Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Koliko od teh, ki so zdaj na kolesih, je na demonstracijah pred mestno hišo vpilo, da je Janković »gotov« in mora oditi?

Deli na:
Koliko od teh, ki so zdaj na kolesih, je na demonstracijah pred mestno hišo vpilo, da je Janković »gotov« in mora oditi?

Nenad Glücks, novinar - Foto: Primož Lavre

Ob protestih zoper vlado Janeza Janše, ki so minuli petek (in petek pred tem) potekali po več slovenskih mestih, velja povedati nekaj stvari. V demokraciji so protesti praviloma odziv civilne družbe na sporno ravnanje vlade. Nekaj ne le normalnega, pač pa koristni del politično- družbenega življenja, ki seveda ni le stvar politikov. Zgolj s kritičnimi na nezakonitosti in krivice občutljivimi državljani lahko demokracija sploh funkcionira.

Tako je tudi s tokratnimi protesti, na katerih se je po podatkih policije v Ljubljani zbralo oziroma kolesarilo okoli 5.500 protestnikov. Toda tu ni šlo za proteste za ohranitev demokracije, zoper korupcijo in zoper omejevanje svobode z ukrepi ob epidemiji koronavirusa. Ne, šlo je proteste, katerih namen je zrušitev vlade. Ne katerekoli vlade, pač pa vlade Janeza Janše.

Protestniki upravičeno opozarjajo na sume korupcije pri nabavi zaščitne in medicinske opreme, ki se jih ne sme pometati pod preprogo. Stvar policije in tožilstva je, da ukrepata, če ugotovita sume kaznivih dejanj. Opoziciji v parlamentu je treba omogočiti (ne pa onemogočati) izvedbo parlamentarne preiskave o nepravilnostih. Z interpelacijo bo skušala zrušiti ministra Zdravka Počivalška.

Protestniki, ki zdaj nastopajo, pa so to zgolj pogojno. Ne zoper katerokoli vlado, ampak le tisto, ki jo vodi Janša. Prej jih korupcija, kriminal, klientelizem niso tako motili, da bi množično protestirali. Nikoli pod levimi vladami.

Posebej eklatanten je primer Ljubljane, kjer se je tudi zbralo daleč največje število protestnikov na kolesih. Ljubljano že 14 let vodi župan Zoran Janković, zoper katerega teče vrsta kazenskih postopkov zaradi suma številnih korupcijskih kaznivih dejanj. Dokazov kdaj in na kakšen način je mnogo, samo skoraj nobena stvar ne pride do sodišča, ali teče po polžje, ali pa se dokazi celo uničijo.

Zoper Jankovića je bila objavljena vsebina prisluhov, ki so pričali o njegovem koruptivnem ravnanju in celo spolnem izsiljevanju farmacevtke. Koliko protestnikov je tedaj kolesarilo po Ljubljani in se zbiralo pred mestno hišo? Koliko od teh, ki so zdaj na kolesih, je na demonstracijah pred mestno hišo vpilo, da je Janković »gotov« in mora oditi?

Nikakor ne smemo pristati, da nam bo vlade postavljala ali rušila »ulica«, posebej ko je ta »ulica« selektivna in ruši ravno določene vlade. Nikoli pa ne najde razlogov za rušenje »njenih« vlad. 

Enako velja glede spornih ravnanj prejšnjih levih vlad. Šarčeve, še prej Cerarjeve pa tiste od Bratuškove, Pahorjeve... Koliko se jih je zbralo pred parlamentom, ko je bila razkrita afera maketa, mahinacije pri infrastrukturnih razpisih, milijardni bančni luknji, pranju iranskega denarja, nedelovanju pravosodja?

Tedaj jih vse skupaj očitno ni tako zelo motilo. Iz tega je sklepati, da ti protesti niso izraz skrbi za demokracijo in pravno državo. So zgolj izraz, da »sme biti« zgolj njihova vrsta demokracije in njihova vrsta pravne države. Taka, da imamo na oblasti leve stranke. Tudi, če kradejo, ne kradejo dovolj, da bi jih zato rušili, mar ne? »Civilna družba«, ki deluje na ta način, ni del rešitve, pač pa problema.

Nikakor ne smemo pristati, da nam bo vlade postavljala ali rušila »ulica«, posebej ko je ta »ulica« selektivna in ruši ravno določene vlade. Nikoli pa ne najde razlogov za rušenje »njenih« vlad. To ni izvorno kritična civilna družba, ampak podaljšek levih strank in interesnih skupin. V ozadju ni skrb za demokracijo, pač pa zavzemanje, da »njihovi« spet pridejo na oblast in do proračunskega korita.

Če pristanemo na to igro, lahko volitve kar odpišemo. Kot so jih odpisali podporniki te »civilne družbe« za polnih 45 let.