Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Prvo leto Šarčevega vladanja je polomija. Mediji mu ploskajo, čeprav nima pojma in je državo povsem zavozil!

Deli na:
Prvo leto Šarčevega vladanja je polomija. Mediji mu ploskajo, čeprav nima pojma in je državo povsem zavozil!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Šarec je v državno blagajno navrtal luknjo, gospodarstvo se ohlaja, draginja je vse večja, izpeljal ni nobene reforme, namesto tega napoveduje nove dajatve in misli, da bo volivce še naprej farbal s svojimi primitivizmi.

Kljub temu je po javnomnenjskih anketah vedno bolj priljubljen. Ker se njegova priljubljenost skriva za definicijo: če že premier ni sposoben, naj bo vsaj primitiven. Primitivizmi so namreč Šarčeva blagovna znamka, saj jih veselo trosi v svojih javnih nastopih, izjavah in še zlasti z oglašanjem na tviterju in FB profilu.

Njegov primitivizem ne ugaja zgolj volivcem, temveč premierja pri njegovi primitivnosti spodbujajo tudi medijski propagandisti v dominantnih medijih. Zdaj že trobezljajo, češ da je Šarec vrhunski politik, ker pozna slovensko dušo?! Ja, seveda, tisto najbolj primitivno iz gostilne, kajne? V slogu: Šarca imamo radi, kot prašički mladi! Da ne bi slučajno ugotovili, kako nesposoben politik je v resnici.

V prvem letu vladanja je Šarec pokazal, da ne blesti zgolj v primitivizmu, temveč tudi v norčevanju iz pravne države. Zanj je pravna država zgolj en štos več, prilagojen ideološkemu predznaku. To smo spet videli pred dnevi, ko je sam od sebe tekel v bran družini Janković in odpis njihovih milijonskih dolgov »poznavalsko« interpretiral, češ da je sodišče odločilo po črki zakona ter govoričil o enakosti pred zakonom in spoštovanju pravne države?

Isti Šarec se ni oglasil, ko je bila nedavno objavljena za Jankovića bremenilna sodba vrhovnega sodišča, da je KPK pri ugotavljanju premoženjskega stanja ljubljanskega župana Jankovića ravnala pravilno in zakonito. Če bi bilo Šarcu res kaj mar za spoštovanje pravne države in enakost pred zakonom, bi javno obsodil Jankovičevo nezakonito ravnanje v primeru KPK. Seveda se Šarec v zadevi KPK ni oglasil, ker mu je v resnici malo mar za pravno državo.

Sam Šarec sicer rad na veliko širokousti o pravni državi, se glede tega krega s sosednjo Hrvaško in napada EU, a se sam v resnici na vse to požvižga, kot je to neštetokrat potrdil z neupoštevanjem odločbe ustavnega sodišča. In ne samo to: v svoji primitivni maniri se je letos postavil celo pred sodišča in nad njih, ko je po tviterju vnaprej razsodil glede bančne luknje po ogledu ideološko pristranskega in propagandistično-lobističnega dokumentarca Brezno. A briga Šarca za pravno državo, ker je to zanj prazna floskula kot vse druge, s katerimi opleta.

Šarec je namesto obsodbe Jankovića z njim raje odšel v Moskvo, s čimer je širni Sloveniji jasno pokazal, da je zanj politično pajdaštvo z Jankovićem nad načeli pravne države. Še več, Šarec je obiskal Moskvo ravno v času, ko je ruska oblast delu opozicije onemogočila kandidaturo na volitvah, nekaj pa jih je poslala celo v zapor zaradi zahteve po pravičnih volitvah.

Protesti v zadnjih tednih so bili najbolj množični v Rusiji od vrnitve trdorokca Vladimirja Putina v Kremelj leta 2012. Vendar briga vse to Šarca, on je v Moskvi raje sramotno poziral za Jankovićem, ko je ta naduto podpisoval program sodelovanja med Ljubljano in Moskvo. Da se ve, kdo je pri Šarčevih v resnici gospodar – Janković!

Proti Šarčevem sramotnem obisku v Moskvi ni protestirala niti skupina levičarskih »intelektualcev«, ki so zahtevali odstop predsednika Pahorja zaradi njegove izjave, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v EU. Levi »intelektualci« seveda niso zahtevali odstopa Jankovića zaradi sodbe vrhovnega sodišča o KPK, čeprav so se leta 2013 v času ljudskih vstaj sklicevali na KPK in zahtevali čistko med politično elito.

Danes jih kakopak ne briga več za KPK in sodbo vrhovnega sodišča! Za njih je Janković prave ideološke barve in zato verodostojen politik, ki mu ni treba odstopiti kot župan glavnega mesta države, še manj pa Šarec, ker se z njim pajdaši in udinja Putinu. Šarcu in Jankoviću je res lahko vladati ob tako navijaških levih »vstajnikih«!

Vsem pridiga o pravni državi, vendar Jankovića ni obsodil v zadevi KPK. Raje ga je vzel na sramoten obisk v represivno Rusijo, doma pa pripravlja zakon o sovražnem govoru, s katerim bo po Putinovem vzoru zamašil usta medijskim kritikom.

A pravi Šarčev obraz je daleč od smešnega. V prvem letu vladanja ima namreč katastrofalno bilanco tudi na področju gospodarstva. Odkar je na oblasti, se je gospodarska rast skoraj prepolovila, iz 4,7 odstotka (tretje četrtletje lani) na 2,6 odstotka v drugem četrtletju letos. Kljub še vedno visoki gospodarski rasti Šarec v času debelih krav ni napolnil proračunske kašče za krizni čas suhih krav, saj je državni proračun v prvih sedmih mesecih ustvaril 28,5 milijona evrov minusa.

In to predvsem na račun Šarčevega razsipavanja z denarjem davkoplačevalcev, ko si je z dvigovanjem plač v javnem sektorju, pokojnin in razdeljevanjem drugih socialnih bombončkov iz državne blagajne kupoval javnomnenjsko podporo. Vendar vse to proračunsko podkupovanje volivcev Šarcu ne bo kaj dosti pomagalo, saj je draginja vsak dan vse večja, proračunski bombončki pa zato vse manjši in tanjši. Tako je bila inflacija avgusta na letni ravni že 2,3 odstotna, v državah evro območja pa v povprečju samo odstotna. Draginja vse bolj nažira debelino naših denarnic pri naraščajočih zneskih na mesečnih položnicah, kjer volivci nimamo prave izbire.

Tako so se v prvem letu Šarčeve vlade oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem podražile kar za 7,8 odstotka, električna energija, plin in druga goriva pa za 3,6 odstotka. Kljub temu Šarcu in njegovi vladi seveda ni prišlo niti na misel, da bi se lotili razbitja monopolnih in oligopolnih storitev, ki z višanjem cen najbolj grenijo življenje navadnim državljanom. Namesto da bi skrbeli za blaginjo volivcev Šarčevi raje lomastijo po državnih podjetjih in lobirajo za dobro plačane službe političnim izbrancem, ko smo nedavno videli v aferi Uradni list. Pa še višje davke in prispevke nam obljublja!

Kakor koli obrnemo, ko odštejemo Šarčeve primitivizme, zazija brezno in vidimo, da je Šarec zelo slab premier, ki sramoti mesto predsednika vlade. Vsem pridiga o pravni državi, vendar Jankovića ni obsodil v zadevi KPK. Raje ga je vzel na sramoten obisk v represivno Rusijo, doma pa pripravlja zakon o sovražnem govoru, s katerim bo po Putinovem vzoru zamašil usta medijskim kritikom. Dokler mu dominantni levičarski mediji ploskajo, psi ne bodo lajali, Šarčeva karavana pa bo šla veselo naprej.