mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Na TVSLO zjutraj kuhanje namesto novic?

Deli na:
Na TVSLO zjutraj kuhanje namesto novic?

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Pogum, s katerim so se na RTV lotili sprememb, je vsekakor vreden občudovanja. Domala česarkoli s(m)o se v preteklosti lotili, so porušili – ali vrh RTV ali kolegi prek programskega sveta (PS) in medijev ali sindikati, tudi pozicije mnogih posameznikov so bile praviloma nedotakljive. Zato seveda ne bi bilo pošteno kar obsoditi vsega, česar so se zdaj lotili. Na srečo kaže, da denar ni več problem; spremembe, ki jih vidimo, zahtevajo veliko denarja in kažejo, da RTV računa na dodaten denar.

Pohvalno je, da jim je oz. jim bo uspelo uvesti lokalno kroniko in kulturno rubriko tudi za konec tedna, saj dopisnikov in kulturnikov nikoli nismo mogli prepričati, da se prav takrat dogaja največ na teh področjih. Problem je bil tudi denar, nedeljski dodatki, nadure, in tako ni in ni šlo.
 
Novo Nedeljsko popoldne? Najbrž sem res nekoliko zastarela, prej se mi je zdelo boljše. Mislim, da so tudi del Dobrega jutra prestavili na popoldne in sploh dele oddaje razporedili čez ves dan (Sobotno popoldne, kuhanje ob 18.00, oddaja za starejše …) in razpršili kadre, produkcijo in denar. Bo podoben tudi večerni, očitno informativno-razvedrilni pas? Vsaj po napovedanih voditeljih lahko tako sodimo. Nič ni narobe, če se zvečer na drugem programu uvede bolj sproščen program – verjetno gre to pozdraviti. A da se vanj potem vključi Zrcalo tedna, Utrip …, menda Globus? To pa je sprto z mojo morda res nekoliko konservativno pametjo; čeprav so mi nekoč očitali, da hočem komercializirati nacionalno televizijo. No, pustimo se presenetiti.

Foto: Bobo - Fotografija je simbolična.


Nikoli pa ne bi verjela, da bom dopoldne gledala novice na komercialni televiziji, na nacionalni pa kuhanje … Sama sem ga nekoč vključevala v program, a da do enih na osrednji televiziji ni novic!? Očitno so vse stlačili na sedmo, osmo uro zvečer. Pred leti smo skušali iz SLO 3 zasnovati nekakšen informativni kanal, kar nam je kljub razmeroma malo denarja, kar uspevalo. Sodelavci informativnega programa so bili takrat zaradi tega precej nemirni in so vse skupaj zatrli. Hrvatom je odtlej uspelo postaviti četrti, informativni kanal, kjer zdaj lahko spremljajo domala ves dan tudi dogajanje v Ukrajini.

Nikoli pa ne bi verjela, da bom dopoldne gledala novice na komercialni televiziji, na nacionalki pa kuhanje … Sama sem ga nekoč vključevala v program, a da do enih na nacionalki ni novic!? Očitno so vse stlačili na sedmo, osmo uro zvečer.

Na TVSLO pa so sprva izpad svoje ustvarjalnosti ob napadu na Ukrajino reševali s prenosom novic BBC – če bi bil vsaj na tretjem programu, bi bilo še nekako razumljivo … Sicer je slovenska televizija pomanjkanje programa tudi v svojih začetnih letih, šestdesetih letih 20. stoletja, reševala s prenosom avstrijskega in italijanskega programa. Tudi zdaj sami niso zmogli, novinarji menda tokrat niso dali predlogov in bili so povsem nebogljeni!?

Res je, da si je po neki anketi izpred let 70 odstotkov sodelavcev Informativnega programa želelo voditi dnevnik! Novinarsko delo? Očitno jih (je) manj zanima/lo. A da bi npr. vsaj M. J. Ambrožič in I. Bergant ne imela ideje, kaj naj delata na začetku rusko-ukrajinske vojne? Tega ne morem verjeti. Prav tako tudi J. Janša gotovo neupravičeno namiguje, da na RTV podpirajo Ruse, domala vsi obsojamo ruski napad, skrajno nesprejemljiv je, prav pa je, da nacionalna televizija analizira vse vidike. To ni kovid, ko so kdaj res tudi skrenili. Da pa v. d. direktorja TVS V. Areh naj ne bi imel dovolj posluha za resnost dogajanja, zaradi česar novinarji zahtevajo njegov odstop, pa naj ne bi bil problem …

PS je tudi našel razlog za prenose BBC v »danih kadrovsko in organizacijsko nevzdržnih razmerah na RTVS« … Kadra na RTV je prej preveč kot premalo. Problem je struktura; veliko jih ni sposobnih (ali pa nočejo) delati tisto, kar bi od njih potrebovali. Kaj in koliko npr. delajo številni sodelavci, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in zasedajo delavna mesta? Žal mnogi ne prav veliko.

Da je veliko problemov, ve seveda tudi direktor A. G. Whatmough, ki se je podvrgel ponovnemu glasovanju. Dokaj dobro sem z njim sodelovala, ko je bil nadzornik in upala, da bo kaj premaknil. A voditi tako velik sistem? Slišati je marsikaj, od tega, da je premlad, do tega, da tako drugi vodijo RTV, v čemer je zanesljivo tudi veliko zlonamernosti. Zato je prav, da sebe spet postavi na pladenj.

Tudi Peter Gregorčič, novi predsednik PS, je na tapeti. Občasno spremljam njegove komentarje – zdi se mi svež, sodobno razmišljajoč, nagnjen nekoliko desno, a brez skrajnosti, kultiviran … Nisem se poglobila v formalnopravne okvire njegove funkcije in hkratnega komentiranja na komercialni televiziji (tam o RTV seveda ne bo govoril). Zdi se mi vendarle dobro, da je na vrhu PS nekdo, ki je mlad, razmeroma neobremenjen. Ali pa bo znal svojo vlogo strokovno in dostojanstveno opraviti ? To bo pokazal čas. Prihodnost RTVS je, žal, dokaj neznana in negotova. Dolgo nam ni uspelo prestrukturirati zavoda in programa, imeli smo premalo moči, lastne, zakonske podpore, vseskozi neke notranje bitke … Zdaj očitno imajo priložnost, imajo podporo z vseh strani, morda niso tako nemočni kot smo bili mi, morda so bolj spretni in sposobni.

Pred leti so evropski medijski strokovnjaki množični prihod komercialnih televizij razlagali celo kot možnost za postopno ukinjanje javnega RTV-servisa, češ da bodo številni mediji lahko posredovali različne zorne kote, gledalec pa si bo potem oblikoval svoje mnenje. A država se gotovo ne bo odrekla vsaj državnemu kanalu za posredovanje svojih informacij, skrbi za jezik, kulturo, morda tudi za objavo kakovostne svetovne produkcije, ne glede na gledanost, vse drugo pa bodo prevzeli komercialni mediji, predvsem pa splet.

Reformatorjem vso srečo. Pomembno je, da ne pozabijo na poslanstvo javnega servisa – delati kakovostne in hkrati gledljive televizijske oddaje. To je težko, lahko pa je skomercializirati program. Da ne bomo v Sloveniji imeli kmalu samo še komercialne televizije?