UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

tadej pogacar urska zigart 24 pm Ekipa24.si

Tadej Pogačar spet vrhunsko, a zdaj z besedami! ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Kolumnisti

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski tek na upravni enoti

Deli na:
Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski tek na upravni enoti

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Pa naj še kdo reče, da Slovenci nismo športni narod. Predsednik vlade Robert Golob si je prejšnji teden v Münchnu ogledal tekmo evropskega nogometnega prvenstva, še prej pa se je vrnil iz Dallasa z ogleda finala lige NBA. Medtem pa v Sloveniji poteka neka druga (športna) prireditev.

Ljudje sredi noči pridejo pred železna vrata ljubljanske upravne enote in ko se ob šestih zjutraj odprejo, se začne sprint za čim boljše pozicije v vrsti. Kdor je hitrejši, lahko hitreje pride do okenca, kjer mu izdajo želene dokumente, bodisi osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje bodisi gradbeno dovoljenje in podobno.

Tisti z več sreče bodo po nekaj urah čakanja prišli na vrsto še isti dan, tisti s precejšnjo smolo pa bodo morali vajo ponoviti, se naslednji spet sredi noči odpraviti na upravno enoto, počakati, da se odprejo železna vrata in nato sprintati do okenca. Če zadeva ne bi bila tako grozljivo ponižujoča do državljanov, bi jo lahko prijavili za novo olimpijsko disciplino.

Zgolj vprašanje časa je, kdaj bodo zapele pesti med tistimi, ki zaradi stavke delavcev upravnih enot ure in ure stojijo pred okenci.

Tisti, ki smo živeli v socializmu, se še spominjamo dolgih vrst pred trgovinami za kavo, olje in pralni prašek, ampak vse te stvari smo lahko šli kupovat čez mejo, kjer so nas cariniki temeljito pregledali, da jih nismo kupili v prevelikih količinah. Tudi pred bencinskimi črpalkami smo stali pred vsakokratnimi podražitvami (to se je dogajalo tudi ob koncu zadnje Janševe vlade), v času pomanjkanja naftnih derivatov smo se vozili enkrat samo s parnimi številkami na registraciji, drugič samo z neparnimi. Da bi sprintali za vrsto za osnovne življenjske potrebščine, se ne spominjam, vsaj v Sloveniji tega najbrž ni bilo. So se pa nekje v Makedoniji med seboj steple ženske, ko so stale v vrsti za kruh.

Foto: X.com - Sramota za državo: jutranji tek ob odprtju upravne enote.

Seveda ni izključeno, da se kaj takega ne more zgoditi v demokratični Sloveniji pod Golobovo vlado. Zgolj vprašanje časa je, kdaj bodo zapele pesti med tistimi, ki zaradi stavke delavcev upravnih enot ure in ure stojijo pred okenci. Bo vlada uredila stvari šele takrat, ko bo morala čakajoče pred upravnimi enotami vsak dan miriti policija? Ali pa bodo za zdravniki, sodniki, delavci upravnih enot, morda še šolniki začeli stavkati tudi policisti in vojaki?

Država drvi v kaos, ker vlada zamuja s plačno reformo. Prehiteli so jo ustavni sodniki in s svojo odločbo za uskladitev sodniških plač še bolj zakomplicirali zadeve. Dlje časa bodo plačno reformo »mečkali«, huje bo. Medtem pa si mane roke in smehlja prvak SDS Janez Janša in čaka na potop, po katerem se bo lahko predstavil kot rešitelj.