Fotografija Gashi Svet24.si

22-letna Mihaela je odšla neznano kam

ana, mihail-presnov Svet24.si

FOTO: Ana in njen bratec umirala v skrinji, medtem...

irwin-jacobs Svet24.si

Medicinska sestra odkrila trupli poslovneža in ...

pozar simic pl Reporter.si

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive ...

marjan dikaucic bobo2 Necenzurirano

Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal ...

Uma Thurman Odkrito.si

Igralka je razkrila svojo najbolj mračno ...

zahovic mm Ekipa24.si

ZLATKO ZAHOVIĆ o razmerah v LJUDSKEM VRTU: Da, z ...

Kolumnisti

Ali bo Janša predlagal državnemu zboru glasovanje o zaupnici njegovi vladi, kot je to storil v času svoje prve vlade?

Deli na:
Ali bo Janša predlagal državnemu zboru glasovanje o zaupnici njegovi vladi, kot je to storil v času svoje prve vlade?

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Po neuspeli razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča v vladni koaliciji preigravajo različne scenarije o tem, kako zagotoviti 46. glas za vnovično glasovanje. Med resnimi opcijami naj bi bila tudi odstop ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in njegova vrnitev v poslanske klopi, iz katerih bi se v tem primeru poslovil Gregor Židan, ki je iz SMC prestopil v SD.

Toda veliko bolj elegantna rešitev bi bila, če bi premier Janez Janša pred tem preveril, ali njegova vlada še uživa dovolj zaupanja poslancev za nadaljnje delo. Novembra 2007 je po obtožbah o političnih pritiskih na medije in »blatenju Slovenije v tujini« državnemu zboru predlagal glasovanje o zaupnici njegovi vladi in ga tudi gladko dobil.

Seveda pa so aktualna politična razmerja povsem drugačna. Po izstopu Desusa iz vladne koalicije je tretja Janševa vlada postala vsaj formalno manjšinska, saj jo še vedno podpirata SNS Zmaga Jelinčiča, poslanca narodnih manjšin in poslanci Desusa, ki ne upoštevajo sklepov svoje stranke.


Z izstopom Igorja Zorčiča, Janje Sluga in Branislava Rajića iz SMC pa se je zelo skrčila tudi neformalna vladna večina, saj ji je zmanjkal en glas za Zorčičevo razrešitev. Uradno ima vladna koalicija le 38 glasov, medtem ko jih ima zdaj opozicija skupaj s samostojno poslansko skupino 43.

To bi moralo za Janšo predstavljati alarm in če bi ravnal v podobnem duhu kot leta 2007, bi takoj po zaključenem velikonočnem lockdownu preveril, ali še uživa dovolj zaupanja med poslanci. Verjeti je, da bi dobil ustrezno podporo, verjetno celo 47 glasov, saj večini poslancev ni do predčasnih volitev.

Ko so mu poslanci 20. novembra 2007 izglasovali zaupnico, je bilo manj kot mesec in pol do slovenskega predsedovanja EU. Če mu je ne bi izglasovali, bi bile lahko predčasne volitve sredi slovenskega predsedovanja. Tokrat pa to niti ni nujno, saj so do predsedovanja še slabi trije meseci oziroma po izteku lockdowna dva meseca in pol.

Loading...