FON_4412 Odkrito.si

FOTO: Na obisku pri Urški Vučak Markež

Sanja Grohar s fantom_osebni arhiv Svet24.si

FOTO: Poročila se bo letos poleti v Sloveniji

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 21. aprila

dva vzporedno, kolesarji Svet24.si

Čigave so ceste? Kolesarji sami krivi za nesreče?

niall horan videospot Najstnica.si

Niall Horan razkril svoje zdravstveno stanje

moški Njena.si

Šok: 'Oče' devetih otrok izvedel, da je neploden!

nuska Njena.si

Pompozne grimase žirantov ob pevskih nastopih

Izjava dneva

Za zaprtimi vrati slovenski diplomati začenjajo letni posvet

Deli na:
Za zaprtimi vrati slovenski diplomati začenjajo letni posvet

Foto: Primož Lavre

Slovenski diplomati danes na Brdu pri Kranju začenjajo tradicionalni, že 22. redni letni posvet.

V ospredju tokratnega posveta bo zagotovo uresničevanje arbitražne odločitve. Danes bosta zbrane diplomate nagovorila zunanji minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor, v petek pa še predsednik vlade Miro Cerar.

Kot napovedujejo na zunanjem ministrstvu, bo letošnji posvet slovenske diplomacije posvečen slovenskemu predsedovanju Svetu Združenih narodov za človekove pravice, prihodnosti Evropske unije ter pripravam na predsedovanje Svetu EU in odnosom s Hrvaško.

Po pričakovanjih bo še posebna pozornost posvečena predvsem slednjemu vprašanju, potem ko je Slovenija začela izvajati odločitev arbitražnega sodišča o meji med državama, ki jo Hrvaška zavrača.

Po napovedih bodo slovenski diplomati razpravljali še na temo kulturne in znanstvene diplomacije v povezavi z gospodarsko diplomacijo. Ukvarjali se bodo tudi s predstavitvijo letošnjega Strateškega foruma Bled in aktualnih multilateralnih tem.

Posvet sicer običajno poteka za zaprtimi vrati, razen uvodnih nagovorov, ki jih bodo lahko spremljali tudi novinarji. Najprej bosta diplomate v četrtek nagovorila Erjavec in Pahor, v petek pa jih bo nagovoril še Cerar.

Letni posveti diplomacije so forumi za poglobljene strokovne razprave o aktualnih vprašanjih slovenske zunanje politike ter svetovnih izzivih. Običajno predstavljajo dobro priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev in naj bi bili tudi pomembni pri načrtovanju in izvajanju zunanjepolitičnih aktivnosti Slovenije.