Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Počivalšek in Pivčeva, pazita se Janše! Kdor ga ne pozna, bo drago plačal

Deli na:
Počivalšek in Pivčeva, pazita se Janše! Kdor ga ne pozna, bo drago plačal

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Janša se je za oblast pripravljen odpovedati vsem načelom in mu nič ni sveto.

Po Šarčevem odstopu se je Janša iz jastreba znova prelevil v golobčka, ki pohlevno gruli in samo nalaga, kaj vse je naredil za upokojence. Kar nenadoma igra velikega povezovalca, z nikomer se več ne prepira in nikogar ne izključuje, prizadeto se čudi ob vsaki kritiki na svoj račun, vmes pa za vsak slučaj meče bombe prek Žana Mahniča. Očitno misli, da smo se vsi rodili – danes! Kdor Janše ne pozna, bo drago plačal.

Takšno taktiko golobčka je Janša že večkrat uporabil, da se je dokopal do premierskega stolčka. Takrat se je Janša pripravljen odpovedati vsem načelom in ne ve več nič o tistem, o čemer se je še včeraj drl na vsa usta in nabijal prek svojih medijev in družbenih omrežij.

In ne samo to – kot vedno enako zahteva od drugih: ko Janša zaukaže »pali«, morajo vsi nabijati proti, sicer se ga loti celica za medijski mobing iz SDS. Ko Janša zaukaže »hvali«, morajo vsi ustaviti ogenj, in to ne glede na resnična dejstva o dotični osebi ali zadevi. Vse to ni pomembno, ker je edina resnica in pravica osebna korist Janše in njegove SDS.

Temu pri Janši in SDS pravijo svoboda govora, za katero se bojda zavzemajo in so z geslom Za svobodo govora prelepili celotno Slovenijo. Če ne tuliš v isti rog z njimi, ko Janša ukaže »pali« ali »hvali«, dobiš s kolom po glavi. Odkar ima Janša svoje medije in obstajajo družbena omrežja, so se stvari še bolj zaostrile, saj pljuvajo, zmerjajo, lažno obtožujejo in se pri tem sklicujejo na Trumpa in svobodo govora.

Seveda imajo samo Janša in njegovi iz SDS pravico do svobode govora, kajti če kdo izreče minimalno, buci buc kritiko na njihov račun, je v zadnjem času deležen celo groženj s tožbami?! A pri Janši že vso tranzicijo velja: nič nas ne sme presenetiti.

To smo lahko v zadnjem mesecu opazovali pri spremembi odnosa do šefinje Desusa Aleksandre Pivec in šefa SMC Zdravka Počivalška. Odkar Janša z njima sklepa koalicijo, se je kot na ukaz ustavil medijski pogrom na Janševem strankarskem portalu Nova24TV.

Če samo preletimo nedavne naslove o Pivčevi ali Počivalšku, bomo vedeli, koliko je ura pri oportunističnem Janši. Jeseni in zgodaj pozimi je bila Pivčeva kar naprej na tapeti, kot vidimo iz izbranih naslovov Nova24TV: »Ministrica Aleksandra Pivec v projektu SRIP uradno izvedla plagiat in pobrala denar za delo, ki ga ni napisala.« (2. 12. 2019) »SDS zaradi spornih obstranskih zaslužkov ministrice Aleksandre Pivec zahteva sklic nujne seje!« (8. 11. 2019)

Potem se je vse spremenilo, saj v Janševih medijih trenutno celo branijo Pivčevo pred drugimi! Kar nenadoma jih ne zanima nič več, tudi ugotovitve KPK o Pivčevi ne. Vse to se bo takoj spremenilo, če Janši ne bo uspelo sestaviti koalicije oz. od Pivčeve ne bo pričakoval koristi.

Podobno kot pri Pivčevi lahko opazujemo tudi pri Počivalšku, ki se je iz stalnega vzdevka minister bademajster na družbenih omrežjih nenadoma prelevil v uglednega politika in gospodarstvenika v Janševih medijih. Tudi njega trenutno branijo pred kritikami drugih! Tako je pač v Janševem in svetu SDS.

Če pa pogledamo nedavne naslove na Nova24TV, bomo spet jasno videli, koliko je ura – od očitkov, da Počivalšek neprimerno porablja davkoplačevalski denar do napadov nanj v zvezi z Magno Steyr, proti kateri so se v SDS srdito borili. Zgovoren je že naslov: Se jim je pri Počivalšku povsem odpeljalo? Milijon evrov proračunskih sredstev za luksuzne Michelinove restavracije – upokojencem pa mizerno zvišanje pokojnin, za 6,5 evra?! (20. 11. 2019)

Če ne tuliš v isti rog z njimi, ko Janša ukaže, »pali« ali »hvali«, dobiš s kolom po glavi.

Ko si Janša s svojo SDS obeta korist, potem ga ne zanima, kaj je narobe s posameznim politikom niti ga ne zanimajo povezave s Kučanom ali Forumom 21. Zdaj jih ne moti srečanje Pivčeve z ustanovnim članom Kučanovega Foruma 21 Romanom Glaserjem, nekdanjim direktorjem Perutnine Ptuj. Ko so o tem srečanju zakrožile fotografije po spletu, ni bilo ne duha ne sluha o Janši in njegovem omrežju za mobing!

Podobno danes Janše in njegovih ne motijo več Počivalškove domnevne povezave s Špelo Kučan, o čemer so v več nadaljevanjih pisali na Nova24TV, denimo: »Razkrivamo, kje je minister Počivalšek lagal in kaj je prikrival glede svojega odnosa s Špelo Kučan« (12. 4. 2016). 

Janševo flipflopanje in nenehni obrati na glavo niso nič novega. Gre za njegov politični trademark, dolgoletno stalnico njegovega delovanja, ki se je javno razkrila kmalu po prevzemu oblasti v času prve Janševe vlade 2004–2008. Janša se je skozi tranzicijo razglašal za velikega kritika nepreglednih in podmiznih prodaj državnega premoženja politično izbranim menedžerjem.

Takoj po prevzemu oblasti leta 2005 se je zgodila podmizna prodaja Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško, ki sta ju tedaj vodila Janši naklonjena menedžerja Bavčar in Šrot. Janša se je enako podelal na politična načela tudi v primeru Kučanovega Foruma 21. 

Najprej je F 21 razglasil za največje zlo na svetu in po Kučanovem društvu zlival gnojnico. Po prevzemu vlade 2004 se je spajdašil z najbolj vplivnimi člani Kučanovega foruma. Tako je leta 2005 igral znamenite partije golfa na Bledu s takratnim prvim človekom Save Janezom Bohoričem, ki je veljal za enega najbolj vplivnih menedžerjev iz Kučanovega klana. 

Janša se od nekdaj požvižga na politična načela, ki jih pridiga in vsiljuje drugim. Spomnimo se samo njegovega prijateljskega igranja nogometa z Zoranom Jankovićem maja 2007, čeprav je bil Janković vedno Janković. Lani spomladi so Janša in njegovi mediji nabijali po Ljudmili Novak iz NSI, ker je igrala nogomet z Brglezom in Nemcem iz SD. Aja, zdaj bo treba že Janšo vprašati, s kom se lahko igra nogomet?!

Ko pa gre za njegovo korist, potem lahko on v hipu potepta vse, kar je pred tem leta in leta zagovarjal. To je Janšev pravi obraz: nikoli mu ni bilo nič sveto, za oblast se je vedno pripravljen odpovedati vsem načelom. Vedno in povsod!