princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

kopitar Ekipa24.si

Kopitar in holivudski uvod v tekmo: Slovenec, ...

Gabriela Dončič Njena.si

Prva fotografija Dončićeve hčerkice: ...

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Čiščenje Janševe umazanije

Deli na:
Čiščenje Janševe umazanije

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

»Čeprav smo od Janše že utrujeni, je pač tako, da če hočeš imeti čisto stanovanje, boš po čiščenju utrujen,« je dejal prvak LMŠ Marjan Šarec ob predstavitvi predvolilnega programa, ki so ga sprejeli na sobotnem kongresu. S tem je odkrito napovedal, da bodo ob prevzemu oblasti zamenjali vse kadre, ki jih je Janševa vlada namestila po državnih organih in gospodarskih družbah v državni lasti.

Prav tako bodo spremenili vse zakone, s katerimi je ta vlada zmanjšala strokovne kriterije, da so jih ti lahko dosegli. Šarec je »zakuril žar«, čeprav »zajec še vedno teče po gozdu«, s tem pa tudi tvega kritike o revanšizmu z napovedanimi »čistkami« po volitvah. Toda če bodo ostali standardi, kakršne je vzpostavila Janševa vlada, bo naslednja oblast, ki jo bo verjetno sestavila sedanja opozicija, enako arogantna.

Slovenijo je treba vrniti v normalno stanje: da bodo politiki poslušali stroko in ne obratno; da bodo na vodilnih položajih tisti, ki izpolnjujejo strokovne reference, ne pa da bo oblast te prilagajala svojim izbrancem; da ministri in predsednik vlade ne bodo v kazenskih postopkih, sodnih preiskavah in obtoženi.

Če bi novi obraz dobil večino glasov med alternativo zoper sedanjo vlado, bi lahko na novo vzpostavil razmerja sil in sestavil politično bolj uravnoteženo vlado.

Delno je za to nenormalno stanje odgovoren tudi Šarec, ki je »vrgel puško v koruzo«, potem ko ga je na cedilu pustila Levica in ni hotel biti odvisen od podpore Zmaga Jelinčiča in nepredvidljivih poslancev Desusa. Normalno je, da premier, ki ne uživa večinske podpore, odstopi. Toda Šarec bi lahko o svoji odločitvi predhodno obvestil koalicijske partnerje. Tako pa je igral na karto predčasnih volitev in potegnil najkrajšo.

Po vnovičnem prihodu Janeza Janše na oblast se je leva sredina znova sestavila v koalicijo KUL, po kateri jo še danes imenujejo. Toda ostal je dvom, da bodo po volitvah sposobni sestaviti skupno vlado in jo brez sporov obdržati do konca mandata. Bolj kot rivalstvo med Tanjo Fajon in Marjanom Šarcem, vlado bo pač vodil tisti od njiju, ki bo s svojo stranko dobil več glasov, pomeni vprašanje, ali se bo Levica zmožna obnašati bolj konstruktivno kot v času Šarčeve vlade.

Foto: Primož Lavre - Janez Janša in Marjan ŠarecZato se vedno znova pojavljajo ideje o novem obrazu, ki bi lahko prepričal tudi volivce, ki ne marajo Janše, a hkrati ne zaupajo niti četverici iz KUL. Če bi nov obraz dobil večino glasov med alternativo zoper sedanjo vlado, bi lahko na novo vzpostavil razmerja sil in sestavil politično bolj uravnoteženo vlado. Namesto nezanesljive Levice bi v vlado povabil NSI, čeprav še vedno »drži štango« s svojim nekritičnim ministriranjem Janši. Bolj kot se bližajo volitve, manjše so možnost NSI za prestop v nasprotni tabor, morda je celo v parlamentu ne bo več.