mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

blaz1 Njena.si

Tako je ime sinu Blaža Švaba

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Slovenija

Pravna mreža: Ustava varuje le pravico do mirnega zbiranja, nasilništva ne

Deli na:
Pravna mreža: Ustava varuje le pravico do mirnega zbiranja, nasilništva ne

Med nasprotniki PCT pred DZ je zavrelo, policija je posredovala. - Foto: Bobo

V Pravni mreži za varstvo demokracije ob sredinih protestih pred DZ opozarjajo, da slovenska ustava in mednarodno pravo človekovih pravic varujeta le pravico do mirnega zbiranja, nasilništva pa ne. Nedopustni pa so tudi poskusi oblasti, da nasilni dogodek uporabi kot sredstvo za zmanjšanje pomena mirnih protestov za demokracijo, so poudarili.

Kot so v pravni mreži zapisali v sporočilu za javnost, zavračajo vsako uporabo nasilja za doseganje individualnih ali kolektivnih ciljev. "Hkrati pa opozarjamo na nedopustnost poskusov oblasti, da nasilni dogodek uporabi kot sredstvo za diskreditacijo in zmanjšanje pomena mirnih protestov za demokratično družbo," so navedli.

Tako vlado kot nasprotnike protikoronskih ukrepov v pravni mreži za varstvo demokracije pozivajo k iskanju rešitev za izhod iz epidemije v okvirih, ki jih ponuja slovenski pravni red.

Ob tem so pomnili tudi na odločbo ustavnega sodišča iz junija, v kateri so ustavni sodniki navedli, da "pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj varuje vsa zbiranja, razen kadar je namen njihovih organizatorjev ali udeležencev izvajanje oziroma spodbujanje nasilja ali zanikanje temeljev demokratične družbe".

Na sredinih protestih proti uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani je namreč prišlo do incidentov. Potem ko se je množica približala vhodu v parlament in je v poslopje priletelo nekaj pirotehnike, je policija ljudi pregnala s solzivcem. Ko so nekateri začeli vanjo metati pirotehniko, pa je aktivirala še vodni top. V policijo so letele celo granitne kocke.

Loading...