Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Miro Cerar laže, kot pes teče

Deli na:
Miro Cerar laže, kot pes teče

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Na začetku uradne volilne kampanje odstopljeni premier Cerar spominja na mrtvo mačko, ki se odbije od tal. Po triku z odstopom, ko se je rahlo odbil gor po javnomnenjskih anketah, se je spet vrnil v staro stanje.

Novi obraz volitev 2014 se je pred volitvami 2018 spremenil v stari politični obraz, saj se je v štirih letih na oblasti postaral vsaj za dvajset let. Tega danes ne more prikriti z nenehnimi spini in liftingi – s pobesnelimi verižnimi piarovskimi intervjuji in s svaljkanjem z ene na drugo pasjo procesijo ali s trosenjem laži na predvolilnih soočenjih. Koga pa ima za bedaka, ko blebeta, da dela dan in noč za volivce ter zaradi tega celo ob nedeljah ne utegne k maši?! V resnici noče priznati, da je povsem pogorel in da so njegove poceni trike vsi že razkrinkali.

Velikemu moralistu Cerarju gre tudi poštenje slabo od rok. Zato si pripisuje zasluge, ki niso njegove, in hkrati ne prevzema odgovornosti za lastne neuspehe. Vsem meče pesek v oči, kaj vse da je naredil in dosegel, da se zaradi njega cedita med in mleko. Ne zamudi priložnosti, da si pripisuje zasluge prejšnjih vlad, ki so nastavile in izpeljale reforme, ki jim je Cerar nasprotoval kot vstajnik. Njegova edina reforma je antireforma – od blokade prodaje NLB do »razšraufavanja« Zujfa. Prav tako Cerar ni v ničemer zaslužen za dobro gospodarsko stanje in rast, saj je to večinoma odvisno od izvoza in zunanje konjunkture – Cerar je v svojih samopoveličevalnih blodnjah očitno zaslužen tudi za to?!

Blebeta, da je treba v dobrih časih varčevati za slabe čase, vendar je v obdobju visoke gospodarske rasti komaj da prišel iz rdečih proračunskih številk. Po podatkih Sursa (dolg sektorja države) je državni dolg v času Cerarjeve vlade narasel z 30,2 milijarde evrov (2014) na 31,8 milijarde evrov (2017) ali skupaj za 1,6 milijarde evrov. Cerar se pred volitvami ob vsaki priložnosti baha, da je leta 2017 ustvaril javnofinančni presežek 13,4 milijona evrov in da je to eden največjih dosežkov njegove vlade.

Cerarjevo predvolilno hvalisanje, da v času visoke gospodarske rasti uspešno varčuje za obdobje suhih krav, je še ena velika laž. Slovenija bi potrebovala kar 119 let, da bi ob vsakoletnem presežku 13,4 milijona evrov odplačala državni dolg 1,6 milijarde evrov, ki je nastal samo v času Cerarjeve vlade. Za odplačilo celotnega državnega dolga 31,8 milijarde evrov pa bi ob vsakoletnem »Cerarjevem« presežku 13,4 milijona evrov potrebovali kar 2373 let! In to je famozno Cerarjevo proračunsko varčevanje, ki je v resnici le pljunek v morje slovenskega državnega dolga.

Dejansko mu v štirih letih ni uspelo nič omembe vrednega, saj ni uresničil niti edine točke volilnega programa SMC 2014, zdravstvene reforme! Za ta neuspeh krivi koalicijski partnerici, SD in Desus. Zdaj od volivcev zahteva še en mandat, da izpolni tisto, česar ni v štirih letih? Ta tip ima res vse za totalne butlje. Tudi na lastnem področju prava je povsem pogrnil: nenehno pridiga o vladavini prava, vendar upošteva samo sodbe in dogovore, ki so mu po volji. Celo kot premier je odstopil iz protesta proti odločitvi sodišča! In ker seveda ni hotel spoštovati zaveze do Bruslja o prodaji NLB.

Cerar je naredil kariero s poročilom KPK o Jankoviću in Janši. Danes pa z Zoranom Jankovićem, ki je še večje politično truplo od njega in je med drugim posvinjan tudi z ostudnim odnosom do žensk, sklepa predvolilna zavezništva?! Nižje od Cerarja lahko pade zgolj mrtva mačka.

Edini »uspeh«, s katerim se lahko pohvali, so pobesnele čistke in kadriranje svojih prijateljev, znancev in predstavnikov lobijev v ključne institucije, denimo v SDH in DUTB. Da ne govorimo o njegovem vsestranskem moralnem bankrotu: Cerar je naredil kariero s poročilom KPK o Jankoviću in Janši. Danes pa z Zoranom Jankovićem, ki je še večje politično truplo od njega in je med drugim posvinjan tudi z ostudnim odnosom do žensk, sklepa predvolilna zavezništva?! Nižje od Cerarja lahko pade zgolj mrtva mačka.

Da bi se rešil gotove politične smrti, je poskrbel, da bo ponovljeni referendum o drugem tiru ločeno od parlamentarnih volitev in tik pred njimi. Cerar namreč vse stavi na vlak, ki z drugim tirom Slovenijo iz 21. stoletja namesto naprej, v prihodnost, vozi nazaj na začetek 19. stoletja, na začetek prve industrijske revolucije. Če že, bi raje ta denar porabili za obnovo slovenskih cest, ki vedno bolj spominjajo na sir elementalec! A kaj ko Cerarja prav malo brigajo mladi in prihodnost, na katero se zaklinja. Zato s svojim drugim tirom obeta še krivičnejšo Slovenijo tudi na trgu dela, saj bo nepotrebni drugi tir povzročil novi masovni uvoz nekvalificirane delovne sile zlasti iz BIH.

Zakaj bi slovenske davkoplačevalce zanimalo uvažanje socialnih problemov iz BIH, medtem ko ne ponuja nobene rešitve za zaposlovanje domače visoko kvalificirane slovenske delovne sile, tudi med mladimi, ki se odseljujejo v tujino? Povrh tega bi Cerar z drugim tirom v komaj da sanirano NLB, ki je ni hotel prodati, ponovno zvrtal novo gradbeno bančno luknjo v korist lobijev in v škodo davkoplačevalcev.

To je Cerarjeva investicija v prihodnost – v njegovo lastno politično preživetje, o katerem razen volivcev odločajo tudi lobiji, ki so ga na oblast pripeljali in ga tam ohranili skoraj ves mandat. Zlasti Kučanovo omrežje F21, katerega vplivni člani bodo gradili drugi tir!