Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Dvoličnost NSi: v odločilnem trenutku so spet pojedli svojo besedo

Deli na:
Dvoličnost NSi: v odločilnem trenutku so spet pojedli svojo besedo

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Poslanci NSI eno govorijo in drugo delajo. Denimo 25. januarja letos so sporočili, da ne bodo podprli sprememb kazenskega zakonika, ker »prinašajo prevelika in nepotrebna tveganja«. Toda na glasovanju 31. januarja so z SDS in SNS nasprotovali umiku sporne novele z dnevnega reda.

Gre za zakonski predlog prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, ki bi skrajšal zastaralne roke za kazniva dejanja. Če bi bil sprejet, bi lahko propadli odmevni primeri gospodarskega kriminala, kot je TEŠ 6, prav tako tudi kazenski postopek v zvezi z nakupom zaščitne in medicinske opreme, v katerem je bila hišna preiskava opravljena tudi pri ministru Zdravku Počivalšku, kazenski postopek zoper ministra Marjana Dikaučiča, a tudi zadeva Trenta, v kateri se zagovarja premier Janez Janša.

Predlagano novelo so v matičnem odboru poleg SNS podprli tudi poslanci koalicijskih SDS, NSI in Konkretno, vendar so po ogorčenju javnosti in protestu pravosodja poslanci slednjih dveh napovedali umik svoje podpore. Obljubo so držali poslanci Konkretno, saj so glasovali za umik novele, medtem ko so v NSI pojedli svoje lastne besede.

Toda na srečo jih je opozicija s stranko Konkretno preglasovala. Tako je bila novela ustavljena s 46 glasovi za in 31 proti. Vlada je sicer noveli uradno nasprotovala, neuradno pa jo je seveda podpirala.Podoben škandal je sledil že dva dni pozneje. Vlada je vložila sporno novelo zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, s katerim bi po mnenju nasprotnikov dobili finančno udbo, ki bi lahko obdelovala naše osebne podatke in nesorazmerno posegala v našo zasebnost brez odredbe sodišča, kot velja v primeru kriminalističnih preiskav, ter brez kakršnegakoli nadzora.

Na ta način bi lahko vsakokratna oblast politično obračunavala z nasprotniki vlade. Temu zakonu so se poleg opozicije uprli tudi poslanci vladne stranke Konkretno in celo Jelinčičeve SNS, medtem ko so ga poslanci NSI družno z SDS podprli. Zanj je glasovalo 31 poslancev (poleg SDS in NSI še poslanca Robert Polnar in Ferenc Horvath), proti pa kar 51.

Poslanci bivše SMC so ob iztekanju mandata vsaj postali nekoliko bolj pogumni, če so se že prej bali predčasnih volitev, medtem ko NSI vztraja pri spornih rabotah SDS do konca. Koliko bo ta zanje bridek, bodo odločili volivci na volitvah 24. aprila, kjer se ne bo več mogla predstavljati kot alternativa SDS na desnici, ampak kvečjemu kot njen politični satelit. Edina razlika med SDS in NSI je zgolj v tem, da ima slednja štirikrat manj poslancev.