kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ali se bomo morali okužiti, da bomo lahko normalno šli na dopust?

Deli na:
Ali se bomo morali okužiti, da bomo lahko normalno šli na dopust?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Mnogi ljudje se sprašujejo, ali je edina možnost, da bodo lahko normalno dopustovali na sosednjem Hrvaškem, Grčiji ali drugod, da se pač pustijo okužiti, upajo na čim manj zapletov, nato pa bodo kot prebolevniki lahko naslednjih šest mesecev potovali brez meja po Sloveniji in iz nje.

Do današnjega dne je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covid-19 cepljenih 332.650 ljudi, kar je 15,9 odstotka celotne populacije, z drugim pa 121.862, kar je le 5,8 odstotka. Če želite potovati po Sloveniji brez omejitve na regije ali zunaj njenih meja, morate imeti potrdilo o cepljenju.

Toda to velja le teden od prejetega drugega odmerka cepiva Biontech/Pfizer ali dva tedna od drugega odmerka cepiva Moderna ali tri tedne od prvega odmerka cepiva AstraZeneca. Prebivalcev Slovenije, ki bi izpolnjevali ta kriterij, je torej zelo malo. Dodaten problem je cepljenje z AstraZeneco, kjer še vedno ni popolnoma jasno, ali se bo izvajalo brez zapletov tudi za mlajše generacije.

Druga možnost pa je, da imate potrdilo osebnega zdravnika, da ste preboleli covid-19, vendar pa od tega ne sme biti manj kot tri tedne in ne več kot šest mesecev. Tudi v tem primeru lahko potujete po Sloveniji ne glede na omejitve na regije, prav tako lahko odpotujete v tujino in vas ob vrnitvi v domovino ne čaka desetdnevna karantena.



Obstaja še tretja možnost, da se najpozneje 48 ur pred vsakim potovanjem v drugo statistično regijo ali eno od sosednjih držav testirate s hitrim testom, ob vrnitvi v Slovenijo pa še s PCR testom v eni od sosednjih držav oziroma članic EU ali schengenskega območja, kar je ne le lahko precej zapleteno, ampak vas to tudi nekaj stane.

Zato se mnogi v teh dneh sprašujejo, kaj imajo od tega, da delajo od doma (takih je žal samo sedem odstotkov), spoštujejo ukrepe, nosijo zaščitne maske, kjer je to potrebno, se ne družijo in zabavajo z ljudmi iz drugih gospodinjstev, pri naključnem srečevanju pa ohranjajo primerno razdaljo, zato niso zboleli, prav tako pa še niso prišli na vrsto za cepljenje.

Če pa se ne bodo več strogo držali ukrepov in se pustili okužiti, pa imajo v primeru bolezni zelo malo možnosti, da pristanejo v bolnišnici, še manj (zgolj odstotek ali dva) pa, da zaradi tega umrejo; po ozdravitvi pa dobijo pol leta svobode in lahko odpotujejo kamorkoli želijo.