Zaljubljena Naomi Odkrito.si

Zaljubljena Naomi Campbell

Bastian Schweinsteiger Ana Ivanovic Svet24.si

Priljubljena športnika prvič postala starša

tuširanje, prha, umivanje, kopanje Svet24.si

Balzam za lase uporabljate na napačen način!

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

betty white Njena.si

Betty White: Še vedno sem seksi

Zala Đurić Ribič in Tanja Ribič Njena.si

Tanja Ribič odhaja v New York

Kolumnisti

Milan Kučan je z Borutom Pahorjem obremenjen skoraj toliko kot z Janezom Janšo

Deli na:
Milan Kučan je z Borutom Pahorjem obremenjen skoraj toliko kot z Janezom Janšo

Do predsedniških volitev nas ločijo dobri štirje meseci, predsednik Borut Pahor pa še vedno nima resnega protikandidata.

Njegovega izzivalca najbolj mrzlično iščejo na (trdi) levici, saj še vedno ne morejo preboleti, da je pred petimi leti na volitvah premagal njihovega izbranca Danila Türka. Tako se nad njim zgražajo predvsem njihove marionete v dominantnih medijih in ga skušajo prikazati kot klovna.

Zlasti se jim zdijo sporne Pahorjeve objave na družbenih omrežjih, s katerimi se je najbolj približal mladim. Motijo jih njegove delovne akcije, čeprav smo lahko z vilami v rokah videli tudi Janeza Drnovška kot predsednika države. Potem ko so h kandidaturi neuspešno skušali nagovoriti predsednika državnega zbora Milana Brgleza, so zdaj za protiutež Pahorju ponudili dva še večja klovna, diplomata Milana Jazbeca in kamniškega župana Marjana Šarca.

Kot je slišati, je Milan Kučan s Pahorjem obremenjen skoraj toliko kot z Janezom Janšo. Zato po svoje ni nič čudnega, če Kučanovi privrženci v stiski javno izjavljajo, da je Pahor kandidat desnice, čeprav je bil dolga leta predsednik SD in je na parlamentarnih volitvah 2008. premagal Janšo.

Tudi desnica še vedno nima kandidata, ki bi ga poslala v boj proti Pahorju. V največji opozicijski stranki že nekaj časa prepričujejo svojo evropsko poslanko Romano Tomc, v zadnjem času pa se kot možni kandidat omenja tudi »migrant iz NSI« Aleš Hojs. Med evidentiranimi kandidati je še poslanec Franci Breznik, a je verjetneje, da bo prvak Janez Janša dal prednost prvima dvema. Ne glede na to, kdo bo izbran, bo težko pariral Pahorju.

Ta trenutek je Pahor edini, ki združuje leve in desne volivce. Čeprav prihaja z levice, desnica še nikoli ni imela predsednika, ki bi ji bil tako naklonjen.

Vprašanje je, ali lahko sploh kdo na desnici dobi toliko glasov kot na zadnjih volitvah Milan Zver, kateremu se kljub temu ni uspelo uvrstiti v drugi krog. Na letošnjih volitvah naj bi s svojima kandidatoma ali kandidatkama nastopili tudi NSI in SLS, vendar naj bi bili ti kandidaturi bolj promocija za državnozborske volitve naslednje leto.

Ta trenutek je Pahor edini, ki združuje leve in desne volivce. Čeprav prihaja z levice, desnica še nikoli ni imela predsednika, ki bi ji bil tako naklonjen. Z mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom je pokopal žrtve Hude jame, imenoval je politično pluralne ustavne sodnike, udeležuje se prireditev leve in desne publike.

Desnica pravzaprav nima interesa, da z močnim kandidatom ogrozi Pahorjevo vnovično izvolitev. Če bi to storila, bi naredila največjo uslugo Kučanovim ljudem, da bi lažje izumili novega Danila Türka, ki bi bil desnici manj naklonjen. Tragično pa je, da desnica v vseh teh letih ne najde kandidata, ki bi prepričal večino volivcev.