Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Izjava dneva

Smo edini, kjer predsednik države ne vošči božiča z nagovorom po televiziji na sveti večer

Deli na:
Smo edini, kjer predsednik države ne vošči božiča z nagovorom po televiziji na sveti večer

Foto: Primož Lavre

Družinski praznik. Pri nas je vsem na jeziku. V javnosti ni božiča, v vseh drugih državah se reče, danes je božič in ne domača medijaska lajna, češ (sliši se kot »neki«) kristjani praznujejo božič.

Smo edini, kjer predsednik države ne vošči božiča z nagovorom po televiziji na sveti večer, 24. decembra, po glavnih poročilih (!). V srednjem veku so božič praznovali javno po ulicah in trgih, jaslice pa častili v cerkvah. Družina, božično drevo, praznična miza ..., med štirimi stenami.

Vse to je staro komaj 150 let. Prelom javnega praznovanja je delno povzročilo tudi razstvetljenstvo, ko je bilo nekaj časa marsikje prepovedano javno praznovanje. Vladajoči so to razumeli kot znamenje praznoverja. Zato se je umaknil med štiri stene. Kot je še danes pri nas. Seveda iz drugih razlogov. Če je med štirimi stenami, v navalu nadpolitične korektnosti pač ne užališ državljanov tuje vere in drugih prišlekov? Odgovora ne poznam, sociologi bržkone vedo bolje.

Naš božič je »srečen« (napis pod sladkarijami v Mercatorju), mladi ne razlikujejo – pa jim je angleščina tako ljuba – med merry in happy, za kar imamo Slovenci lepi, znan, uveljavljeni in pravilni besedi, vesel, tudi blagoslovljen božič in nato srečno novo leto.

SLADOKUSEC V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24

Loading...