Revija Reporter
Kolumnisti

Če Golob ne bo naredil reda, lahko gre vse navzdol!

Ljerka Bizilj
9 5.782

23. okt. 2022 6:00 Osveženo: 8:11 / 14. 8. 2024

Deli na:

Ljerka Bizilj

Primož Lavre

Bolj spremljaš medije, manj veš, pri čem si. Dvomi so na vsakem koraku: ne sklepajte pogodb do konca meseca, potem bo vse bolje, pravi premier Golob in napoveduje, da ne bo tako hudo, kot je mislil. Tudi minister Han pravi, da ni skrbi …. Gospodarstvo pa že odpušča delavce, ker naj ne bi moglo plačevati predrage energije; hudo je ne glede na to, če to izkorišča za kadrovsko racionalizacijo. Poleg tega skrajšujejo delovni čas in ponekod pošiljajo delavce na t. i. čakanje.

V proračunu je sicer prek milijarde evrov za rezervo. A da ne bo ta rezerva prepozno namenjena za spodbude gospodarstvu in bo potem porabljena za nadomestila za brezposelne? Tudi ekonomisti poleg gospodarstvenikov opozarjajo, da mora vlada pohiteti, saj kupci ne bodo čakali na naročene izdelke.

Za zdaj elektriko še imamo, moj račun je ob sicer enaki porabi trikrat višji kot lani. Zakurili so tudi, čeprav čez dan, ko ni tako zelo hladno, varčujemo. Za zdaj ni drame, le kakšen dodatni pulover je potreben. Ne vem pa, kako bo z lokalnimi volitvami, če bomo v Ljubljani pri 20 stopinjah … Lahko nekriv, a bo kriv vendarle zdajšnji župan Z. Janković. Samo upa lahko, da do volitev ne bo hujšega mraza. Da naj bi se kolesje premaknilo, pravi premier Golob, a najprej računa in čaka na Bruselj – ko bodo oni, bomo tudi mi. Čakanje na Bruselj nas lahko drago stane. Samo upajmo, da ni tako, a pretekle izkušnje niso bile vselej dobre. Da ne bomo s tem čakanjem kratke potegnili?

Robert Golob

STA

Potem eden od »vladnikov« namigne na dvig pokojnin že zdaj, ministrica S. A. Hovnik pa pravi, da tega do februarja ne bo. Pokojninski zavod je vse prepustil vladi, društvo upokojencev se razburja zaradi miloščine petih evrov, kolikor naj bi vlada dodala za regres upokojencem. A glej ga zlomka! Obstaja tudi sindikat upokojencev! Kaj neki ta počne? A niso sindikati predvsem za zaposlene? Upam, da ga ne sofinancira država oz. mi vsi! Imamo tudi društvo Srebrna nit – za dostojnejšo starost, ki je bilo v času epidemije kovida zelo glasno, z vsakim ukrepom so polemizirali. A ne vodi Srebrne niti B. M. Meden, ki zdaj sodeluje pri volilni kampanji N. P. Musar? Tudi za te upam, da jih ne sofinancira država.

Golobova vlada mora reforme izpeljati vsaj v dveh letih, sicer ne bo nič; zadnje leto pred volitvami se delijo samo še bombončki.

Vlada napoveduje pokojninsko reformo. Za večino sprememb, ki se jih je doslej  predlagalo, ni bilo soglasja. Švicarji so npr. pred nedavnim na referendumu podprli zvišanje upokojitvene starosti za ženske s 64 na 65 let. Ob tem so imele ženske po podatkih iz leta 2020 za 35 odstotkov nižje pokojnine od moških! Omogočili bodo tudi več fleksibilnosti pri upokojevanju. Kdor bo hotel, in če ga bo delodajalec potreboval, bo lahko delal dlje. Pri nas lahko, vsaj v javnem sektorju, dela domala vsak do smrti, četudi ga delodajalec ne potrebuje. Na RTV npr. zdaj dajejo bajne odpravnine predvsem tistim, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev, da se sploh hočejo posloviti.

Tudi trg dela naj bi reformirali. Doslej se mi zdi le, da bomo vse pogodbenike zaposlili, za čistilke pa naj bi menda kar država namesto zasebnikov ustanovila nekakšen zavod, firmo, ki bo zaposlovala kar vse, če je sploh mogoče razumeti Meščev predlog. Joc Pečečnik (Reporter) pravi, da fantje v Levici nimajo pojma, kaj se dogaja v gospodarstvu. In zdaj bodo renovirali zakon o trgu dela!? Če Golob ne bo naredil reda, lahko gre vse navzdol. Samo pri Nemcih in Avstrijcih poglejmo, kaj imajo in ne odkrivajmo spet tople vode. Podobno velja za davčno reformo, ko naj bi uvedli davek na premoženje. Skratka – naša vlada mora reforme izpeljati vsaj v dveh letih, sicer ne bo nič; zadnje leto pred volitvami se delijo samo še bombončki. 

Največja rakava rana te oblasti so prehitre obljube in občasna nedoslednost. Kot pravi minister za delo L. Mesec, je vsak zadolžen in kompetenten za svoje področje. Nič ni narobe, a naj se vsake toliko časa dobijo vsi ministri in uskladijo za najpomembnejše stvari, ne pa da begajo ljudi. Neizpolnjene obljube najbolj bolijo. In tudi mediji pri tem precej pomagajo; imajo očitno veliko virov, na podlagi katerih potem objavljajo kup neuradnih informacij.

Tudi člankov o zdravstvu so polne časopisne strani! Bomo ukinili javne bolnišnice, se vse pogosteje sprašujejo. Je to izsiljevanje zdravnikov? Strašijo? Ubogi zdravstveni minister; čisto izčrpan je že. Dobro pa je, da je minister in zdravnik B. Loredan končno ugotovil, da se zdravstveni sistem želi praviloma ukvarjati predvsem s sabo, manj pa z bolniki. Večina državljanov to že dolgo ve in občuti. Ima res težko delo, če iskreno želi narediti zdravstveni sistem učinkovit in transparenten.

Odvodov v njem je veliko, tudi v javnem zdravstvu. Poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja imamo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. A ne samo to! Imamo še tretje zavarovanje! Ne vem, kako se imenuje, a če ob vsem naštetem še vsak mesec neki zavarovalnici plačate 20, 30 evrov, boste v okviru javnega zdravstva z napotnico takoj prišli do zdravnika, pregleda, operacije! Zanima me samo, če te »dodatke na dodatke« zdravniki v javnem zdravstvu obdelujejo v rednem delovnem času?! Brezplačno gotovo ne! Zdi se mi, da v Levici do tega dodatnega dopolnilnega zavarovanja še niso prišli, vsaj nisem ujela, da bi ga omenili.

Poleg tega smo lahko ugotovili, da smo tudi pacienti v več razredih – če vam morajo operirati npr.  koleno, to javna zavarovalnica zelo dobro plača in vas takoj na koncesijo vzame zasebnik, za slabše ovrednotene operacije pa čakate po leto ali več … Po novem letu pa naj bi se čakalne vrste vendarle skrajšale.

Bo pa moral minister Loredan demantirati dr. Ajojza Ihana (Delo), češ da ministrstvo za zdravje niti zavarovalnica nimajo strokovnjakov, ki bi znali ovrednotiti zdravstvene storitve – sicer se nam res slabo piše. Pa srečno, minister Loredan in premier Golob!