mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kdo lahko naredi konec sindikalnemu izsiljevanju tik pred začetkom volilne kampanje

Deli na:
Kdo lahko naredi konec sindikalnemu izsiljevanju tik pred začetkom volilne kampanje

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Pred volitvami se mudi. Vedno se mudi in tudi zdaj. Vsem. Kaj vse so skušali postoriti vladajoči v zadnjih mesecih Cerarjeve vlade. Priznali Palestince, denimo. Pred tem pa domala štiri leta od njih ni bilo kaj dosti volje in pravih idej.

Vlada noče odlašati z imenovanjem 16 novih veleposlanikov; ravna po vzoru prejšnjih, nagrajuje zveste blizu ministra. Anže Logar ni kot večkratni zunanji minister Dimitrij Rupel. Ker predsednik republike Borut Pahor sodeluje z vsako vlado, bo tudi tokrat podpisal ukaz o imenovanju. Kar ustreza duhu skopih predsednikovih pooblastil. Predsednik Danilo Türk je svoje čase res ravnal drugače, a je šel predaleč. Tako smo razumeli takratno obsežno pravno mnenja ustavnega pravnika dr. Igorja Kaučiča.

Ustavni sodniki so zadržali dvig plačnega stropa za zdravnike in s tem višje plače za šest razredov, ki so bil doslej rezervirane le za funkcionarje. V ločenih mnenjih nista presenetila dva ustavna sodnika, vnovič se sklicujeta na življenje in zdravje ljudi. Življenje in zdravje sta pri njiju ustavno najvišje zavarovani vrednoti. To jih vedno vodi k temi, da prikimata ukrepom vlade.

Foto: STA - Za Sviz ni bistveno, kdo bo v prihodnji vladni ekipi, je dejal Štrukelj.


Nekaj dni po blokadi ustavnih sodnikov opozorilno stavkajo vsi drugi v zdravstvu – le FIDES ne. Zdravniki so nad stropom. Vlada tokrat za njih nima posluha. Mar nima tudi v odnosu do sindikatov zdravstva in socialnega varstva razumevanja za najvišji zavarovani vrednoti, kot sta življenje in zdravje?

Ne bilo bi napak, nasprotno, če bi ustavni sodniki do operativne usposobitve nove vlade zamrznili vsakršno dvigovanje plač. In s tem naredili konec sindikalnemu izsiljevanju nekaj tednov pred začetkom volilne kampanje. Devetega marca gredo menda plebiscitarno na noge Štrukljevi šolski sindikati. Ve se kaj bo prva tema volilne kampanje.

Kajpada si tega ustavni sodniki ne morejo privoščiti, to pa bi bil res drzen poseg ustavnega sodišča v politično areno socialno-zdravstvenih pa tudi šolskih politik.

A Miro Cerar je to storil. Odstopil je kot predsednik vlade, z njim vred so vsi v vladi izgubili pogajalska pooblastila. Vlada je opravljala le tekoče naloge. Nastala je blagodejna tišina. V njej smo se lahko posvetili tudi drugim temam in ne le višjim plačam za vse, kot piše na jumbo plakatih.



Sindikati javnega sektorja so sporočila volivcem vladnih strank na veleplakatih vzeli hudo resno.

Niso krivi, ker so pogajanja z vlado padla v politikantski čas, pravijo sindikati. Morda res ne. Sploh ni pomembno. Tako je in počakati bi bilo dobro na novo vlado. Ustavni sodniki pač ne morejo napisati nov enotni plačni zakon ali več plačnih ureditev za posamezne poklice.

Če s plačnim sistemom ni nič v redu, bo treba v težak socialni dialog in dogovoriti novega. Sicer pa, naj vrag vzame enotni plačni sistem, če so vsi enotno proti.

Pogoja sta le dva. Da bodo v javnem sektorju vsi brez izjeme zadovoljni s plačami, in da masa plača ostane na ravni sprejemljivi in primerljivi z nam primerljivimi državami – glede na naš BDP seveda.

Glavni stavkovni odbor sindikata FIDES je zapisal, da v javnem zdravstvenem sistemu pod takšnimi pogoji za zdravniki in zobozdravnike ni več prihodnosti. Če človek ne vidi več prihodnosti, razmišlja o samomoru.