stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Miro Cerar je »gotof«!

Deli na:
Maja Sunčič: Miro Cerar je »gotof«!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

To soboto ima Cerarjeva SMC volilni kongres, na katerem se jim bo lahko kolcalo po dobrih starih časih.

Pred štirimi leti je Cerar na volitvah s svojim poceni moraliziranjem prevaral volivce in dosegel zgodovinski uspeh, letos pa se bo kljub ekonomskemu razcvetu Slovenije boril za vstop v parlament.

Po vseh anketah namreč njegovi SMC slabo kaže, tudi sam Cerar je nepriljubljen in daleč od moralističnih višav, ki so mu prinesle oblast. Zdaj namesto na moraliziranje računa na ščuvanje proti tujcem – enkrat Bruslju, drugič proti sosednji Hrvaški, tretjič proti Nemčiji.

Cerar se je v štirih letih na oblasti bore malo naučil, sicer ne bi uporabljal trikov, ki so jih volivci že zdavnaj razkrinkali. Vso svojo politično bedo je znova razkril v četrtkovem intervjuju za Odmeve, ko se je kot stara lajna skliceval na pravno državo in spoštovanje sporazumov: »Slovenija si prizadeva za pravno državo z vladavino prava, tako pri arbitraži, kjer bomo vztrajali do konca, kot tudi v primeru NLB.«

Premier, ki se kot samooklicani pravni veleum vseskozi zaklinja na pravno državo, je hkrati povedal, da ne bo spoštoval slovenske zaveze do Evropske komisije glede prodaje NLB! In v razlago ponudil kronsko laž: »Mi smo vse zaveze do zdaj izpolnili, razen ene, ki zadeva neposredno prodajo. Zakaj? Želim zaščititi naše davkoplačevalce.«

Cerar se je v štirih letih na oblasti bore malo naučil, sicer ne bi uporabljal trikov, ki so jih volivci že zdavnaj razkrinkali.

To je bila le uvertura v dolg niz Cerarjevih laži, s katerimi želi prepričati lobije, naj ga na prihajajočih volitvah dokončno vendarle ne odstrelijo. Že jeseni 2016 je jasno nakazal, da državne NLB ne namerava nikoli prodati, ko se je izgovarjal na brexit in nestabilnost finančnih trgov.

Ob poplavi novih laži je na ta začetni »argument« pozabil, saj se je v tem času brexit še bolj zapletel in je stanje glede odhoda Velike Britanije iz EU slabše kot 2016. No, danes Cerar ponuja povsem novo izmišljotino, to je hrvaške bančne vloge. Pozabil je dodati, da bo NLB prodal šele takrat, ko bo sonce vzšlo na zahodu in zašlo na vzhodu!

Cerar z neprodajo NLB seveda sploh ne ščiti davkoplačevalcev, saj bi prodaja NLB davkoplačevalce v resnici odrešila novih stroškov v zvezi s to državno banko. Da ne govorimo o kritju novih bančnih lukenj, ki jih nameravajo narediti lobiji, ki so za Cerarjem pod sloganom »ne bomo sužnji Bruslja, zato ne damo NLB«.

Foto: Bobo

Pri tem je najbolj smešno, da Cerar hkrati od taiste Evropske komisije, do katere ne upošteva zavez v zvezi s prodajo NLB, zahteva, naj ukrepa, ker Hrvaška ne spoštuje arbitražnega sporazuma? Kaj drugega od propadlega moralista in lažnega pravnega veleumna niti ne bi pričakovali.

Za nameček je v intervjuju napenjal tudi svoje uvele mišice, češ da bo EU razpadla, saj ne ščiti upoštevanja mednarodnih sporazumov in načel pravne države, ker da bo potem vsak začel delati po svoje. A tako kot po svoje delata Cerar in njegova vlada? Da bi odvrnil pozornost od tega v oči bijočega dejstva, je vse svoje sile usmeril v razpihovanje sovraštva do tujcev.

Nič novega pod soncem: že pred vstopom v politiko je Cerar zaslovel, ko je navijal proti referendumu o arbitražnem sporazumu in žugal, češ da do Bruslja ne bomo pridni.Kot da bi bil starejši brat hujskača Luke Mesca. A kaj ko ima od tega več škode kot koristi, saj volivci še originalnega Mesca ne marajo več.

V svojem kloniranju politike Meščeve Levice je še hujši predsednik parlamenta in podpredsednik SMC, Milan Brglez. To je pokazal prejšnji teden, ko je v imenu SMC vložil zakon o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne. S tem želi Brglez dokončno strgati »Ahilovo tetivo« slovenskim izvoznikom in tako ustreči vodji skrajnje Levice, Luki Mescu.

Z zahtevami po reparacijah, ki jih s kopiranjem predlogov grške Sirize že od 2015 vsiljuje Mesčeva Levica, hoče Brglez proti naši državi obrniti našo glavno izvozno partnerico, Nemčijo, in doseči čim slabši rezultat slovenskih izvoznikov, posledično nižje plače in standard za vse volivce v Sloveniji.

Kam pa bomo prišli, če bo Slovenija uspešna in volivci zadovoljni, a ne, Brglez? Za Brgleza kot odkritega simpatizerja skrajnje Levice je namreč slabo vse, kar je dobro za Slovenijo, in nasprotno. Brglez je za svojo potezo kakopak takoj dobil hvalnice v uradnem listu Meščeve Levice, Mladini.

Ni čudno, da se oportunističnim amoralnežem iz Cerarjeve SMC kar vrti v glavi, ko si nenehno prizadevajo, da bi ustregli Mladini, zato so v nenehnem protislovju z realnostjo in javnim interesom državljanov Slovenije. V Mladini se jim od vere v lastne fake news, služenja lobijem in delovanja v nasprotju z javnim interesom že pošteno blede.

Tako so Cerarju ob stavki javnega sektorja žugali s porazom na volitvah – češ da njegova vlada stoji na javnem sektorju in da bi moral biti premier ponosen nanj?! Kakšne neumnosti! Pri preiskavi iranskega pranja denarja v NLB so ščitili interese pralcev denarja pred slovensko javnostjo?! Potem nas ne sme čuditi, da je po mnenju urednika Mladine Slovenijo osamosvojil Slobodan Milošević – očitno zato, ker nas je napadel?!

Seveda je Mladina proti prodaji NLB, zato je v službi lobijev zahtevala zapor za guvernerja Boštjana Jazbeca, ker je saniral naše bankrotirane banke, ne pa za tiste predstavnike bankrotiranega nacionalnega interesa, ki so naše banke v resnici potopili?! Z nekdanjim članom Foruma 21, obsojenim zapornikom Binetom Kordežem in grobarjem Merkurja, ki je med največjimi dolžniki iz slabe banke in glavnimi krivci za sanacijo bank, je Mladina delala prijazne intervjuje iz zapora.

Še malo, pa bo urednik te revije Cerarju predlagal, naj Kordeža skupaj z njegovima velikima podpornikoma, Jožetom Damijanom in Jožetom Mencingerjem, predlaga za dosmrtne nadzornike državne NLB. Potem smo davkoplačevalci res pečeni! Cerar pa je tako ali tako »gotof«.