Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Izjava dneva

Smo edini, kjer predsednik države ne vošči božiča z nagovorom po televiziji na sveti večer

Deli na:
Smo edini, kjer predsednik države ne vošči božiča z nagovorom po televiziji na sveti večer

Foto: Primož Lavre

Družinski praznik. Pri nas je vsem na jeziku. V javnosti ni božiča, v vseh drugih državah se reče, danes je božič in ne domača medijaska lajna, češ (sliši se kot »neki«) kristjani praznujejo božič.

Smo edini, kjer predsednik države ne vošči božiča z nagovorom po televiziji na sveti večer, 24. decembra, po glavnih poročilih (!). V srednjem veku so božič praznovali javno po ulicah in trgih, jaslice pa častili v cerkvah. Družina, božično drevo, praznična miza ..., med štirimi stenami.

Vse to je staro komaj 150 let. Prelom javnega praznovanja je delno povzročilo tudi razstvetljenstvo, ko je bilo nekaj časa marsikje prepovedano javno praznovanje. Vladajoči so to razumeli kot znamenje praznoverja. Zato se je umaknil med štiri stene. Kot je še danes pri nas. Seveda iz drugih razlogov. Če je med štirimi stenami, v navalu nadpolitične korektnosti pač ne užališ državljanov tuje vere in drugih prišlekov? Odgovora ne poznam, sociologi bržkone vedo bolje.

Naš božič je »srečen« (napis pod sladkarijami v Mercatorju), mladi ne razlikujejo – pa jim je angleščina tako ljuba – med merry in happy, za kar imamo Slovenci lepi, znan, uveljavljeni in pravilni besedi, vesel, tudi blagoslovljen božič in nato srečno novo leto.

SLADOKUSEC V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24

Loading...