Revija Reporter
Slovenija

Je Janša pomagal Pivčevi, da je Počivalšku speljala poslanko Matejo Udovč?

Igor Kršinar
6 7.122

23. dec. 2021 6:00 Osveženo: 20:02 / 23. 12. 2021

Deli na:

Janez Janša in Aleksandra Pivec.

Primož Lavre

Poslanka Mateja Udovč je prestopila v stranko Aleksandre Pivec. Pri tem naj bi ji pomagal premier Janez Janša.

Prejšnji teden sta bila dva poslanska prestopa. Najprej je v torek iz poslanske skupine SMC/Konkretno izstopila poslanka Mateja Udovč in se pridružila stranki Naša dežela Aleksandre Pivec, v četrtek pa je nepovezani poslanec Branislav Rajić, prav tako nekoč v SMC, okrepil SAB Alenke Bratušek.

Udovčeva bo svojo politično pot nadaljevala kot samostojna poslanka, a ostala bo del glasovalnega stroja vladajoče koalicije. Ne glede na to naj bi njena odločitev zelo šokirala Zdravka Počivalška, gospodarskega ministra in prvaka stranke Konkretno, ki ima zdaj samo še štiri poslance. Vzrok za njen odhod je v neuspešni kandidaturi v volilnem okraju Kranj III, za katero si je tlakovala pot s sicer neuspelo pobudo za novo občino Golnik, ki spada v ta okraj. Na zadnjih volitvah je bila izvoljena v »mestnem« okraju Kranj II, kjer pa v okviru pretežno desne liste Povežimo Slovenijo ni imela nobene možnosti. Zato je prihodnost videla v bolj podeželskem volilnem okraju Kranj III, ki velja za izvoljivi okraj za desne stranke.

Tam pa ji je nasproti stal župan Cerkelj Franc Čebulj, kateremu se SLS ne želi odpovedati. V primeru več kandidatov v istem okraju naj bi o dokončnem odločili z anketami, na katerih pa bi Udovčeva verjetno težko premagala priljubljenega župana. Zato je našla rešitev v stranki Aleksandre Pivec, ki ji trenutno ankete dobro kažejo in so ji najbolj naklonjeni pretežno desni volivci. Kot je slišati, naj bi na pomoč poklicala premierja Janeza Janšo, ki naj bi ji nato uredil dogovor s Pivčevo. Nekdanja kmetijska ministrica, ki je zaradi afere Izola - Kras morala oditi na zahtevo poslancev Desusa, naj bi ji omogočila kandidaturo v želenem volilnem okraju.

Nekdanja poslanka SMC/Konkretno pa naj bi Pivčevi zagotovila poslanski podpis za vložitev kandidature na volitvah brez zbiranja podpisov državljanov, za kar pa potrebuje še dva poslanca. Tako naj bi Pivčeva že nagovarjala poslanca Ivana Hršaka in Franca Juršo, ki pa za zdaj ostajata v Desusu, nihče od njiju pa ne bo več kandidiral na volitvah. Če bi Pivčevi uspelo pridobiti tri poslanske podpise, lahko tudi upa na to, da bo lahko na volilnih soočenjih na nacionalni TV nastopila skupaj s parlamentarnimi strankami. To pa je tudi v Janševem interesu, saj bi ga lahko Naša dežela v primeru vstopa v parlament po volitvah podprla za mandatarja.

Je zaradi tega prišlo do klica na TV Slovenija, da so obe dami na hitro povabili v Odmeve in oddajo podaljšali za pet minut, kot je zapisala novinarka Eugenija Carl? Res pa so dva dni pozneje zaradi tega vabila morali gostiti tudi Bratuškovo in Rajića.

Zahteva za objavo prikaza nasprotnih dejstev po 1. odstavku 26. člena zakona o medijih

Navedba v članku:
»Poslanka Mateja Udovč je prestopila v stranko Aleksandre Pivec. Pri tem naj bi ji pomagal premier Janez Janša.«

Prikaz nasprotnih dejstev:
Poslanka Mateja Udovč se je pridružila stranki Naša dežela zaradi drugačne politike, ki jo stranka na terenu razvija že od svoje ustanovitve. To je politika, ki je povezovalna in sodelovalna ter usmerjena v prihodnost. Brez zamer preteklosti za blaginjo prihodnosti, s sodelovanjem vseh generacij in konkretnimi programskimi rešitvami v programu #zanaslednjih30let.

Navedba v članku:
»Nekdanja poslanka SMC/Konkretno pa naj bi Pivčevi zagotovila poslanski podpis za vložitev kandidature na volitvah brez zbiranja podpisov državljanov, za kar pa potrebuje še dva poslanca. Tako naj bi Pivčeva že nagovarjala poslanca Ivana Hršaka in Franca Juršo, ki pa za zdaj ostajata v Desusu, nihče od njiju pa ne bo več kandidiral na volitvah. Če bi Pivčevi uspelo pridobiti tri poslanske podpise, lahko tudi upa na to, da bo lahko na volilnih soočenjih na nacionalni TV nastopila skupaj s parlamentarnimi strankami. To pa je tudi v Janševem interesu, saj bi ga lahko Naša dežela v primeru vstopa v parlament po volitvah podprla za mandatarja.«

Prikaz nasprotnih dejstev:
Stranka Naša dežela bo kandidaturo vložila na podlagi podpore ljudi. Nismo pa se še odločili, kako bomo to tehnično izvedli. Zato je vsako ugibanje v smeri, da stranka potrebuje še dva poslanca zavajanje, saj stranka ne potrebuje poslancev za vložitev kandidature. Stranka si želi poslancev, ki želijo delovati povezovalno za dobro državljank in državljanov ter naše dežele Slovenije. Stališče stranke Naša dežela je, da se je potrebno pogovarjati in sodelovati predvsem po volitvah, saj je naša družba razdeljena kot še nikoli v svoji zgodovini. Zato se bo stranka glede podpore kandidatom za mandatarja pogovarjala po volitvah glede na programske usmeritve. V tej fazi pa pozdravlja vse iskrene pobude za sodelovanje. A žal je dejstvo to, da mnoge politične stalnice v Sloveniji že 30 let obljubljajo sodelovanje pred volitvami, ki pa ga žal s stanjem v naši družbi po volitvah zaradi delitev in nekoristnih ideologij, živimo vsi državljani. Pri čemer stranka Naša dežela predstavlja alternativo za Slovenijo, zato gre tudi samostojno na volitve. O sodelovanju se bomo pogovarjali po volitvah.

S spoštovanjem,
predsednica stranke Naša dežela
dr. Aleksandra Pivec