avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Blatne krave, upor strokovnjakov in prijateljice Tine Gaber

Deli na:
Blatne krave, upor strokovnjakov in prijateljice Tine Gaber

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Slovensko politiko deli odmeven odvzem 24 govedi s kmetije v Leskovcu pri Krškem. Medtem ko predstavniki vladajoče politike branijo odločitev veterinarske inšpektorice, opozicija podobno kot kmetje opozarja na več nepravilnosti. Kritični sta tudi pravna in veterinarska stroka.

Nesporno je, da so bile krave blatne, saj so se pasle in krmile na blatni zunanji površini. Toda sam ukrep odvzema je bil lahko pretiran in bi lahko inšpektorica Danuša Štiglic sprejela tudi milejši ukrep. Da živali niso bile ogrožene, je opozoril predsednik veterinarske zbornice in profesor na veterinarski fakulteti dr. Ožbalt Podpečan. Soglašal je tudi z opozorili profesorja na pravni fakulteti dr. Rajka Pirnata, da zapisnik o odvzemu ni bil napisan skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku.

Poleg tega ga je inšpektorica napisala po dejanju in ne med dejanjem samim. Krave so tudi odpeljali v odsotnosti njihovega lastnika, razdelili so jih med druge kmete, eno pa je obdržalo društvo za zaščito konj.

Glede na vse dogajanje bomo presenečeni, če ne bodo odkrili nobene nepravilnosti. Še večji problem bo, če pravni postopki niso bili pravilni. V tem primeru bo država morala plačati odškodnino kmetu, lastniku odvzetih krav.

Pravzaprav je bil res nenavaden sam postopek odvzema, še bolj pa povezave, ki vodijo v vrh slovenske politike. Na domnevne nepravilnosti je opozorila članica društva za zaščito konj, ki je nato celo sodelovala v postopku odvzema. Na koncu pa je, kot rečeno, eno od teh krav obdržalo prav to društvo. Tega vodi Natalija Nedeljko, znana po tem, da je z njo naredila intervju premierjeva partnerka Tina Gaber, ki je prav tako aktivno sodelovala pri pripravi novega zakona o zaščiti živali. Bila je tudi med obveščenimi o domnevnih nepravilnosti na posavski kmetiji.

Nedeljkova je pred meseci lobirala, da bi bila nova direktorica uprave za varno hrano inšpektorica Danuša Štiglic, to pa je prav inšpektorica, ki se je v primeru posavske kmetije odločila za odvzem govedi. Štigličeva je takrat tudi za POP TV potrdila, da jo je poklical premier Robert Golob in ji ponudil mesto direktorice urada za varno hrano. Temu pa je nasprotovala takratna kmetijska ministrica Irena Šinko, ki se je morala nedavno posloviti, ker v. d. direktorica uprave Vida Znoj, ki jo je ona imenovala, ni pravilno obveščala javnosti o pesticidih v uvoženem sadju.

Foto: Facebook/Društvo za zaščito konj - V takem okolju naj bi bile krave, ki so jih pri Krškem odvzeli kmetu

Minister Marjan Šarec, ki je po odhodu Šinkove postavljen tudi za kmetijski resor, je napovedal izredni strokovni nadzor. Glede na vse dogajanje bomo presenečeni, če ne bodo odkrili nobene nepravilnosti. Še večji problem bo, če pravni postopki niso bili pravilni. V tem primeru bo država morala plačati odškodnino kmetu, lastniku odvzetih krav.