Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Če želite, da se Ljubljana spremeni v Beograd pod Slobodanom Miloševićem, potem glasujte za Jankovića

Deli na:
Če želite, da se Ljubljana spremeni v Beograd pod Slobodanom Miloševićem, potem glasujte za Jankovića

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Naj začnem ta komentar tako brutalno, kot danes poslujejo ljubljanski kriminalci: če želite, da se Ljubljana spremeni v Beograd pod Slobodanom Miloševićem, potem glasujte za Jankovića.

Sami si izberite mesto, polno rdečih zastav in recitalov Svetlane Makarovič, v katerem po zaslugi mestne občine prosperirajo preprodajalci drog, tihotapci ljudi, pralci denarja in druge smeti, ki jih je v Ljubljano naplavilo iz podzemne kriminalne greznice.

Iskreno povedano se meni vse te zgodbe o domnevnih Jankovićevih poslih ne zdijo nekaj posebnega in dramatičnega. Kajti če vas je dejstvo, da politična moč, ki nima nobene konkurence, uporablja vzvode moči za pridobivanje rent, presenetilo, potem bivate onkraj realnosti. Še več, nobena zgodba, ki je danes vezana na Jankovića, ni niti posebno kompleksna niti tako inovativna, da bi pomenila presežek v široki paleti gospodarskega kriminala, ki sega od samega spočetja te države do danes. V Jankovićevi Ljubljani, ki jo imenujem kar Mestna občina Tortuga, je problem drugje, imel bo precej bolj dolgotrajne posledice kot farmacevtke, vlivanje asfalta in gradnje stadionov.

Zadnja leta, predvsem po zaslugi Cerarjeve nekompetentne vlade, ki je razdrla policijo in varnostni sistem, se je v Sloveniji začela pojavljati logistična mreža različnih kriminalnih skupin. Te so namreč ugotovile, da lahko ustanavljajo podjetja, ki jih povežejo v mrežo, ki jim služi za legalizacijo denarja. V slovensko podjetniško tkivo se je zaril maligni kriminalni karcinom. Tako ni neobičajno, da imate gostinske lokale brez gostov z bizarno visokimi poslovnimi prihodki, pestro koncertno ponudbo z nevidnimi udeleženci in podobno. In prav nič nenavadno ni, da imate ravno v teh okrajih opravka z neobičajno premožnimi policisti.

V zadnjem mandatu Zorana Jankovića je Ljubljana postala najlepše, v bistvu obljubljeno mesto za vse vrste sodrge, ki se je iz kriminalnega podzemlja privlekla na svetlobo ljubljanskih ulic in se tam legitimirala prav s pomočjo mestne oblasti. Preprodajalci droge, zvodniki, reketaši, pralci denarja in zaslužkarji z migranti, vse to danes prosperira v ljubljanski Tortugi. In zakaj ne bi? Kriminalnemu podzemlju so se ujele vse okoliščine.

Sami si izberite mesto, polno rdečih zastav in recitalov Svetlane Makarovič, v katerem po zaslugi mestne občine prosperirajo preprodajalci drog, tihotapci ljudi, pralci denarja in druge smeti, ki jih je v Ljubljano naplavilo iz podzemne kriminalne greznice.

Prvič, MOL jim z veseljem oddaja svojo infrastrukturo in jim s svojim administrativnim aparatom ponuja vse mogoče storitve, drugič, ljubljanska policija v najboljšem primeru gleda stran in omogoča prijetno poslovanje kriminalcev. Saj razumete ironijo, kajne? Taista MOL, ki se tako trudi, da bi imeli ljubljanski otroci najboljše mogoče možnosti za izobraževanje in športno dejavnost, omogoča ljubljanskim otrokom tudi točke, na katerih se lahko sprostijo z narkotiki.

Tak način poslovanja, da kriminalci morajo legalizirati svoje denarne tokove in se povezati v zakoniti mreži, na drugi strani pa ponudba infrastrukture in administrativnih storitev MOL, ima v Ljubljani poguben učinek na policijo. Ljubljanska policija, ki nikoli ni hotela odločno razčistiti s kriminalom v svojih vrstah, je postala ujetnik tega zlobnega kroga legalizacije kriminala.

V ljubljanski Tortugi je policija v zadnjih letih ustvarila neverjetno število tajnih sodelavcev in virov na mestnih ulicah. Vsi ti tajni sodelavci, ki so zaradi svojih »informacijskih zaslug« povsem izven zakona, so se v ljubljanski Tortugi razbohotili čez vse meje. Dejansko pa gre za iste osebe, ki zalivajo ljubljanski trg z narkotiki. In potem dobite kasto bogatih policijskih podjetnikov.

Imate policiste, ki se ukvarjajo s trgovino z odpadnim železom ali na drugem koncu s prodajo umetniškega nakita. Spet drugi so še bolj podjetni in kupujejo »kafiče«, najbolj inovativni v navezi s centri za socialno delo posredujejo informacije o posameznikih, ki so v zameno za vzdrževanje do smrti pripravljeni na vzdrževalce prepisati nepremičnine.

Celoten komentar si, Zoran, če ti je tako lažje, prav lahko pojasniš kot agitacijo za Logarja. Ne bom ti sral, Logarja podpiram, ampak to ni tisto, kar sem ti hotel povedati. MOL in ljubljanski policiji sem želel sporočiti samo to, da ni daleč dan, ko bodo zadeve ušle z vajeti, in prav vi boste tisti, ki boste imeli krvave roke, prav na vašo vest se bo ulegla temna senca posledic distribucije narkotikov po Ljubljani. Za ljubljanskimi »macani« bodo prišli resni kriminalci.

Kar pa se mene tiče, Zoran, ne skrbi, jaz ne morem nikomur nič, ker sem realno gledano v tej shemi brez vpliva in moči. Ti pa vseeno sporočam, da dokler bo trajala ta kriminalna ekspanzija, podprta z infrastrukturo MOL, niti slučajno ne bom več priskočil na pomoč. Povsem mi je jasno, da vsaka stvar, ki bi jo naredil za dobrobit Ljubljane, dejansko omogoča blaginjo tistim, ki perejo denar, reketirajo in ljubljanskim otrokom prodajajo droge. Tega pa mi ni treba, naj to počneta MOL in policija.