Revija Reporter
Slovenija

Ali je direktor NIJZ Milan Krek kršil vladni odlok o obveznem nošenju mask na prostem? Točenje goriva na bencinskem servisu ni med izjemami!

Igor Kršinar

25. okt. 2020 12:18 Osveženo: 12:20 / 25. 10. 2020

Deli na:

Direktor NIJZ Milan Krek.

Anže Malovrh/STA

Mediji so objavili novico, da je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek v četrtek zvečer na bencinskem servisu v Ljubljani točil gorivo brez maske, nato pa se brez nje podal tudi v poslovalnico. Krek je napako obžaloval in ob dejal, da je bil utrujen in da ni nikogar ogrožal.

»Medtem ko sem točil gorivo, res nisem uporabil maske, na pol poti, ko sem šel plačat gorivo, sem se obrnil in šel po masko v avtomobil ter gorivo plačal z masko. Trudim se, da sem pri uporabi maske dosleden, tako kot to dela večina prebivalcev Slovenije. Napako obžalujem in še naprej se bom trudil masko nositi dosledno, saj varuje moje in življenje vseh drugih,« je RTV Slovenija v svoj zagovor povedal Krek.



Krek še zatrjuje, da takrat ni nikogar ogrožal, saj da je bila bencinska črpalka takrat prazna in tik pred zaprtjem, zato tudi ni nikogar srečal. V času njegovega točenja goriva je bila že policijska ura in se je vračal iz službe domov. Toda ne glede na to, bi moral dosledno spoštovati določila iz vladnega odloka, pri pisanju katerega je ali bi vsaj moral sodelovati tudi NIJZ.

Na portalih medijev, ki jih je ustanovila največja vladna stranka SDS, branijo Kreka, da verjetno ni kršil odloka, saj da zapoveduje obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela v vseh odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra.

Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2

Tako res piše v drugem odstavku drugega člena odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki ga je vlada sprejela 18. septembra. Toda medtem je 14. oktobra spremenila ta odlok in dodala 2.a člen, v katerem je razširila obvezno uporabo maske.

V spremenjenem odloku tako piše: »V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev, je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Uradne podatke o številu okuženih po regijah najmanj enkrat tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani in v Uradnem listu Republike Slovenije.«.

V 3. členu so določili izjeme, za katere se ta odlok ne uporablja: otroke do dopolnjenega šestega leta starosti, otroke, ki še lahko obiskujejo vrtce in šole, kadar so v matičnih razredih, ter njihove vzgojitelje in učitelje pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci, osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medsebojna razdalja vsaj tri metre (sem po izjavi državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant spadajo tudi sprehajalci po gozdnih poteh), ter potnike v osebnem vozilu, če je to ena oseba ali več članov iz istega gospodinjstva.

Odlok o dopolnitvah in spremembi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2

Glede na to, da Milan Krek ni otrok, star manj kot šest let, točenje goriva pa tudi ni individualna športna vadba, je najverjetneje kršil spremenjeni odlok. V nasprotnem primeru pa to pomeni, da tudi drugim državljanom ni treba obvezno nositi maske na odprtih krajih (tudi v naseljih), če je med njimi zagotovljena razdalja vsaj tri metre.

Poudarjamo, da zaščitne maske in druga zaščitna sredstva nosimo zaradi varovanja zdravja sebe in drugih, zato je toliko bolj pomembno, da se tega držijo tudi najvišji predstavniki države, torej tako politike kot stroke.