GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Milan Brglez znova zlorabil svojo funkcijo

Deli na:
Milan Brglez znova zlorabil svojo funkcijo

Predsednik državnega zbora na dan evropskega spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov ni pripravljen enako kot fašizma in nacizma obsoditi tudi komunizem, čeprav smo ravno pod njim Slovenci živeli najdlje.

Danes po Evropi obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarizmov, poziv za takšno obeleževanje je dal Evropski parlament v resoluciji aprila 2009. Kljub temu ga Slovenija uradno obeležuje šele od leta 2012, ko je Janševa vlada razglasila ta dan kot dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Tega žal v treh letih prej ni bila sposobna leva vlada Boruta Pahorja, kar je pokazatelj poškodovanosti slovenske družbe, nastale v desetletjih komunistične vladavine. Težava je, da velik del slovenskih levih politikov ni pripravljen kot zločinski totalitarni režim ob fašizmu in nacizmu imenovati še tretjega- komunizem. Še več, mnogi ga častijo.

23. avgust pa je bil izbran prav zato, ker gre za dan, ko je bil leta 1939 sklenjen pakt o nenapadanju med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, s katerim sta si ti dve sili tudi razdelili območja okupacije v Vzhodni Evropi na račun manjših narodov. Prav tako je bil podlaga za intenzivno trgovino (hrana, surovine, orožje) med njima.

Žal imamo za predsednika državnega zbora še vedno človeka, ki ni pripravljen sprejeti, da je bil komunizem prav tako zločinski sistem kot fašizem in nacizem. Poleg tega se je začel pred njima, končal se je desetletja po njima, povzročil pa je tudi bistveno več žrtev.

Milan Brglez se je v današnji poslanici državnega zbora trudil izogniti poimenovanju teh treh totalitarizmov, ki so nepopisno razdejali staro celino v preteklem stoletju. V približno enostranskem tekstu jih izrecno našteje le enkrat, pri čemer pa je med njih postavil navidezno majhno, dejansko pa izjemno veliko razliko.

Pravi, da »ostro obsoja in iskreno obžaluje zavržne zločine totalitarizmov na slovenskih, evropskih in svetovnih tleh, zločine nacizma, fašizma in zlorab komunizma«. Sporočilo je jasno in v Sloveniji pogostokrat zatrjevano: nacizem in fašizem sta zlo že samo po sebi, komunizem pa je v bistvu dober sistem, samo pri izvedbi je prišlo do zlorab in zločinov.

In takšno sporočilo je Brglez oznanil, kljub neizpodbitnim dejstvom, da so pobijanje resničnih in domnevnih nasprotnikov, mučenje, zapiranje, razlastitve in sistematična kršenja človekovih pravic (bilo) imanentna dobesedno v vsaki državi, kjer je zavladal komunizem ali, pod drugim imenom, socializem. Enako kot fašizem in nacizem je tudi ta režim zločinski sam po sebi, pri tem niso potrebne nobene »zlorabe«, kot sugerira Brglez.

To smo zelo tragično med množico drugih narodov izkusili tudi Slovenci. A predsednik državnega zbora to zelo dobro ve, vendarle gre za profesorja politologije- mednarodnih odnosov. Kaj je torej storil s tem, ko je obsodil zgolj zlorabe komunizma, ne pa komunizma samega: tudi on je znova zlorabil in onečastil… svojo funkcijo.