GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Katalonija je za Marjana Šarca španska vas

Deli na:
Katalonija je za Marjana Šarca španska vas

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Doma je odločen, Alenki Bratušek je pokazal, kje je njeno mesto, celo ministre iz SMC žali, da bluzijo. Vsem je dal vedeti, da je veliki šef. Toda v tujini je priden kot kužek. Med današnjim obiskom v Bruslju se je premier Marjan Šarec skoraj podelal v hlače, ko ga je španski kolega Pedro Sanchez okaral zaradi nedavnega obiska katalonskega predsednika Quima Torre v Sloveniji, kjer sta ga neformalno sprejela predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Šarec je to potezo obžaloval in poudaril, da je Katalonija notranja zadeva Španije ter da samostojnosti Slovenije in Katalonije ni mogoče primerjati. Pahor seveda ni z ničemer kršil suverenosti Španije, ko je sprejel predsednika Katalonije in mu povedal, kakšna je bila slovenska pot do osamosvojitve. Podobno bi lahko sprejel koroškega ali štajerskega glavarja, pa s tem ne bi posegel v avstrijsko suverenost, prav tako tudi s sprejemom bavarskega premierja ne bi posegel v nemško suverenost.

Katalonija je seveda drugačen primer, saj v njej prebiva narod, ki se želi osamosvojiti podobno kot pred 28 leti Slovenci. Podobno kot Jugoslavija Slovencem zdaj tudi Španija oporeka Kataloncem pravico do osamosvojitve. Imeli smo srečo, ker je Jugoslavija takrat razpadala in zato nad nas niso poslali posebnih policijskih falang, ki bi nas pretepale, medtem ko smo se na plebiscitu odločali za samostojno državo.

Če bi bil naš premier v tujini tako odločen kot doma, bi španskega kolega poklical na zagovor zaradi žaljivih izjav o Sloveniji, ki so jih izrekali njegovi španski »jezdeci«.

Prav tako smo imeli srečo, ker so se  leta 1991 stopnjevali spopadi v drugih delih Jugoslavije, prosrbska JLA se je pripravljala na vojno na Hrvaškem in BIH ter zato ni mogla poslati vseh svojih vojaških sil v Slovenijo, da bi zadušila našo osamosvojitev. Zato tudi ni mogla aretirati slovenskih voditeljev, ki so izvedli plebiscit. Resda se je pri nas za osamosvojitev odločilo več kot 88 odstotkov vseh volivcev oziroma 94 odstotkov tistih, ki so glasovali.

V Kataloniji pa je bila volilna udeležba na referendumu zgolj 42-odstotna, na volitvah so prošpanske stranke dobile polovico poslancev. Tisto, kar želi katalonski predsednik od Španije, je pravica, da se lahko tudi Katalonci na referendumu, podobno kot Škoti v Veliki Britaniji, odločijo o tem, ali bodo ustanovili samostojno državo ali pa bodo še naprej živeli pod špansko krono.

Foto: TV Slovenija - Šarec je ob robu vrha EU govoril s španskim kolegom Pedrom Sanchezom

Če bi imel naš premier Šarec »jajca«, bi od španskega kolega zahteval prav to ter bi on njega pokaral zaradi političnih zapornikov v njihovi državi. Bruslju pa bi povedal, da v EU ne morejo živeti narodi prve in druge kategorije, ampak morajo biti vsem zagotovljene enake pravice. Če bi bil naš premier v tujini tako odločen kot doma, bi španskega kolega poklical na zagovor zaradi žaljivih izjav o Sloveniji, ki so jih izrekali njegovi španski »jezdeci«.

Pa je naš premier res odločen vsaj doma? Nekaj je žugal Pahorju, s katerim se je spopadel na lanskih predsedniških volitvah. Zakaj na zagovor ni poklical svojega koalicijskega partnerja Dejana Židana in njega okrcal, da vodi zunanjo politiko namesto zunanjega ministra Mira Cerarja? 

SD ima 11 poslanskih glasov in tri ministre. V koaliciji ne delajo »hrupa« kot v prejšnjem mandatu. Zaradi njih Šarec uživa mir. No, morda pa ga ne bo dolgo.