thomas mathew crooks Svet24.si

Kaj je znanega o strelcu na predsedniškega ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1 Necenzurirano

Zakaj nas desnica straši, da je Ljubljana nevarna

nika kovac pl Reporter.si

Zaplankana Slovenija: lobistično ozadje - zakaj ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Hahaha! Pogačar objavil zmagoslavno fotografijo, ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Kolumnisti

Igor Kršinar o primerih Ambrožič, Jaklič in Meršol

Deli na:
Igor Kršinar o primerih Ambrožič, Jaklič in Meršol

»Pozitivci« Zorana Jankovića so na seji sveta pozvali poslanca Boruta Ambrožiča, naj zaradi prepisovanja v svojem magistrskem delu odstopi s funkcije poslanca. Ta je medtem kolegom že dal vedeti, da ostaja v poslanskih klopeh, zato bo po počitnicah o njegovi usodi odločal izvršni odbor stranke, ki ga bo po napovedih izključil iz stranke. To bi bilo vredno pohvale, če bi stranka podobno ravnala tudi v primeru direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča, pri katerem je plagiatorstvo v njegovem magistrskem delu ugotovil celo senat ljubljanske ekonomske fakultete, a ga je zaščitil ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik Pozitivne Slovenije. Prav tako so ga zaščitili tudi mestni svetniki Pozitivne Slovenije, ki so mu pred kratkim vnovič potrdili mandat direktorja lekarne. Nekateri izmed teh mestnih svetnikov Liste Zorana Jankovića sedijo v državnem zboru kot poslanci Pozitivne Slovenije in se delajo etične v primeru Boruta Ambrožiča, denimo Jani Möderndorfer, Roman Jaklič, Maša Kociper, Mitja Meršol, Peter Vilfan.

Podobno so se Jankovićevi »pozitivci« sprenevedali tudi glede Mitje Meršola. Zgodba o njegovi diplomski nalogi sicer ni primerljiva s prejšnjima, saj je prepisal svojo lastno knjigo, četudi dobesedno in od strani do strani. Hujša je njegova pustolovščina pred štirimi desetletji, ko je kot mlad, ambiciozen slovenski novinar na BBC zasledoval svoje slovenske mentorje in gostitelje, nato pa o njih poročal jugoslovanski totalitarni tajni službi. Izgovor, da se ni nikomur zgodilo nič hudega, je iz trte izvit. Iz enega od poročil SDV je namreč razvidno, da so imeli težave starši srbske novinarske kolegice, ki je v Londonu poleg njega na večerjo povabila še nekega srbskega političnega oporečnika. Ko ga je razkrinkala, je bila njegova londonska misija končana. Zdaj lahko Meršol kot poslanec, član komisije za Slovence po svetu, obiskuje tudi ljudi, ki jih je pred mnogimi leti ovajal jugoslovanski tajni službi. Poslanski kolegi ga niso pozvali, naj odstopi vsaj kot član te komisije, saj je njegovo članstvo v njej skrajno nehigienično.

Predsednik PS Zoran Janković je Boruta Ambrožiča sicer pozval k odstopu, na zadnji seji sveta stranke pa ga ni bilo. Bil je na zasluženem dopustu. Upamo, da ni (spet) drvel 200 km na uro po avtocesti, saj tudi njegovi redarji niso prav nič prizanesljivi, če kdo vsaj malo prekorači hitrost na območju ljubljanske mestne občine.