »smo danes na začetku nečesa velikega« in da »ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo«. Nič se še ni zgodilo in najbrž se nekaj časa še ne bo. Logar se redkokdaj oglasi, pove svoje mnenje tako v državnem zboru kot v medijih. Bolj kot je tiho, več špekulacij se napleta, kako bo unovčil svoj politični kapital. Konec januarja je sporočil le, da bo do poletja oblikoval nekakšno platformo sodelovanja z najširšim mogočim spektrom sogovornikov, kjer naj bi razpravljali o ključnih temah razvojne narave.

Anže Logar ostaja poslanec in predsednik sveta SDS. Ostaja zvest Janezu Janši, se z njim posvetuje o svoji politični prihodnosti. Predsednik SDS je dejansko tisti, ki upravlja Logarjev politični kapital. Slišali smo lahko, da so vse opcije odprte: da Logar prevzame SDS ali da se njegova platforma nekaj mesecev pred volitvami preoblikuje v listo oz. stranko.

Toda realno je možnost, da bi se Janša po tridesetih letih v korist Logarja umaknil z vrha SDS, neznatna. Bolj verjeten je drugi scenarij, nastanek nove (desno)sredinske stranke, ki bi poskušala nagovoriti tudi bolj zmerne, liberalne, urbane volivce levo od sredine. Stranke, ki ne bi pobirala glasov SDS. Dodatne stranke, ki bi Janši omogočila, da oblikuje novo koalicijo in še četrtič postane predsednik vlade.

Anže Logar se zadnje mesece kaj posebej ne distancira od politike stranke SDS, tudi pod interpelacijo proti vladi Roberta Goloba je pridal svoj podpis. V opozicijski Novi Sloveniji pa se tokrat ne bodo pridružili SDS, Matej Tonin pravi, da jih ne zanimajo konflikti, ampak rešitve. Meni, da bo interpelacija le še okrepila vladno koalicijo. V NSI so z vlado pripravljeni sodelovati pri zdravstveni reformi, v soboto so na programski konferenci stranke predstavili svoje vladi alternativne rešitve zdravstvenega sistema. Janši, političnem hegemonu na desnici, je zaradi tega spet počil film, in zadnje dni po tviterju bruha ogenj in žveplo po NSI ter javno vabi njene člane, da se pridružijo SDS.

Na mestu predsednika vlade je prostor samo za enega politika, ne za dva. Janša se tej ambiciji, dokler bo aktiven v politiki, ne bo nikoli odpovedal. Niti v korist Anžeta Logarja.

Z interpelacijo proti vladi, ki ne more biti uspešna, bo Janša dejansko obračunal z NSI, ki mu je zvesto služila v vseh njegovih treh vladah. In bi mu tudi v četrti ne glede na javno zaklinjanje Mateja Tonina, da v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, Nove Slovenije ne bo. Če bo stranka seveda sploh prišla v parlament, kar ni samoumevno. Del volivcev jim lahko pobere SDS, del pa nova Logarjeva stranka, in tako NSI ostane pred parlamentarnim pragom.

Janša, ki je pred 23 leti pomagal Andreju Bajuku ustanoviti Novo Slovenijo, jo lahko tudi uniči. Medij Domovina, kjer so pri ustanovitvi in njegovem financiranju pomagali veljaki NSI, je Janša že »prevzel« po ajdovskem podjetniku in mecenu Alešu Štrancarju.

Janez Janša ne vodi igre samo na desnici, s svojimi političnimi potezami, čeprav je v opoziciji, narekuje tempo celotne slovenske politike. Vlada Roberta Goloba je pod udarom od prvega dne in nič ne kaže, da bi v SDS popuščali. Takšna destruktivna politika pa ima lahko dvorezen meč. Koaliciji oteži vladanje, a jo na drugi strani tudi poenoti. Janša Golobovo vlado na vsakem koraku ruši, a ji istočasno daje tudi umetno dihanje.

Foto: Bobo - Janez Janša in Anže Logar na Bledu.

Tega se gotovo zaveda tudi lider SDS, a je njegova patološka potreba, da je vedno v središču pozornosti, da se vsi ukvarjajo z njim, vedno močnejša. Tisti, ki ga bolje osebno poznajo, pravijo, da v resnici težko prenaša, a tega javno ne pokaže, da je Logar na vrhu lestvic priljubljenosti politikov, on pa na dnu.

Na mestu predsednika vlade je prostor samo za enega politika, ne za dva. Janša se tej ambiciji, dokler bo aktiven v politiki, ne bo nikoli odpovedal. Niti v korist Anžeta Logarja. Slednji pa svojemu političnemu botru tudi nikoli ne bo zabil nož v hrbet, kot mu ga je pred dobrim desetletjem Gregor Virant z ustanovitvijo Državljanske liste.

V Janševem političnem scenariju je morebitna nova Logarjeva stranka lahko le satelit SDS, ne pa stranka, ki bi prejela relativno večino in potem predlagala novega mandatarja. Na predsedniških volitvah poraženi Logar tako ne more ponoviti scenarija Marjana Šarca, ki je po porazu proti Borutu Pahorju nato postal predsednik vlade.

Janez Janša je julija lani pred več tisočglavo množico na taboru SDS v Bovcu dejal, da verjamejo, da bo Slovenijo v naslednjih petih letih vodil predsednik. V možnost, da lahko zmaga na volitvah za predsednika republike, je prepričal tudi Anžeta Logarja in mu, kot se je pozneje sam pohvalil, on osebno svetoval, da nastopi kot neodvisni kandidat.

Zaradi frakcijskih bojev na levici pri podpori različnim kandidatom bi se Janši in Logarju igra skorajda izšla. Tudi favoritka, danes predsednica republike Nataša Pirc Musar je bila z vso svojo »tajkunsko« prtljago vse prej kot idealna predsedniška kandidatka. A je Janša na koncu naredil usodno napako, ko je tisto oktobrsko nedeljo zvečer, ko je potekal prvi krog, prikorakal v volilni štab, potem sta z Logarjem dolgo tiščala glavi skupaj, kar je posnel Reporterjev fotograf Primož Lavre. Logarjeva igra »neodvisnega« kandidata je bila v hipu končana. V drugem krogu so mnogi volili spet proti Janši, zato je zmagala Pirc Musarjeva.

Janez Janša je tako preprečil, da bi Anže Logar postal predsednik republike, in lahko prepreči tudi, da bo Anže Logar postal novi, naslednji premier.