Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kučan spet meša drek pred volitvami

Deli na:
Kučan spet meša drek pred volitvami

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Volitve so pred vrati, zato je Milan Kučan spet stopil iz ozadja v ospredje in naredil uverturo v rdeče majske praznike. V sredo je imel srečanje svojega Foruma 21 z naslovom Družbena odgovornost danes in pri nas, kjer bo v družbi s Jožetom Mencingerjem, Nikom Tošem in drugimi prekaljenimi negativci vsem solil pamet in predstavil svoj »program«.

Pred praznikom demokracije, volitvami, tudi na tokratnem srečanju F21 nabija proti demokraciji, ki jo blati kot partitokracijo. Seveda, po Kučanu je treba ukiniti demokracijo in se vrniti nazaj h Kučanovi partiji – če ne drugače, k njeni naslednici, Židanovi SD.

Ker ne priznava demokratičnih pravil igre, svoj predvolilni program predstavlja na F21, ne na strankarskem kongresu, in od vseh drugih zahteva družbeno odgovornost, medtem ko je sam nikoli ni prevzel. Sicer bi enkrat za spremembo zbral pogum in sam kandidiral na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ne da kot strahopetec rovari iz ozadja po svojih posrednikih, tokrat po članu svoje stranke SD, Dejanu Židanu.

No, v Kučanovem svetu lažnih novic in post-resnice največje laži postanejo resnica. V skladu s tem se bere tudi vseh deset točk njegovega »programa«, saj zanj in njegov F21 drži ravno obratno od tega, kar predlaga v teh točkah. Od vseh drugih zahteva odgovornost, vendar on po svojem mnenju ni nikoli za nič odgovoren – ne objektivno, kaj šele subjektivno. To je že neštetokrat dokazal s svojimi besedami in dejanji.

Kot nekdanji prvi komunist je družbeno neodgovorno povzročil bankrot Slovenije ob prehodu iz Jugoslavije v samostojno državo, račun za bankrot komunizma pa je bil davkoplačevalcem izstavljen s prvo sanacijo Ljubljanske banke leta 1993. Na začetku tranzicije so njegovi rdeči direktorji izvedli družbeno neodgovorno divjo privatizacijo, ki jo je javno podpihoval večni Kučanov podpornik Jože Mencinger.

V letih pred krizo je bil Kučan s svojim forumaškim omrežjem prvi in najglasnejši pri obrambi nacionalnega interesa, da morajo državne banke NLB in NKBM ostali s slovenskih rokah in služiti vzpostavitvi slovenskih lastnikov podjetij, kar je na koncu družbeno neodgovorno skoraj povzročilo bankrot Slovenije.

Foto: Bobo - Milan Kučan

Račun za bankrot nacionalnega interesa je bil davkoplačevalcem izstavljen z drugo sanacijo NLB leta 2013 v višini večmilijardne bančne luknje. Kučan se za vse to ne čuti niti najmanj odgovornega, saj pri nas že od bivšega sistema vse do danes živimo v svetu lažnih novic in post-resnice, zato lahko Kučan dela in govori, kar se mu zahoče.

Tako Kučan kot že tolikokrat doslej tudi pred letošnjimi volitvami vije roke nad družbenim razslojevanjem, njegovi člani F21 pa so pravi multimilijonarji. Poglejmo si zgolj najbogatejše med njimi po Managerjevi lestvici najbogatejših za leto 2017: Sandi Češko (300 milijov), Stojan Petrič z družino (29,3 milijonov), Sonja Gole (23 milijonov), Janez Škrabec (22,5 milijonov), Jože Mermal (22,1 milijonov), Herman Rigelnik (21,1 milijonov). Tako se kralj lažnih novic, Kučan, bori proti razslojevanju – z brutalnim razslojevanjem!

Hkrati se Kučan v svojem »programu« zavzema proti »zastareli« delitvi na kapital in delo in igra velikega marksista, bori se proti prekarnemu delu, kaže s prstom na druge, da ne bi opazili, da je vseskozi on tisti, ki Slovenijo aktivno spreminja na slabše, njegovi forumaši pa ob tem štejejo milijone.

Vse to je del Kučanovega predvolilnega programa – da s pivom komunajzer zalije lažno zgodovino in s post-resnicami ter svojim omrežjem še naprej vlada Sloveniji.

Kučan nabija o družbeno odgovornemu korporacijskemu upravljanju, vendar niti besede o katastrofi, ki so jo pred izbruhom krize 2008 v pomembnem delu povzročili tudi njegovi kapitalisti iz omrežja F 21. Ti so skrajnje družbeno neodgovorno upravljali s podjetji. Med desetimi največjimi dolžniki slabe banke z največjimi bruto dolgom so kar štiri podjetja, ki so (ne)posredno povezana s člani F21: Merkur (zapornik Bine Kordež), Sava (Janez Bohorič), ACH (Herman Rigelnik), Grep (zasebni partner pri izgradnji Jankovićevih Stožic). Da ne omenjamo številnih drugih »nacionalnih šampionov« iz omrežja F 21, od Probanke do Trima, ki so klonili pod bremenom dolgov in menedžerskih odkupov.

Kot da se vse to ne bi nikoli zgodilo, nas ima Kučan vse za bedake, ko zahteva, da bi vsi morali kaj imeti od visoke gospodarske rasti, za katero on ni niti najmanj zaslužen. Dejansko od bodoče vlade še pred volitvami zahteva vnaprejšnjo zagotovitev koristi zase in svoje omrežje, ki se mu skomina po poceni podjetjih na slabi banki in se z zato z vsemi štirimi bori proti prodaji NLB, da bodo forumaši spet dobili denar na lepe oči in družbeno neodgovorno povzročili še tretjo bančno luknjo. In temu Kučan pravi družbena odgovornost do prihodnjih rodov?!

Zadnja Kučanova točka bo zaradi sovpadanja volitev z rdečimi prazniki tudi ena glavnih predvolilnih tem: neodgovorni odnos do zgodovine. Tudi glede tega imamo pri nas res narobe svet, zato lahko Kučan, kralj fake news, lažnih novic, od propadlega komunističnega sistema do danes preganja »lažne novice«, čeprav sam z obvladovanjem dominantnih medijev vlada prav s pomočjo lažnih novic.

Zdaj je lažnim novicam dodal še modni koncept post-resnice, in to zlasti v rdečem maju. Rdeči maj se začne ta petek, 27. aprila, kurili ga bodo na prvomajskih kresovih in obhajali za Jankovićev »dan zmage« devetega maja. Letos bodo prilivali še dodatni ogenj 13. maja na referendumu za drugi tir Kučanovih forumašev Petriča in Škrabca. Kučanov neodgovorni odnos do zgodovine bo dosegel višek na dan mladosti 25. maja, ko bo Svetlana Makarovič plesala in pela pod rdečo zvezdo. Pač Janši »na inat«, kot je Kučan povedal lani.

Vse to je del Kučanovega predvolilnega programa – da s pivom komunajzer zalije lažno zgodovino in s post-resnicami ter svojim omrežjem še naprej vlada Sloveniji.