Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Javni poziv predsedniku Pahorju: Vaša odločitev za Jožeta P. Damijana je odločitev za Slovenijo brez evra

Deli na:
Javni poziv predsedniku Pahorju: Vaša odločitev za Jožeta P. Damijana je odločitev za Slovenijo brez evra

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Spoštovani, pred vami je odločitev o guvernerju Banke Slovenije. Ta odločitev ni trivialna, posebno ne zaradi tega, ker z nestabilnim regulatorjem, kot smo to videli v nedavni preteklosti lahko pade, ne samo bančni sistem ampak celotna slovensko gospodarstvo.

Med vami sta dva nekdanja predsednika in ena nekdanja predsednica vlade. Vaša kolega Pahor in Janša vam lahko iz prve roke povesta, kako velike težave lahko nastanejo, če Banka Slovenije ne opravlja svojega dela in namesto reguliranja gleda stran, medtem ko se v bančnem sektorju začnejo razraščati sporne bančne prakse in verižno kršenje zakonodaje.

Vaša kolegica Bratuškova pa vam lahko zelo učinkovito pojasni, kaj pomeni imeti ob sebi stabilnega in neodvisnega regulatorja, ko je treba reševati zelo kompleksne težave v slovenski ekonomiji in bančništvu. Strošek druge sanacije je bil previsok, da bi njihove izkušnje enostavno ignorirali, spomin na krah slovenske ekonomije pa je še preveč svež, da bi se ne sklicevali na negativno vlogo, ki jo je odigrala Banka Slovenije.

Nekatere stranke ste že podprle Jožeta P. Damijana za guvernerja Banke Slovenije. Na tem mestu ne bi želel govoriti o okoliščinah, ki v dvom postavljajo kredibilnost tega kandidata, raje bi vas spomnil na nedvoumno pozicijo, ki jo ima kandidat do skupne denarne politike EU, in posledice, ki jih bo vaša odločitev za tako politiko imela v širšem kontekstu.

Kandidat za guvernerja je namreč maja letos zatrditev:»No, jaz sem pri tem najbrž precej subjektiven, ker menim, da je evro v sedanji obliki nevdržen aranžma za Evropo in da fiskalni federalizem po francoskem receptu politično ni izvedljiv, v bistvu je fašističen v svoji prisili implementacije, zaradi česar je pot k miroljubni monetarni dezintegraciji optimalna.« (Vir: DAMIJAN.ORG

Kaj torej sporočate javnosti s podporo temu kandidatu in ali se zavedate posledic svojih odločitev? Ste res prepričani, da želite odpreti spopad na ravni evropskih institucij? Ste res pripravljeni francosko ekonomsko politiko, javno in na evropskem nivoju, označevati za fašizem?

Slovenija je del evropskih integracij, to ni romantičen pogled na svet, v katerem živimo, ampak posledica referendumske odločitve vseh državljanov in državljank za vstop v EU in za sprejem vseh opcij, ki jih ta zveza držav ponuja, torej tudi v enotni monetarni sistem z ECB in evrom na čelu. Ta odločitev je zaradi referendumske izbire institucionalna, zavezujoča in zakodirana v slovenski ustavi. Nikakor vam ni dovoljeno, da  sprejemate politike, ki tej institucionalni ureditvi  nasprotujejo, vi državo lahko upravljate, ne morete pa posegati v institucionalno ureditev in ustavo brez širokega družbenega konsenza in ne morete ignorirati referendumsko izražene volje, na kateri temelji tudi odločitev za evro.

Pozicija kandidata za guvernerja je nedvoumna: izstop iz evroobmočja. Če podpirate takšno politiko, se spuščate v nevaren avanturizem, ki bo ne samo destabiliziral domačega regulatorja, temveč povzročil resne težave na nivoju evropskih institucij, in te težave boste morali reševati. Guverner, ki napoveduje sloexit, v EU in ECB ne bo dobro sprejet. To me napelje na druge pomisleke, za katere menim, da se jih morate zavedati. Ali je vaša politika še usmerjena proti EU?

Ne nazadnje bi vam rad povedal, da se zelo motite, če menite, da s takšnim kandidatom, ki javno zavrača evro, ne boste naredili tej državi medvedje usluge, ki se bo realizirala ob prvi večji krizi. Ustvarili boste kaos v domači ekonomiji in bančništvu in naleteli na zaprta vrata pri ECB in EU.

Če vaš kandidat za guvernerja želi izstop iz evroobmočja in zagotavlja dezintegracijo evro, potem verjetno ni? Kaj je potem vaša alternativa? Uvedba tolarja? Izstop iz evropskega bančnega sistema in EU? Menim, da ste slovenski javnost dolžni to pojasniti. Ne samo podjetja in banke, tudi  povsem navadni državljani in državljanke moramo vedeti, kam nas želi peljati vaša politika in v kakšnih okoliščinah bomo živeli v prihodnosti. To je minimum, ki se od vas pričakuje.

Ali se zavedate, da brez pomoči ECB in EU Slovenija zadnje krize ne bi rešila? Ali razumete, kaj pomeni biti del ECB in evroobmočja za dostop na mednarodne finančne trge? Se zavedate, kako zelo se omeji in podraži dostop do sredstev, če greste po poti izstopa iz evroobmočja? Ali vam je jasno, kako resne posledice lahko ima avantura z dotičnim kandidatom za guvernerja?

Nobena izmed držav evroobmočja doslej ni niti pomislila, da bi na ECB pošiljala guvernerja, ki je odkrito za razpustitev evra, ta vaš signal v Frankfurt in Bruselj bo zato imel posledice, posebno zaradi tega, ker vam nihče v Sloveniji za kaj takega ni dal mandata. Želite odpirati finančno Pandorino skrinjico? Imate pogum, da to zgodbo odigrate in sprejmete odgovornost za posledice, ki jih boste vsem nam povzročili?

Slovenija je mogoče majhna, in njena utež v pomenu skupne monetarne politike EU ni zares velika, kljub temu takšne pozicije, ko se za guvernerja podpira kandidata, ki je izrazito nenaklonjen skupni monetarni politiki in evru in ki odkrito poziva k dezintegraciji evra, ne bodo brez posledic.

Vaša politika bo skozi špranjo vnesla nestabilnost, proporcionalno uteži, ki jo Slovenija predstavlja, v evroobmočje. Ampak bili boste prvi, ki bodo sprožili takšno nestabilnost. In posledice tega bodo ne samo drage za celotno evroobmočje, temveč tudi neprijetne za Slovenijo z vidika reakcij institucij EU. Je to smiselna cena za avanturizem s kandidatom za guvernerja?

Ne nazadnje bi vam rad povedal, da se zelo motite, če menite, da s takšnim kandidatom, ki javno zavrača evro, ne boste naredili tej državi medvedje usluge, ki se bo realizirala ob prvi večji krizi. Ustvarili boste kaos v domači ekonomiji in bančništvu in naleteli na zaprta vrata pri ECB in EU.

Vaša odločitev za Jožeta P. Damijana je odločitev za Slovenijo brez evra, za Slovenijo, izločeno iz najtesnejše mogoče povezave med evropskimi  državami, ki predstavljajo  ključni trg za slovensko gospodarstvo in Slovenijo, v kateri je politika uzurpirala institucije in brez kakršnegakoli razloga destabilizirala domače gospodarstvo in slovenski bančni trg.

Če je vaša pozicija izstop iz evroobmočja, in to se pri delu strank, ki podpirajo Jožeta P. Damijana, kaže, ste dolžni državljankam in državljanom ter našim partnerjem v Bruslju in Frankfurtu pojasniti, kaj nam vsem prihodnost prinaša. V nasprotnem primeru se popolnoma neodgovorno spuščate v nevarno avanturo z resnimi posledicami.