Revija Reporter
Slovenija

Počivalšek, Podobnik, Kangler in Čuš snubijo tudi Zorčiča in Jasniča (KOMENTAR)

Ivan Puc
2 2.209

8. dec. 2021 6:00

Deli na:

Igor Zorčič in Zdravko Počivalšek

Bobo

V začetku januarja 2019 se je v Maxi klubi sestala konvencija Katedrale Svobode z izzivalnim naslovom Ali Slovenija potrebuje novo stranko? Bilo je na predvečer obletnice ustanovitve ene prvih političnih strank – 11. januarja 1989 je bila namreč v Galusovi dvorani Cankarjevega doma ustanovljena Slovenska demokratična zveza.

Cilj Katedrale Svobode je bil napisati program za novo liberalno-konservativno, bolj desno sredinsko stranko, ki bi lahko (ali pa tudi ne) nastopila na volitvah leta 2022 so takrat dejali pobudniki think tanka Katedrale svobode. V odboru so bili poleg Jambreka in Dimitrija Rupla še Matej Avbelj, Romana Jordan, Majda Pučnik, Tomaž Zalaznik in Jure Zupan.

In zdaj so tu volitve 2022 in na delu je spet Katedrala svobode, saj vemo, da se brez političnih strank ne zgodi nič. Pod njenim dežnikom nastaja stranka oziroma lista Povežimo Slovenijo pa tudi blok zavezništva slovenske politične sredin, v katerem je tudi NSI. Jambrek je namreč že pred tremi leti dejal, da Katedrala kot od strank distanciran think tank nikoli ne bo postala stranka oziroma kakorkoli prerasla v stranko in dodal: »Če bo kdo naš program, ki ga pišemo, vzel za svojega, ga poskušal uresničevati, bomo presrečni.«

Drugi mož Katedrale nekdanji dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel je zanikal, da bi bili kakorkoli zmenjeni z Janezom Janšo (tudi ideolog desne sredine Jambrek je zatrdil, da je ni spodbudila nobena stranka ali politika), verjame, da lahko prispevajo k etabliranju nove stranke – »namesto kakšne sedanje«. »Če bo pod svojo visoko streho katedrala zbrala entuziaste, ki bi jih zanimal preliv v politiko, pa sem prepričan, da bi jim svojim znanjem in idejami pomagali,« nam je takrat dejal zdaj rektor nove univerze Matej Avbelj.

Konvencije se je udeležil mednarodni tajnik SLS Janez Podobnik in se zavzel, da se ideje iz razprav vgrajujejo v obstoječe stranke. Ko sem se pred nekaj tedni pogovarjal s takrat še predsednikom Slovenske gospodarske stranke Alojzijem Kovšco, mu je šlo v nos, da se pri projektu povezovanja naslanjajo na Katedralo svobode. »Politik, ki mu mora pisati program civilna družba, naj gre za Glas ljudstva ali Katedralo svobode, ni pravi politik,« je dejal Kovšca. Menda takrat le še ni bilo vse dogovorjeno z združevanjem v novo stranko (je upal, da bo vendarle on predsednik in ne Zdravko Počivalšek?) in je bil malce slabe volje …

V Monsu so se včeraj popoldne predsedniki strank (Zdravko Počivalšek, Marjan Podobnik, Franc Kangler, Andrej Čuš, Andrej Magajna …) in ugledni posamezniki, ki bodo sodelovali pri skupnem političnem projektu na listi Povežimo Slovenijo že drugič našli pod streho Katedrale svobode. Na srečanje ni bil vabljen le predsednik Desusa Ljubo Jasnič (išče formulo za politično preživetje) temveč tudi predsednik državnega zbora nepovezani poslanec Igor Zorčič.

Predsedniki strank liste Povežimo Slovenijo se bodo v četrtek zvečer – na predvečer vladnega obisku Gorenjske – srečali v Škofji Loki z gospodarstveniki, župani in drugimi znanimi obrazi Gorenjske; tako kot so se sestali nedavno pred obiskom vlade v Prekmurju v Beltincih. Je lista Povežimo Slovenijo potemtakem v funkciji oblikovanja koalicije s SDS Janeza Janše? Kot je predsednik SLS Marjana Podobnik dejal v Belincih. »Niti slučajno. Naš namen je zmagati na volitvah, po katerih bo naš kandidat za mandatarja k sodelovanju povabil tako leve kot desne stranke.« Izključujejo le revolucionarno Levico.