profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Cenzurirana, enoumna in slaboumna RTV Slovenija

Deli na:
Cenzurirana, enoumna in slaboumna RTV Slovenija

Gregor Preac - Foto: Primož Lavre

Vsekakor je za narod, družbo, državo, kulturo, jezik, demokracijo, pluralizem veliko pomembneje vlagati v javne televizije in profesionalne medije kot pa na primer v azilne domove.

RTV Slovenija je z 2144 zaposlenimi in nekaj sto pogodbenimi sodelavci ter javnimi sredstvi še vedno le pri samo treh televizijskih programih in zelo majhni, redko kakovostni in inovativni produkciji. Pa še prva dva programa sta žanrsko povsem nelogično pomešana, informativni program pa na smrt dolgočasen, zabavni šovi ceneni, kičasti, humor kisel ali skisan, teletekst za otroke, novinarji in voditelji kričave neosebnosti, razen redkih izjem, dopisniki rumeni papagaji neke tuje propagande. Dopisnica z Bližnjega vzhoda pa najbrž sploh ne razume arabsko, kaj šele družbe, vere, kulture.

S takšnim aparatom in sredstvi bi morali imeti vsaj štiri programe javne televizije kot na Hrvaškem ali pet in več kot v Italiji: na primer filmsko-zabavni program, informativni program, športni-otroški-mladinski program, dokumentarno-izobraževalno-kulturni program. Pa ves čas vrtijo le polke, dnevnike in Umor, je napisala.

RTV Slovenija sledi splošnemu trendu v EU in na Zahodu, kjer so javni, državni, osrednji mediji vse manj neodvisni, vse bolj ideološki, propagandni, polrumeni in rumeni. In prav zato to moje opozorilo, da ne zdrsnemo še globlje v EU-kloako cenzure, centralizma, unifikacije, zapovedanih (torej totalitarnih) ‘evropskih’ vrednot.

V pluralizmu in demokraciji je vrednot veliko: vsak narod, kultura, država ima nekaj svojih! V unifikaciji in centralizmu se vrednote zožijo na samo moje! RTV Slovenija navija za grško-bruseljsko-natovsko izsiljevanje Makedonije, da spremeni ime v Severno Makedonijo. Pa take evropske vrednote. Jutri bosta slovenska vlada in RTV Slovenija na poziv Italije navijali za to, da se Slovenija preimenuje v Ljubljansko pokrajino – Provincia di Lubiana!

RTV Slovenija je na ravni propagandnih trobil, tovarniških glasil in stenčasov.

Dopisniki RTV Slovenija so prepisovalci papagaji, ne razmišljajo, ne analizirajo, nimajo te širine, da bi pogledali ozadja; na primer: primer Skripal je pač le farsa, vzadaj pa vsi procesi moči, politike, hladne vojne.

Rusija in Kitajska pač razbijata unipolarni svet ZDA in Nata, ZDA in EU pa poskušata z vsemi triki, blokadami, proksi vojnami (Libija, Sirija, Irak, Ukrajina) zadržati svetovni monopol nad prodajo orožja, nad svetovno valuto (dolar), nad trgovskimi potmi (Kitajska poskuša s Svileno potjo, Rusija s trgovsko potjo po Severnem ledenem morju).

Preprosto! In povsem nepomembno to, na kateri strani si: multipolarni svet bo bolj tekmovalen, hitreje se razvijajoč, dolgoročneje bolj obstojen. Najbrž večino državljanov omejuje jezik, da lahko RTV Slovenija še obstaja, vsaj na tako nizki intelektualni in novinarski ravni, ko so tuji viri široko dostopni po satelitu ali omrežju.

RTV Slovenija in osrednji slovenski mediji se ne znajo, ne smejo, nočejo ukvarjati z dejanskimi težavami, koreninami težav, ne predvidevajo posledic, ne gledajo pojavov, ni anket javnega mnenja, preiskovalnega novinarstva. Islam, islamizem so sploh tabu teme, nasploh je veliko tem tabu, veliko slovenskih intelektualcev na črni listi.

Prav tako je ideološka vojna v poimenovanju in stigmatizaciji – ilegalni migranti so povsem idealizirani (skoraj niso več ljudje, samo še angeli), po drugi strani pa so nasprotniki goljufije, nasilja, kriminala ilegalnih migracij fašisti, rasisti, islamofobi. RTV Slovenija, ki na videz širi kampanjo proti sovražnemu govoru, ga prav s poimenovanji, cenzuro, izključevanji rojeva, širi, spodbuja, ustvarja. Ali etiketiranje ni svojevrstna oblika sovražnega govora?

AfD je v Nemčiji legalna politična stranka, kakor v Italiji Liga in Gibanje petih zvezd ter Orbanova stranka na Madžarskem. Zato je uporaba izrazov ‘skrajna desnica’ ali ‘populistična’ v službi ideologije, indoktrinacije, slabšalnosti, stigmatizacije. Pošteno novinarstvo bi bilo, saj tudi zakon in demokracija in pluralizem to zahtevajo, da so vsaj na javnem mediju vsi neideološko, nevtralno poimenovani in enakopravno zastopani, sicer pač gre za poltotalitarizem ali totalitarizem.

Zakaj RTV Slovenija ne naredi intervjuja z vodstvom AfD in ugotovi, za kaj se v resnici zavzemajo. To bi bilo profesionalno novinarstvo. Enako pri levici. Enako s sirskim predsednikom Asadom ali madžarskim premierjem Orbanom. Pošteno novinarstvo je enakopravno in uravnoteženo obravnavanje vseh vpletenih in njihovih pogledov!

Nisem zaznal, da bi se na RTV Slovenija spraševali, zakaj postopki proti Madžarski in Poljski v Evropskem parlamentu (odvzem glasovalne pravice), ne pa proti Španiji, kjer skoraj celotno katalonsko vodstvo sedi po priporih, in to leta brez sodnih postopkov, ali proti Franciji, ki z novo policijsko zakonodajo krati človekove pravice, pa tudi nasploh etnične pravice Korzičanom in drugim manjšinam, ali proti Grčiji, ki še danes ne prizna makedonske manjšine.

O kraji 2000 kosov streliva Slovenske vojske v Leipzigu, ki je kot že kup slovenskega orožja tudi v Franciji in Belgiji pristalo v rokah bodisi mafije bodisi teroristov ter o tem, ali je šlo za organiziran rop s sodelovanjem koga v Slovenski vojski, prav tako skoraj nič. Ne o odgovornosti ministra Erjavca; v normalnih demokracijah ministri prevzamejo odgovornost in tudi pod pritiskom medijev odstopijo.

Zaspani intervjuji s premierjem ali predsednikom države na RTV Slovenija so njuna politična propaganda, morali pa bi biti neizprosno razkrivanje! Videti je, da RTV Slovenija ni šla veliko dlje od časov Jugoslavije in enopartijskega sistema, morda le malo tehnično, vsekakor pa ne profesionalno, ne vsebinsko, ne miselno.

Bi morali imeti več javnih televizij, ki med seboj tekmujejo? Vsekakor je za narod, družbo, državo, kulturo, jezik, demokracijo, pluralizem veliko pomembneje vlagati v javne televizije in profesionalne medije kot pa na primer v azilne domove. Prepustiti javne in ključne medije trgu, vplivnim skupinam, tujcem, političnim strankam, veri in ideologiji vodi običajno v oženje pluralizma, demokracije in v neprofesionalno, nepreiskovalno, ideološko, rumeno novinarstvo.

To dobro kažejo osrednji mediji in RTV Slovenija, ki so na ravni zaspanih, cenzuriranih, ideoloških, propagandnih trobil, tovarniških glasil ali stenčasov.