Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Janša vedno bolj uničuje Slovenijo. Je Jože Damijan naš rešitelj ali grobar?

Deli na:
Maja Sunčič: Janša vedno bolj uničuje Slovenijo. Je Jože Damijan naš rešitelj ali grobar?

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Janša se vedno bolj igra z ognjem. Pretvarja se, da rešuje Slovenijo, vseskozi pa v resnici rešuje svoj premierski stolček. V enem letu bo državo zadolžil vsaj za pet milijard evrov, gospodarstvo pa je kljub temu pred valom stečajev, ki mu bo sledila velika brezposelnost in še večja revščina. Pod Janševo vlado so nam vse bolj omejene temeljne človekove pravice in svoboščine, od svobode gibanja, svobode govora do opravljanja gospodarske dejavnosti. Da ne govorimo o policijski uri! Ljudje iz Janševe vlade znajo samo omejevati, prepovedovati in dušiti vse nas.

Vse to je voda na mlin Jožetu Damijanu, ki se prodaja za anti-Janšo in odrešitelja Slovenije. Ta si pa res domišlja! V resnici je Damijan kandidat vplivnih lobijev in nima potrebne integritete za vodenje vlade. Zato mu ne preostane nič drugega, kot da se javno trži kot anti-Janša. Dejansko je Damijan mešanica politične arogantnosti Gregorja Golobiča in antipatičnosti Luke Mesca in kot tak nima šans, da bi pri volivcih dobil mandat za sestavo vlade. Zato ga poskušajo vplivni lobiji v izrednih razmerah zdravstvene koronakrize vsiliti za premiera brez volitev in mimo volje volivcev. Ker Damijan ni izbranec ljudstva, ampak lobijev! Tako je pogumen po besedah, zakaj se torej pogumno najprej ne preizkusi na volitvah, preden si nalima etiketo odrešenika? A misli, da ga bo Golobič spremenil v novega Drnovška?

Dejansko je Damijan mešanica politične arogantnosti Gregorja Golobiča in antipatičnosti Luke Mesca in kot tak nima šans, da bi pri volivcih dobil mandat za sestavo vlade.

Povrhu vsega je Damijan še odkriti podpornik mafijskega sistema, ki se vsak dan obnaša vse bolj ošabno in se v posmeh celotni slovenski javnosti razglaša za odrešenika Slovenije, ki naj bi vrnil zaupanje ljudi v politično elito. Pri tem mu štango držijo Šarec, Fajonova, Mesec in Bratuškova, namesto da bi Damijana odslovili in mu pokazali vrata. Še večja sramota so dominantni mediji, ki bi morali Damijana raztrgati na koščke, dejansko pa molčijo kot grob. Kdaj bomo na televizijski oddaji Tarča dočakali oddajo o Damijanu in njegovi javni podpori mafijskemu sistemu? Seveda nikoli!

Ob Damijanovi kandidaturi za tehničnega mandatarja sem že sredi oktobra v kolumni To so svinjarije kandidata za premiera Jožeta Damijana, ob katerih se človeku obrne želodec in so vam jih mediji zamolčali! (Reporter, 16. 10. 2020) razkrila, da Damijan ni odrešenik Slovenije, ampak odkriti podpornik mafijskega sistema. Damijan je lani avgusta na svojem blogu objavil članek o javnih razpisih za velike infrastrukturne projekte »Po Karavankah, Glinščici in pred drugim tirom: Sistem Ivana Zidarja ali kaos?« (Damijanblog, 30. 8. 2019), kjer je v zvezi z milijardnimi gradbenimi projekti odkrito podprl »sistem Ivana Zidarja«, ki ga je sam Damijan opisal kot »mafijski« sistem.

Čeprav je Damijan »sistem Ivana Zidarja« sam označil za »mafijski«, ga je kljub temu hvalil z besedami, »da je 'Zidarjev sistem' deloval, prvič, ker je imel močnega 'kondukterja' (Zidarja kot osebnost in njegove lovke razpredene od vlade, bank do cerkve). In drugič, ker je imel odgovornega in močnega naročnika (Brodnika na Darsu), ki je uspešno krmaril med interesi 'kartela' in javnim interesom«. Na koncu hvalnice »sistemu Ivana Zidarja« je Damijan presegel samega sebe z zapisom: »Problem sedanjega trenutka je, da se ne ve, kdo je 'Zidar', in ker je naročnik – predvsem in absolutno 2TDK, delno pa tudi Dars – neizkušen in nedorasel.«

Saj ni res, pa je! Po Damijanu ne bo več problemov, ko bomo imeli znova »Zidarja« in z njim »sistem Ivana Zidarja«, ki ga je sam Damijan označil za »mafijski« sistem z značilnostmi kartela. Vodstvo Darsa iz časov Ivana Zidarja je hvalil – pozor! – kot odgovorno, ker je barantalo s kartelom, namesto da bi Dars grajal, ker kartela kot nezakonito združbo ni prijavil nadzornim ustanovam. Pravnomočno obsojenega Zidarja iz korupcijske afere »Čista lopata« je poveličeval kot močno osebnost in Zidarjeve lovke od vlade, bank do cerkve prikazal kot nekaj pozitivnega, čeprav gre za škandalozen primer klientelizma. Damijan je v članku mafijskemu sistemu odkrito pel hvalnice, da je deloval in imel red. In ta tip se po vsemu temu razglaša še za zaščitnika pravnega reda in ustave?!

Damijan je v članku mafijskemu sistemu odkrito pel hvalnice, da je deloval in imel red. In ta tip se po vsemu temu razglaša še za zaščitnika pravnega reda in ustave?!

Kandidat za predsednika vlade Damijan je najbolj zavržene in negativne družbene pojave predstavil kot pozitivne. Damijan je povsem neverodostojna in moralno sprevržena oseba z izkrivljenim vrednostnim sistemom, sicer tega ne bi nikoli zapisal. Iz njegovih zapisov je jasno, da je kandidat levice za predsednika vlade utelešenje nepoštenosti in nepravičnosti. Od mafijskega sistema in klientelizma imajo koristi zgolj lobiji in bogati vplivneži, nikoli navadno ljudstvo!

Damijan nima ničelne tolerance do gospodarskega kriminala, ki jo mora imeti vsak verodostojen in zaupanja vreden politik. To je javno pokazal že kot dolgoletni zaščitnik grobarja Merkurja in nekdanjega zapornika z Doba Bineta Kordeža. Po pravnomočni obsodbi Kordeža januarja 2016 se Damijan ni nikoli javno distanciral od Kordeža in ga odslovil s svojega bloga ter tako pokazal slovenski javnosti, da ima ničelno toleranco do gospodarskega kriminala. Ravnal je ravno nasprotno – z dolgoletno podporo obsojenemu Kordežu je v resnici kazal osle vsem kriminalistom, tožilcem in sodišču, ki so uspeli Kordeža spraviti za zapahe!

Damijan nima niti minimalne integritete, ki je osnovni pogoj za opravljanje najvišjih političnih funkcij v državi. Le kaj je torej narobe s tistimi, ki ga po vsem tem še vedno podpirajo? Zakaj molči Spomenka Hribar in ne obsodi Damijanove podpore mafijskemu sistemu in klientelizmu? Mar zato, ker z Damijanom deli enake »vrednote«?! Zakaj se proti Damijanu ne oglasi Andraž Teršek, ki nam redno pridiga o tem, kako je morala temelj vladavine prava in vsake verodostojne politične elite?! No, v zvezi z Damijanom zagotovo ni presenečenje, da je med njegovimi najbolj glasnimi podporniki »intelektualec« Jože Mencinger, ki je v začetku tranzicije javno ščuval rdeče direktorje k oškodovanju družbenega premoženja in s tem h kraji podjetij. Gliha pač vkup štriha!

Naša levica z Damijanom dosegla še eno neslavno dno, ko nam kot anti-Janšo ponuja odkritega podpornika mafijskega sistema in klientelizma. Zaradi Damijanove težnje, da prevzame vodenje vlade brez volitev in mimo volje volivcev, bi morali po celi Sloveniji razglasiti rdeči alarm v bran demokracije in pravne države. Če bo Damijan postal predsednik vlade, smo res dokončno gotovi!