Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pravice do azila, še zlasti v času množičnih migrantskih valov, ne bi smeli postavljati nad varnost državljanov Slovenije

Deli na:
Pravice do azila, še zlasti v času množičnih migrantskih valov, ne bi smeli postavljati nad varnost državljanov Slovenije

Aleš Žužek, novinar - Foto: Primož Lavre

Aleš Žužek, novinar

Novela zakona o tujcih je nastala zato, da zaradi morebitnih izrednih razmer Slovenija ne bi postala migrantski žep oziroma veliko taborišče za migrante in begunce znotraj EU. Glede pravice do azila je že dolgo znano, da je to postal pravni institut, ki se ga zlorablja za množično migracijo ekonomskih migrantov oziroma tako imenovanih socialnih turistov.

Zaradi tega pravice do azile, še zlasti v času množičnih migrantskih valov neslutenih razsežnosti, ne bi smeli postavljati nad varnost državljanov Slovenije. Še zlasti ne, če vemo, da Slovenija ni prva varna država EU in tudi ne leži na zunanji meji EU. Vse naše sosede so varne države in članice EU. Takšna je tudi naša južna soseda Hrvaška. Prav tako migranti večinoma vstopijo na območje EU že na grško-turški meji. Tudi Grčija je varna država.

V primeru množičnega migrantskega vala se je zato treba vprašati, zakaj bi Slovenija omogočala vlaganje prošenj za azil migrantom, ki bi na naše meje prišli po tem, ko so že prekoračili meje nekaj članic EU in varnih držav, kjer bi lahko zaprosili za azil. 

KOMENTAR V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24